Kinderen die meer begeleiding nodig hebben, dagen mij uit.

- Selina Theeuwen

Kinderen ondersteunen die meer begeleiding nodig hebben. Dat vindt de 18-jarige bol-stagiaire Selina uitdagend aan werken in kinderopvang. Naast haar werk doet ze de mbo-opleiding tot pedagogisch medewerker. Ze wil nog heel lang in kinderopvang werken.

Ewa vangt woorden in een nieuwe taal op

Dankzij jou Selina

Van oppas naar gastouder naar pedagogisch medewerker. Ondanks haar leeftijd is de 18-jarige Selina Theeuwen ervaren in het verzorgen van kinderen. “Dat ik al zo jong het vertrouwen van ouders krijg om hun kind op te vangen, vind ik fantastisch en spannend tegelijk.”

Meer begeleiding
“Kinderen die meer begeleiding nodig hebben, dagen mij uit. Tijdens mijn gastouderstage kwam ik veel in contact met Poolse kinderen en hun ouders. De verschillen tussen Nederland en Polen zijn groot. Brood, fruit en yoghurt eten zij bijvoorbeeld nauwelijks. Ouders stoppen al heel snel met middagslaapjes. Het gesprek aangaan met ouders is spannend. Je wilt hun opvoedingsstijl niet afvallen. En de taalbarrière maakt het ook lastig. Tegelijkertijd laat je het kind wennen aan nieuwe smaken. Ik was de eerste die dreumes Ewa* een banaan te eten gaf. Dat was zo leuk om te doen!”

Dagplanning
Iedere dag in de Berenboot begint met het maken van een dagplanning. “Ik leg kaartjes met pictogrammen op de grond. Met klittenband plakken de kinderen de kaartjes in de goede volgorde. Ik hoef amper te helpen, dat vind ik zo knap.”

Bos
Als het even kan, gaat Selina met de kinderen naar buiten. “Onze locatie ligt naast een bos. Daar gaan we iedere dag naartoe. Vorige week hebben we daar het boek ‘Kaatje in het bos’ nagespeeld. De kinderen verstopten zich, zaten op een boomstam en zochten kriebelbeestjes. Net zoals in het boek. De kinderen legden het verband tussen het verhaal dat ik die ochtend had voorgelezen en wat zij zagen in het bos.”

Leerdoel
“De ouderoverdracht, dat is een leerdoel voor mij. Bijzonderheden zoals een valpartij geef ik door, maar juist de gewone dingen vergeet ik. Terwijl ouders ook graag willen weten wat het kind heeft gegeten en hoe het slapen ging. Binnenkort ga ik met Anthony* drie activiteiten doen. Ik heb een begeleidingsplan en een plan van aanpak gemaakt, omdat zijn taalontwikkeling achterblijft. Met een zelfgemaakte praatplaat, memory en boekjes ga ik hem uitdagen om Nederlands te praten.”

“Ik ben nog lang niet uitgeleerd in kinderopvang. Als het aan mij ligt, blijf ik hier nog heel lang werken.”

*Vanwege privacyredenen zijn de namen van de kinderen in dit verhaal gefingeerd.

Wil je net als Selina ook aan de slag in kinderopvang, maar heb je nog niet het juiste diploma? Met een bol-, bbl- of hbo-opleiding kun je werken en leren tegelijk. Ontdek de mogelijkheden hier.

Selina Theeuwen

Kinderdagverblijf de Bereboot
Tweedejaarsstudente
Mbo-opleiding Pedagogisch Medewerker

Wil jij ook werken in kinderopvang?

Lees meer verhalen

“Ik breng de kinderen kennis over en respect voor de natuur bij. ”

Een baan met impact. Die vond Pepijn Verbrugge bij een bso in de natuur. Hij leert kinderen over de natuur over en er respect voor te hebben. Hij hoopt dat ze zich daardoor tot duurzame wereldburgers ontwikkelen.

“De hele dag buiten zijn met een groep kinderen, ik krijg daar zoveel energie van.”

In kinderopvang is hij op zijn best. Nico Bubberman begon jaren terug als pedagogisch medewerker in kinderopvang, werd meubelmaker en keerde weer terug naar kinderopvang. Het liefst is hij de hele dag buiten met een groep kinderen. Daar krijgt hij veel energie van.

“Ik vind het leuk om activiteiten te bedenken die de kinderen verder helpt.”

Kinderen iets leren. Ze verder helpen. Dat is wat de zeventienjarige Joyce van Loeven zo aantrekt in werken in kinderopvang. Ze loopt stage en gaat naar school. Voor haar de ideale combinatie: wat ze leert, kan ze meteen in de praktijk brengen.

Om je de beste ervaring te kunnen geven maken wij gebruik van Cookies. Door het gebruiken van onze website ga je hier automatisch mee akkoord. Wil je meer informatie? Klik dan hier.