Robin wacht met
smart op jou

Combineer werk met studie

Werken en leren in kinderopvang

Wil je al aan de slag maar heb je nog niet het juiste diploma? Met een bol- of bbl- of hbo-opleiding kun je werken en leren tegelijk. Er is volop werk in kinderopvang, met doorgroeimogelijkheden als pedagogisch coach, praktijkopleider of locatiemanager. Zoek hieronder de leer-werkplekken van kinderopvangorganisaties bij jou in de buurt.

Werken en leren

Er zijn heel veel studies die je opleiden om te werken in kinderopvang. Van de mbo-opleiding Pedagogisch Medewerker Kinderopvang niveau 3 tot hbo-bachelor Pedagogiek. 

Kies de opleiding die bij jou past

Kinderopvang - mbo
Lees meer >

Bekijk de opleidingen tot (gespecialiseerd) pedagogisch medewerker bij jou in de buurt.

Kinderopvang - hbo
Lees meer >

Bekijk de opleidingen tot pedagogisch professional, hulpverlener of manager bij jou in de buurt.

Kinderopvang - werken & leren
Lees meer >

Bekijk de mogelijkheden van werken en leren in de kinderopvang bij jou in de buurt.

Je steunt ouders

Dankzij jou krijgen ouders lucht in het spitsuur van hun leven. Vaders en moeders kunnen met een gerust hart blijven werken, en met hun vragen bij jou terecht. Zodat hun kind zich nog beter ontwikkelt.

Je stimuleert kinderen

Kinderen vangen extra dingen op,
waar ze thuis ook wat aan hebben. Zoals goed omgaan met frustratie,
beter samenwerken en nieuw spel ontdekken.

Je betekent veel   

Voor ouders. Voor kinderen. En als je het goed bekijkt, voor onze hele maatschappij. Want jij geeft kinderen bagage mee waar ze hun hele leven profijt van hebben. Jij vormt de toekomstige generatie.

Dankzij jou... bedankvideo's

“Het blijft me verbazen hoeveel
ze opvangen”

Geef jouw mening

Opleiding kinderopvang op mbo-niveau

Op mbo-niveau zijn er 2 opleidingen speciaal gericht op kinderopvang:
Pedagogisch Medewerker Kinderopvang – niveau 3
Gespecialiseerd Pedagogisch Medewerker – niveau 4

Tijdens deze opleidingen leer je meer over het verzorgen van kinderen, het stimuleren van hun ontwikkeling en hoe je omgaat met opvoedvraagstukken.

Ook met het diploma Onderwijsassistent kun je in de kinderopvang werken. En met een mbo-opleiding Sport en Bewegen mag je in de buitenschoolse opvang werken. Bekijk hier de mbo-opleidingen of meld je gelijk aan bij een ROC bij jou in de buurt.

Opleiding kinderopvang op hbo-niveau

Er zijn verschillende hbo-opleidingen waarmee je in de kinderopvang mag werken.

Opleiding kinderopvang op hbo-niveau: associate degree
De associate degree is een 2-jarige opleiding op hbo-niveau die een goede doorstroom is van mbo naar hbo. Je vergroot hiermee je kansen op de arbeidsmarkt. Met de volgende opleidingen kun je jouw kwaliteiten op pedagogisch gebied verder ontwikkelen:

Pedagogisch Educatief Medewerker
Pedagogisch Professional Kind en Educatie
Kinderopvang

Opleiding kinderopvang op hbo-niveau: bachelor
Wil je graag bijdragen aan de ontwikkeling van kinderen, bijvoorbeeld door het opstellen van beleid? Of wil je leiding geven binnen een organisatie waar opvoeden centraal staat? Dan zijn de volgende opleidingen geschikt voor jou:

Pedagogisch Management Kinderopvang
Pedagogiek
Social Work (afstudeerrichting/profiel Sociaal Pedagoog, profiel Jeugd of Jeugdzorgwerker en programma Social Educational Care)

Goed om te weten: bij deze hbo-bachelor opleidingen mag je in je laatste studiejaar (als je 75% van je studiepunten hebt behaald) al werken in kinderopvang.

Opleiding kinderopvang - werken en leren

Een gewone mbo- of hbo-opleiding duurt vaak drie of vier jaar. Wil je sneller aan de slag? Dan kan je ook een verkorte opleiding volgen. Let er bij deze verkorte opleidingen op dat je het officieel erkende diploma haalt. Anders voldoe je niet aan de kwalificatie-eis voor pedagogisch medewerkers en mag je niet aan de slag. Verkorte opleidingen kun je bij een ROC of een particuliere aanbieder volgen. Vaak is dit volwassenonderwijs; werken en leren tegelijk, studeren in de avonduren of een vaste dag per week. Er zijn veel kinderopvangorganisaties die eigen leer/werkplekken aanbieden.

Opleidingen bekijken

Geef jouw mening