Achmed verwelkomt
je met open armen

Combineer je werk met een leuke studie

Werken en leren in de kinderopvang

Kun je niet wachten om aan de slag te gaan, maar moet je het juiste diploma nog in de wacht slepen? Met een bol- of bbl- of hbo-opleiding kun je werken en leren tegelijk! Er zijn genoeg mogelijkheden. Met doorgroeimogelijkheden als pedagogisch coach of locatiemanager. 

Ontdek alle mogelijkheden

Kinderopvang - mbo

Bekijk de opleidingen tot (gespecialiseerd) pedagogisch medewerker bij jou in de buurt.

Kinderopvang - hbo

Bekijk de opleidingen tot pedagogisch professional of manager bij jou in de buurt.

Kinderopvang - werken & leren

Bekijk de mogelijkheden van werken en leren in de kinderopvang bij jou in de buurt.

Bbl

Zou het niet fantastisch zijn: je baan in de kinderopvang combineren met een opleiding. Roc’s en particuliere aanbieders bieden je de mogelijkheid om een bbl-traject te volgen. Geen trek in een reguliere mbo- of hbo-opleiding die drie of vier jaar duurt? Sommige kinderopvangorganisaties hebben eigen (verkorte) bbl-trajecten!

Derde- en vierdejaars toppers

Volg je een hbo-studie, en ben je hard op weg richting een diploma waarmee je in de kinderopvang mag werken? Dan mag je vanaf het derde jaar al aan de slag in de bso en vanaf het vierde jaar in de dagopvang. Oftewel: ervaring opdoen en geld verdienen in de branche waar je hart ligt! Ontdek de vacatures bij jou in de buurt.

Overstappen

Droom jij ervan om over te stappen naar de kinderopvang, maar heb je nog niet het juiste diploma op zak? Dan zijn er naast bbl ook andere mogelijkheden. Wat dacht je van een deeltijd hbo-studie of een associate degree: een tweejarige hbo-opleiding.

Bso

Ben jij er klaar voor om je creativiteit, sportiviteit of ander talent in te zetten in je werk? En lijkt het je te gek om kinderen in de basisschoolleeftijd te helpen om zich optimaal te ontwikkelen? Dan is de bso helemaal jouw plek. Er zijn veel diploma’s waarmee je, met of zonder aanvullend bewijs, mag werken in de bso. Ontdek de mogelijkheden met jouw diploma.

Werken en leren

Er zijn twee manier om werken en leren in kinderopvang te combineren. Als pedagogisch medewerker in ontwikkeling via een EVC-traject, óf als student-werknemer die een (verkorte) opleiding volgt.

Zij gingen je voor! En ze vertellen hoe blij ze zijn met die beslissing:

Ook Dion en Caitlin combineren werken in de kinderopvang met een bijpassende studie of cursus. Ze doen ervaring op, verdienen geld én haalt straks hun diploma of certificaat! Hieronder ontdek je hoe zij dat beleven:  

“Als ik begin met voorlezen, laat zelfs de grootste stuiterbal zich meevoeren met het verhaal.”

Kinderen komen tot rust. Als Robin Kort hun voorleest. Zelfs de grootste druktemaker laat zich meeslepen door het verhaal. Ook bij de kinderen zelf komen er verhalen los waar ze enthousiast over vertellen.

“Ik wil dat kinderen leren dat ze zichzelf mogen zijn en ruimte mogen geven aan hun eigen fantasie.”

Caitlin de Wit (22 jaar) zit in het vierde jaar van de studie Pedagogisch Management Kind en Educatie (PMKE), maar doet veel meer dan studeren alleen.

“Kinderopvang is een heel belangrijke sector waarvan de waarde vaak wordt onderschat.”

Dion Veurink is 20 jaar en vierdejaarsstudent Pedagogisch Management Kind en Educatie (PMKE) aan de Hogeschool Windesheim in Zwolle. Naast haar studie is ze clustermanager bij Kinderwereld.

Dankzij jou... bedankvideo's

Geef jouw mening

Opleiding kinderopvang op mbo-niveau

Op mbo-niveau zijn er 2 opleidingen speciaal gericht op kinderopvang:
Pedagogisch Medewerker Kinderopvang – niveau 3
Gespecialiseerd Pedagogisch Medewerker – niveau 4

Tijdens deze opleidingen leer je meer over het verzorgen van kinderen, het stimuleren van hun ontwikkeling en hoe je omgaat met opvoedvraagstukken.

Ook met het diploma Onderwijsassistent kun je in de kinderopvang werken. En met een mbo-opleiding Sport en Bewegen mag je in de buitenschoolse opvang werken. Bekijk hier de mbo-opleidingen of meld je gelijk aan bij een ROC bij jou in de buurt.

Opleiding kinderopvang op hbo-niveau

Er zijn verschillende hbo-opleidingen waarmee je in de kinderopvang mag werken.

Opleiding kinderopvang op hbo-niveau: associate degree
De associate degree is een 2-jarige opleiding op hbo-niveau die een goede doorstroom is van mbo naar hbo. Je vergroot hiermee je kansen op de arbeidsmarkt. Met de volgende opleidingen kun je jouw kwaliteiten op pedagogisch gebied verder ontwikkelen:

Pedagogisch Educatief Medewerker
Pedagogisch Professional Kind en Educatie
Kinderopvang

Opleiding kinderopvang op hbo-niveau: bachelor
Wil je graag bijdragen aan de ontwikkeling van kinderen, bijvoorbeeld door het opstellen van beleid? Of wil je leiding geven binnen een organisatie waar opvoeden centraal staat? Dan zijn de volgende opleidingen geschikt voor jou:

Pedagogisch Management Kinderopvang
Pedagogiek
Social Work (afstudeerrichting/profiel Sociaal Pedagoog, profiel Jeugd of Jeugdzorgwerker en programma Social Educational Care)

Goed om te weten: bij deze hbo-bachelor opleidingen mag je in je laatste studiejaar (als je 75% van je studiepunten hebt behaald) al werken in de dagopvang en vanaf je derde studiejaar (als je 50% van je studiepunten hebt behaald) al in de bso.

Opleiding kinderopvang - werken en leren

Een gewone mbo- of hbo-opleiding duurt vaak drie of vier jaar. Wil je sneller aan de slag? Dan kan je ook een verkorte opleiding volgen. Let er bij deze verkorte opleidingen op dat je het officieel erkende diploma haalt. Anders voldoe je niet aan de kwalificatie-eis voor pedagogisch medewerkers en mag je niet aan de slag. Verkorte opleidingen kun je bij een ROC of een particuliere aanbieder volgen. Vaak is dit volwassenonderwijs; werken en leren tegelijk, studeren in de avonduren of een vaste dag per week. Er zijn veel kinderopvangorganisaties die eigen leer/werkplekken aanbieden.

Opleidingen bekijken

Geef jouw mening

Om je de beste ervaring te kunnen geven maken wij gebruik van Cookies. Door het gebruiken van onze website ga je hier automatisch mee akkoord. Wil je meer informatie? Klik dan hier.