Ik leid kinderen op een positieve manier af; dat geeft ze zelfvertrouwen.

- Suzanne Terlouw

Een positieve aanpak. Daar gelooft Suzanne Terlouw in. Ze vindt het belangrijk dat kinderen gehoord en gezien worden. En ze leidt kinderen op een positieve manier af, zodat ze meer zelfvertrouwen krijgen.

Faye vangt op dat zij gehoord en gezien wordt

Dankzij jou Suzanne

“Van de hele dag: ‘niet doen’, ‘blijf af’ en ‘hou op’ wordt helemaal niemand blij. Ik geloof in een positieve aanpak. Dus als een peuter met een stift heel hard op de tafel drukt, zeg ik: ‘Hey, wil jij soms een groter vel, dan kun je nog grotere stippen maken!’ Niet om het negatieve gedrag te belonen, maar om het kind af te leiden. Want iemand die zo doet, wil aandacht. Door het op een positieve manier af te leiden, geef je het kind zelfvertrouwen.”

Zich gehoord voelen
“De driejarige Yunus* heeft niet veel zelfvertrouwen. Dat zou je niet zeggen als je hem ziet met zijn bruine stekeltjes, ‘skinny’ jeans, stoere sneakertjes en pretoogjes. Altijd als hij ziet dat een kind ergens mee speelt, wil hij dat ook. Maar als hij het dan heeft, hoeft hij het niet meer.

Als hij naar me opkijkt en zegt: ‘Ik wil dat ook doen!’, zak ik door mijn knieën, kijk hem aan en zeg: ‘Dat is ook echt een hele leuke puzzel, zullen wij even iets anders doen?’ Zo laat ik zien dat ik hem heb gehoord. Hij mag soms iets extra’s uit de kast pakken, zodat hij zich speciaal voelt. Dat heeft hij nodig.”

Zichzelf zijn
“Ieder kind heeft een andere persoonlijkheid, ze zijn allemaal mooi. Faye* van bijna vier jaar kletst thuis iedereen de oren van het hoofd, maar is bij ons extreem verlegen. Ik wil dat zij voelt dat ik haar zie en accepteer. Ik kijk haar vaak even aan en knipoog. Of ga bij haar zitten als zij stil aan tafel aan het tekenen is. Dan wrijf ik over haar rug en zeg: ‘Wat is dat een mooie kleur, dat is mijn lievelingskleur.’ Dan knikt ze zachtjes. Ze hoeft niet te praten als ze dat niet wil, ze mag zichzelf zijn. Ik weet dat ze graag komt.”

“Twijfel je of het werk in kinderopvang iets voor je is? Stel je dan eens voor hoe mooi het is om een voorbeeld te zijn voor een groep minimensjes. Iedere volwassene heeft een talent en in kinderopvang kun je dat heel goed kwijt. Waarom zou je na een dag op kantoor ’s avonds met je gitaar op de bank gaan zitten, als je het ook op je werk kunt doen?’”

*Vanwege privacyredenen zijn de namen van de kinderen in dit verhaal gefingeerd.

Wil je ook je verhaal delen? Dat kan! Maak in 3 simpele stappen jouw eigen verhaal en upload een leuke foto van jezelf. Daarna kun je jouw verhaal delen op social media. Wie weet inspireer jij anderen om ook in kinderopvang te komen werken! #1voor1

 

Suzanne Terlouw

Quadrant kindercentra
Pedagogisch medewerker peutergroep
Sociaal Pedagogisch Werker 3
Werkt sinds 10 jaar in kinderopvang

Is werken in kinderopvang ook iets voor jou?

Lees meer verhalen

“Kinderen mogen het zeggen als ze iets niet willen en moeten zich thuis voelen.”

Zelf kiezen wat je wilt doen. Dat mogen de kinderen op de bso van Esther Neijmeijer-Oosterveld. Ze wil de kinderen een onvergetelijke tijd bezorgen. Ook zelf krijgt ze er veel voor terug: een knuffel, een glimlach of een mooie tekening.

“Ik wil dat kinderen zich fijn en veilig voelen.”

Na 19 jaar eruit te zijn geweest, ging Priscilla Verkooijen weer werken op de bso. De werktijden komen haar goed uit. Zo kan ze in de ochtend haar eigen dingen doen. Ze vindt het belangrijk dat kinderen zich fijn en veilig voelen. En dat ze weerbaarder worden.

“Het werken met de kleintjes vind ik het allerleukst. Het geeft mij een goed gevoel dat ik ze kan helpen.”

Werken met de allerkleinsten vindt Chantal de Vos het leukst. Ze zijn afhankelijk en hebben veel zorg nodig. Het geeft haar dan ook een goed gevoel om deze baby’s te helpen. Het meest trots is ze op haar bijdrage aan de ontwikkeling van de baby’s.

Om je de beste ervaring te kunnen geven maken wij gebruik van Cookies. Door het gebruiken van onze website ga je hier automatisch mee akkoord. Wil je meer informatie? Klik dan hier.