Ik voel mij echt een collega. Ik word overal bij betrokken.

- Shanischa Malagrida

Nooit meer iets anders dan kinderopvang voor haar. Zo zeker is stagiaire Shanischa Malagrida van haar zaak. Haar collega’s hebben vertrouwen in haar en betrekken haar overal bij. Ze voelt zich daardoor helemaal thuis. De ontwikkeling van kinderen vindt ze het leukste om mee te maken.

Lily vangt het vertrouwen op om haar eerste stapjes te zetten

Dankzij jou Shanischa

“Arme Lars*. Elke ochtend – als hij afscheid moest nemen van zijn moeder – was het drama. Keihard huilen, schreeuwen en schoppen. Niemand mocht hem overnemen. Ik stak mijn handen uit en zomaar – zonder moeite – liet hij zich door mij overpakken. Ik ben rustig met hem weggewandeld. Toen wist ik: nooit meer iets anders dan kinderopvang voor mij.”

Een van de collega’s
Shanischa – de kinderen noemen mij ‘Nischa’ – is 22 jaar en bezig met haar derde stage in kinderopvang. Aankomend jaar rondt ze de opleiding Gespecialiseerd Pedagogisch Medewerker, niveau 4 af. “Ik voel mij echt een collega. Ik word overal bij betrokken. Collega’s vertrouwen mij. Ik ga ook nog certificaten halen voor de vroege voorschoolse educatie (vve). Ik kijk ernaar uit een kindje te gaan begeleiden met bijvoorbeeld een taalachterstand.”

Baby-activiteiten
“Activiteiten voor baby’s verzinnen is soms lastig. Volgens mijn collega’s denk ik te moeilijk. Eigenlijk is allesbehalve voeden, knuffelen, slapen of verschonen een activiteit. Ik laat ze bijvoorbeeld ruiken aan fruit, ik laat hen in een spiegel kijken of we gaan naar buiten. Dan liggen ze lekker op een matje te kijken naar de grotere kinderen.”

‘Ik voelde me net een trotse ouder’
“De ontwikkeling van kinderen is zo leuk. Neem Lily* bijvoorbeeld. Ze stond al los, maar lopen lukte nog niet. Ze hikte daar wekenlang tegenaan. Steeds lukte het nét niet. Ik moedigde haar aan: ‘Kom op! Jij kunt dit!’ Toen het eindelijk lukte, stond ik te juichen. Ik voelde mij net een trotse ouder. Daar krijg ik zoveel energie van. Nu is het hek van de dam, ik loop de hele dag achter haar aan.”

Meedraaien in de praktijk
“Tegen studenten die twijfelen wil ik zeggen: ‘Draai mee in de praktijk. Loop een dagje mee op een kinderdagverblijf of een buitenschoolse opvang (bso) of bij een opleiding. Dan krijg je er gevoel bij. Vanaf papier is het zo moeilijk kiezen. Wij doen als school en organisatie veel om personeel aan te trekken. We organiseren meeloopdagen, informatieavonden en studenten mogen in de klas meekijken. Maak daar gebruik van.”

*Vanwege privacyredenen zijn de namen van de kinderen in dit verhaal gefingeerd.

Wil je net als Shanischa ook aan de slag in kinderopvang, maar heb je nog niet het juiste diploma? Met een bol-, bbl-opleiding of hbo-opleiding kun je werken en leren tegelijk. Ontdek de mogelijkheden hier.

Shanischa Malagrida

Kinderopvang De Teddybeer
Vakantiewerk (start na de zomer als bbl'er)
Mbo-opleiding Gespecialiseerd Pedagogisch Medewerker
Werkt drie jaar in kinderopvang

Wil jij ook werken in kinderopvang?

Lees meer verhalen

“Ik voelde zijn vertrouwen. Zo’n mooi moment. Dat zal ik nooit vergeten.”

Drieplussers zijn lekker eigenwijs en geven weerwoord. Ze laten zien wie ze zijn. Dat vindt Caroline D’Andrea juist zo leuk. Ze bereidt de kinderen voor op de basisschool en leert ze hoe ze voor zichzelf kunnen opkomen.

“Het eerste lachje of stapje. Dat is zo bijzonder.”

Het eerste lachje of stapje van een kind ontroert haar nog steeds. Ook al werkt Jolanda Brand al bijna vijfentwintig jaar in kinderopvang. Bij haar op de kinderopvang voelt het als thuis en mogen kinderen zelf kiezen wat ze willen doen. Ook sluit ze aan bij de vraag en interesse van kinderen.

“Er gebeuren zo vaak leuke dingen. Ik kan er een boek over schrijven.”

Ze heeft het altijd goed naar haar zin gehad op kinderdagverblijf Klein Draekesteijn. Marianne Koopman van Steveren werkte er maar liefst 47 jaar. Ze is dol op kinderen en kijkt graag hoe ze met elkaar omgaan.

Om je de beste ervaring te kunnen geven maken wij gebruik van Cookies. Door het gebruiken van onze website ga je hier automatisch mee akkoord. Wil je meer informatie? Klik dan hier.