Kinderen die meer begeleiding nodig hebben, dagen mij uit.

- Selina Theeuwen

Kinderen ondersteunen die meer begeleiding nodig hebben. Dat vindt de 18-jarige bol-stagiaire Selina uitdagend aan werken in kinderopvang. Naast haar werk doet ze de mbo-opleiding tot pedagogisch medewerker. Ze wil nog heel lang in kinderopvang werken.

Kies ook voor een baan in kinderopvang!
Bekijk vacatures in jouw regio.

Ewa vangt woorden in een nieuwe taal op

Dankzij jou Selina

Van oppas naar gastouder naar pedagogisch medewerker. Ondanks haar leeftijd is de 18-jarige Selina Theeuwen ervaren in het verzorgen van kinderen. “Dat ik al zo jong het vertrouwen van ouders krijg om hun kind op te vangen, vind ik fantastisch en spannend tegelijk.”

Meer begeleiding
“Kinderen die meer begeleiding nodig hebben, dagen mij uit. Tijdens mijn gastouderstage kwam ik veel in contact met Poolse kinderen en hun ouders. De verschillen tussen Nederland en Polen zijn groot. Brood, fruit en yoghurt eten zij bijvoorbeeld nauwelijks. Ouders stoppen al heel snel met middagslaapjes. Het gesprek aangaan met ouders is spannend. Je wilt hun opvoedingsstijl niet afvallen. En de taalbarrière maakt het ook lastig. Tegelijkertijd laat je het kind wennen aan nieuwe smaken. Ik was de eerste die dreumes Ewa* een banaan te eten gaf. Dat was zo leuk om te doen!”

Dagplanning
Iedere dag in de Berenboot begint met het maken van een dagplanning. “Ik leg kaartjes met pictogrammen op de grond. Met klittenband plakken de kinderen de kaartjes in de goede volgorde. Ik hoef amper te helpen, dat vind ik zo knap.”

Bos
Als het even kan, gaat Selina met de kinderen naar buiten. “Onze locatie ligt naast een bos. Daar gaan we iedere dag naartoe. Vorige week hebben we daar het boek ‘Kaatje in het bos’ nagespeeld. De kinderen verstopten zich, zaten op een boomstam en zochten kriebelbeestjes. Net zoals in het boek. De kinderen legden het verband tussen het verhaal dat ik die ochtend had voorgelezen en wat zij zagen in het bos.”

Leerdoel
“De ouderoverdracht, dat is een leerdoel voor mij. Bijzonderheden zoals een valpartij geef ik door, maar juist de gewone dingen vergeet ik. Terwijl ouders ook graag willen weten wat het kind heeft gegeten en hoe het slapen ging. Binnenkort ga ik met Anthony* drie activiteiten doen. Ik heb een begeleidingsplan en een plan van aanpak gemaakt, omdat zijn taalontwikkeling achterblijft. Met een zelfgemaakte praatplaat, memory en boekjes ga ik hem uitdagen om Nederlands te praten.”

“Ik ben nog lang niet uitgeleerd in kinderopvang. Als het aan mij ligt, blijf ik hier nog heel lang werken.”

*Vanwege privacyredenen zijn de namen van de kinderen in dit verhaal gefingeerd.

Wil je net als Selina, naast je studie, ook aan de slag in kinderopvang? Ontdek de mogelijkheden voor een bijbaan hier.

Selina Theeuwen

Kinderdagverblijf de Bereboot
Tweedejaarsstudente
Mbo-opleiding Pedagogisch Medewerker
Ook werken in kinderopvang?
Bekijk vacatures in jouw regio

Wil jij ook werken in kinderopvang?

Lees meer verhalen

Wessel van Duin

“Jezelf blijven. Er komt vanzelf een organisatie die het met jou aandurft.”

Wessel solliciteerde naar een baan in kinderopvang. Dat viel tegen. Een tiental sollicitaties en afwijzingen verder vroeg Wessel advies aan zijn moeder, oud-directrice van een kinderdagverblijf.
Jamie Lebbink

“Ik vroeg mij af: hoe kan ik schermpjes en buiten spelen combineren?”

Op je 45ste een carrièreswitch maken? Jamie Lebbink deed het. Sinds tien maanden werkt hij op een bso. Zijn ervaring als boswachter neemt hij als mee.
Rick Boetekees aan het werk op een bso

“Ik doe dingen anders. Dat valt op als je altijd juffen hebt gehad.”

Vraag ‘m hoe leuk zijn baan is en Rick Boetekees blijft praten. De oud-magazijnmedewerker werkt sinds twee jaar op een buitenschoolse opvang (bso). Drie weken geleden rondde hij zijn opleiding tot pedagogisch medewerker af. Rick ziet zichzelf oud worden in kinderopvang.

Om je de beste ervaring te kunnen geven maken wij gebruik van Cookies. Door het gebruiken van onze website ga je hier automatisch mee akkoord. Wil je meer informatie? Klik dan hier.