Ik zie hoeveel kinderen opsteken op een bso. Vooral op sociaal vlak.

- Sandra Ruis

Met een blij gevoel stapt Sandra Ruis op haar fiets. De kinderen op de bso hadden het vanmiddag naar hun zin. Volgens haar leren kinderen ook veel op de bso. Vooral hoe ze het beste met andere kinderen en volwassenen kunnen omgaan.

Devano vangt op hoe hij beter met ruzies kan omgaan

Dankzij jou Sandra

“Na twee jaar als onderwijsassistent op een middelbare school te hebben gewerkt, voelde ik: dit is niet per se iets voor mij. Toen ik hoorde dat ze mensen zochten voor de bso, dacht ik: basisschoolkinderen begeleiden, dat lijkt me leuk!”

Beter omgaan met ruzies
“Ik zie hoeveel kinderen opsteken op een bso. Vooral op sociaal vlak. Ze leren van de omgang met andere kinderen en volwassenen. Zo leert de achtjarige Devano* hoe hij beter met ruzies kan omgaan. Hij komt regelmatig in conflict met andere kinderen, maar begrijpt niet waarom. Zoals laatst bij een potje voetbal. Dat is altijd een beetje duwen en trekken en hij doet daar net zo hard aan mee. Meestal gaat dat goed. Maar die dag hoor ik ineens geschreeuw. Ik ren ernaartoe en zie nog net hoe Devano een andere jongen bij zijn been grijpt. Die probeert zich los te rukken en geeft hem in de strijd een trap. Devano stort op de grond en begint te schreeuwen: ‘Hij schopt me in mijn maag!’”

Het goed maken
“En zo is de situatie in twee seconden omgeslagen van heel gezellig naar een flinke ruzie. Ik haal ze uit elkaar en probeer uit te zoeken wat er precies is gebeurd. Maar Devano blijft volhouden. ‘Ik heb niets gedaan!’ Waar een ander kind er misschien makkelijk overheen zou stappen, lukt dat hem niet. Hij is ervan overtuigd dat hem onrecht is aangedaan en trekt zich verongelijkt terug. Na anderhalf uur kunnen we erover praten. Hij begrijpt uiteindelijk wat zijn eigen aandeel is en de jongens maken het goed. Dat zijn leerzame momenten.”

Interesses vergroten
“De kinderen kiezen zelf wat ze willen doen, maar wij organiseren iedere dag een activiteit. Ik vind het mooi als ze iets doen wat ze anders nooit zouden doen. Zo verbreden ze hun interesses. Vaak willen de grotere jongens vanaf het moment dat ze er zijn naar buiten, naar buiten en nog eens naar buiten! Stoeien en voetballen. Extra leuk als zo’n knul ineens aanschuift en meedoet met papieren hartjes uitknippen. Om ze daarna heel geconcentreerd in te kleuren met blauw en geel, kleuren van de Oekraïense vlag. En wat ik helemaal mooi vind, is als hij het resultaat supertrots laat zien.”

“Ik stap met een blij gevoel op mijn fiets als ik weet dat ze het allemaal naar hun zin hebben gehad. Werken op een bso is heel goed te combineren met ander werk. Dus als je een middag over hebt …?!”

*Vanwege privacyredenen is de naam van het kind in dit verhaal gefingeerd.

Lijkt het jou net als Sandra ook leuk om basisschoolkinderen te begeleiden in de bso? Doe de dimplomacheck en ontdek jouw mogelijkheden voor een overstap.

Sandra Ruis

Stichting Koalah
Pedagogisch medewerker bso
Mbo-opleiding Onderwijsassistent
Werkt 2 jaar in kinderopvang

Wil jij ook werken in kinderopvang?

Lees meer verhalen

“Ik breng de kinderen kennis over en respect voor de natuur bij. ”

Een baan met impact. Die vond Pepijn Verbrugge bij een bso in de natuur. Hij leert kinderen over de natuur over en er respect voor te hebben. Hij hoopt dat ze zich daardoor tot duurzame wereldburgers ontwikkelen.

“De hele dag buiten zijn met een groep kinderen, ik krijg daar zoveel energie van.”

In kinderopvang is hij op zijn best. Nico Bubberman begon jaren terug als pedagogisch medewerker in kinderopvang, werd meubelmaker en keerde weer terug naar kinderopvang. Het liefst is hij de hele dag buiten met een groep kinderen. Daar krijgt hij veel energie van.

“Kinderen die meer begeleiding nodig hebben, dagen mij uit. ”

Kinderen ondersteunen die meer begeleiding nodig hebben. Dat vindt de 18-jarige bol-stagiaire Selina uitdagend aan werken in kinderopvang. Naast haar werk doet ze de mbo-opleiding tot pedagogisch medewerker. Ze wil nog heel lang in kinderopvang werken.

Om je de beste ervaring te kunnen geven maken wij gebruik van Cookies. Door het gebruiken van onze website ga je hier automatisch mee akkoord. Wil je meer informatie? Klik dan hier.