Ik zie hoeveel kinderen opsteken op een bso. Vooral op sociaal vlak.

- Sandra Ruis

Met een blij gevoel stapt Sandra Ruis op haar fiets. De kinderen op de bso hadden het vanmiddag naar hun zin. Volgens haar leren kinderen ook veel op de bso. Vooral hoe ze het beste met andere kinderen en volwassenen kunnen omgaan.

Devano vangt op hoe hij beter met ruzies kan omgaan

Dankzij jou Sandra

“Na twee jaar als onderwijsassistent op een middelbare school te hebben gewerkt, voelde ik: dit is niet per se iets voor mij. Toen ik hoorde dat ze mensen zochten voor de bso, dacht ik: basisschoolkinderen begeleiden, dat lijkt me leuk!”

Beter omgaan met ruzies
“Ik zie hoeveel kinderen opsteken op een bso. Vooral op sociaal vlak. Ze leren van de omgang met andere kinderen en volwassenen. Zo leert de achtjarige Devano* hoe hij beter met ruzies kan omgaan. Hij komt regelmatig in conflict met andere kinderen, maar begrijpt niet waarom. Zoals laatst bij een potje voetbal. Dat is altijd een beetje duwen en trekken en hij doet daar net zo hard aan mee. Meestal gaat dat goed. Maar die dag hoor ik ineens geschreeuw. Ik ren ernaartoe en zie nog net hoe Devano een andere jongen bij zijn been grijpt. Die probeert zich los te rukken en geeft hem in de strijd een trap. Devano stort op de grond en begint te schreeuwen: ‘Hij schopt me in mijn maag!’”

Het goed maken
“En zo is de situatie in twee seconden omgeslagen van heel gezellig naar een flinke ruzie. Ik haal ze uit elkaar en probeer uit te zoeken wat er precies is gebeurd. Maar Devano blijft volhouden. ‘Ik heb niets gedaan!’ Waar een ander kind er misschien makkelijk overheen zou stappen, lukt dat hem niet. Hij is ervan overtuigd dat hem onrecht is aangedaan en trekt zich verongelijkt terug. Na anderhalf uur kunnen we erover praten. Hij begrijpt uiteindelijk wat zijn eigen aandeel is en de jongens maken het goed. Dat zijn leerzame momenten.”

Interesses vergroten
“De kinderen kiezen zelf wat ze willen doen, maar wij organiseren iedere dag een activiteit. Ik vind het mooi als ze iets doen wat ze anders nooit zouden doen. Zo verbreden ze hun interesses. Vaak willen de grotere jongens vanaf het moment dat ze er zijn naar buiten, naar buiten en nog eens naar buiten! Stoeien en voetballen. Extra leuk als zo’n knul ineens aanschuift en meedoet met papieren hartjes uitknippen. Om ze daarna heel geconcentreerd in te kleuren met blauw en geel, kleuren van de Oekraïense vlag. En wat ik helemaal mooi vind, is als hij het resultaat supertrots laat zien.”

“Ik stap met een blij gevoel op mijn fiets als ik weet dat ze het allemaal naar hun zin hebben gehad. Werken op een bso is heel goed te combineren met ander werk. Dus als je een middag over hebt …?!”

*Vanwege privacyredenen is de naam van het kind in dit verhaal gefingeerd.

Wil je ook je verhaal delen? Dat kan! Maak in 3 simpele stappen jouw eigen verhaal en upload een leuke foto van jezelf. Daarna kun je jouw verhaal delen op social media. Wie weet inspireer jij anderen om ook in kinderopvang te komen werken! #1voor1

Sandra Ruis

Stichting Koalah
Pedagogisch medewerker bso
Mbo-opleiding Onderwijsassistent
Werkt 2 jaar in kinderopvang

Is werken in kinderopvang ook iets voor jou?

Lees meer verhalen

“Hoe kun je de dag nu beter beginnen dan met zo’n heerlijke groepsknuffel?”

Hameren op regels dat werkt volgens Lotte Visser niet. In plaats van zeggen wat niet mag, kun je beter zeggen wat je wel wilt zien. Daarnaast ziet ze dat kinderen niet alleen van haar leren, maar ook van elkaar. Daar geniet ze iedere dag van.

“Het is niet belangrijk dat het mooi wordt, het gaat om het ontdekken van materialen.”

Kinderen die hun eigen creativiteit ontwikkelen. Dat ziet Esther Timmerman het liefst. Ze heeft een kast vol materialen waarmee de kinderen aan de slag gaan. Dat is goed voor hun ontwikkeling, fantasie en zelfstandigheid.

“Soms kun je voor een kind écht het verschil maken.”

Invalwerk is afwisselend. Dat vindt flexwerker Larissa Brouwer. Met de grote kinderen knutselt en voetbalt ze en met de kleintjes knuffelt ze. Ook is haar flexwerk goed te combineren met haar studie ‘Creative Business’. Werken in kinderopvang is volgens haar het meest dankbare werk dat er is.

Om je de beste ervaring te kunnen geven maken wij gebruik van Cookies. Door het gebruiken van onze website ga je hier automatisch mee akkoord. Wil je meer informatie? Klik dan hier.