Het werken op de bso voelt soms net als samen muziek maken.

- Wouter Groenhart

Wie had gedacht dat Wouter Groenhart na het conservatorium zijn droombaan zou vinden op de buitenschoolse opvang (bso)? Maar het is wel zo. Hij vindt het de leukste baan ter wereld en kan het heel goed combineren met zijn werk als muzikant. Hij doet het inmiddels al zo’n twaalf jaar.

Tim vangt op hoe hij zijn grenzen verkent

Dankzij jou Wouter

Waarom heb je voor kinderopvang gekozen?

"Ik ben erin gerold. Na het conservatorium had ik een baantje in het bejaardenhuis, maar dat was lastig als jonge muzikant. Ik kwam vaak te laat. Toen ik het daar met vrienden op het strand over had, vroeg een vriendin opeens: Waarom kom je eigenlijk niet bij ons in de kinderopvang werken? Ik vroeg: Kan dat dan? En dat kon. Toen ben ik begonnen als invaller."

Welke opleiding heb jij gedaan?

"Ik heb het conservatorium voor basgitaar afgerond en had toen ik begon geen speciale opleiding voor kinderopvang. Om te mogen werken in kinderopvang moet je wel gekwalificeerd zijn. Daarom heb ik een Erkenning eerder Verworven Competenties-traject (EVC-traject) gedaan. Het werken op de bso voelt soms net als samen muziek maken, samen met de kinderen improviseren om er iets moois van te maken."

Hoe is het om als man in kinderopvang te werken?

"Heel gewoon. De meeste kinderen hebben thuis een vader en een moeder en op school krijgen ze les van juffen en meesters. Dus waarom zouden er geen mannen in kinderopvang werken? Ik vind het belangrijk voor zowel meisjes als jongens dat er ook in kinderopvang meer balans komt in de man-vrouwverhouding. Steeds meer mannen maken tegenwoordig die keus. Dus het wordt gelukkig normaler."

Doe jij dingen anders dan jouw vrouwelijke collega’s?

"Ik denk dat vrouwen meer geneigd zijn de chaos voor te zijn. Ik kan samen met de kinderen de grenzen verkennen en er soms overheen gaan. Ik doe eerst mee met het zooitje tot een bepaald moment. Dan zeg ik: We hebben lol gehad en nu gaan we stoppen en opruimen."

Wat geef jij de kinderen mee?

"Hoe je met een beetje lossigheid en humor met een situatie om kunt gaan. Dat je niet te lang stil moet staan bij dingen die niet goed zijn gegaan, maar het snel met elkaar kunt oplossen en opnieuw kunt beginnen. En dat ze echt worden gezien. Dat ze mogen zijn wie ze zijn en mogen vinden wat ze willen."

Wat zou je tegen andere mannen willen zeggen die de stap overwegen?

"Dat het de leukste baan ter wereld is. Wat is er nu mooier dan iedere dag die blije gezichten van de kinderen die uit school komen met zo’n houding van: wat gaan we doen? Het is de ideale baan voor sportievelingen, creatievelingen en anderen die het belangrijk vinden om tijd en ruimte voor zichzelf te hebben.

Een bso is leuk, want kinderen mogen er echt vrij zijn. Er zijn geen plannen of roosters zoals in het onderwijs. Ik zie de kinderen vaak en begeleid hen bij belangrijke fases in hun ontwikkeling. Heel bijzonder dat ik zo dichtbij mag komen. Ik zeg weleens: “Ik heb eigenlijk geen baan, maar een hobby.”

Wouter Groenhart

Muzikant
Les Petits Kinderopvang
Werkt 12 jaar op de bso
EVC-traject

Lees meer verhalen

“Met mijn yoga-lessen leer ik kinderen te ontspannen. Dat ze zich bewust worden van hun lichaam en emoties. Ontspanning is zo belangrijk, dat wordt vaak onderschat.”

Selina maakte de overstap van kantoor naar kinderopvang. Ze optimaliseerde websites voor commerciële organisaties, maar merkte dat ze zingeving miste. Ze volgde haar hart en kwam bij de kinderopvang uit.

“Ik ga elke dag met een voldaan gevoel naar huis, omdat zij mij heel veel liefde geven en ik mag hen die liefde teruggeven.”

Myrna keerde na 7 jaar terug naar kinderopvang, omdat ze de kinderen erg miste. Als geen ander begrijpt ze hoe belangrijk het is dat kinderen de ruimte krijgen om zichzelf te ontwikkelen op de manier hoe zij dat willen. Ze vertelt ons er meer over.

“Het werken op de bso voelt soms net als samen muziek maken.”

Wie had gedacht dat Wouter Groenhart na het conservatorium zijn droombaan zou vinden op de buitenschoolse opvang (bso)? Maar het is wel zo. Hij vindt het de leukste baan ter wereld en kan het heel goed combineren met zijn werk als muzikant.