Ik wil kinderen meegeven dat ze altijd open en eerlijk kunnen zijn.

- Samantha van der Klauw

Gewoon een beetje oppassen. Volgens Samantha van der Klauw is kinderopvang veel meer dan dat. Ze volgt de ontwikkeling van kinderen en gaat daarover in gesprek met ouders. Ook leert ze de kinderen dat eerlijkheid het langst duurt, ook als het niet makkelijk is om dat toe te geven.

Sander vangt op dat eerlijk het langst duurt

Dankzij jou Samantha

“Ik heb een hekel aan het woord druk. Dat klinkt zo negatief. Ik noem het liever gezellig energiek. Ik heb zelf ADHD. Sommige kinderen trekken daardoor juist naar me toe. Zoals Kiki* van zeven jaar. Zij doet me denken aan mezelf van vroeger. Als zij uit school komt rennen, is ze net een aanstormend regenboogje met haar kleurrijke kleding en haar bruine haar en ogen. Als ze ziet dat ik sta te praten met iemand anders, komt ze vast naast me staan. Ongeduldig wippend van de ene voet naar de andere. Ze moet haar verhaal kwijt. Even ‘uitratelen’, net als ik vroeger bij mijn moeder.” 

Ontwikkeling van kinderen
“Ik heb met alle leeftijden gewerkt, maar vind de oudere kinderen het leukst. Nu werk ik op de 7+-groep. Mensen denken weleens dat het gewoon een beetje oppassen is, maar het is veel meer dan dat. We observeren de kinderen om hun ontwikkeling te volgen en hebben daar met ouders gesprekken over.”

Eerlijk duurt het langst
“Ik wil kinderen meegeven dat ze altijd open en eerlijk kunnen zijn, ook als het niet makkelijk is om toe te geven. Vorige week bijvoorbeeld toen twee tienjarige jongens elkaar in de haren vlogen. Ik vroeg: ‘Wat is er gebeurd?’ ‘Hij begon!’, zei Sander*. ‘Niet waar, hij begon!’ Ik liet ze niet gaan tot Sander uiteindelijk schoorvoetend toegaf: ‘Oké, oké, ik was het toch.’ Ik werd niet boos, maar zei: ‘Fijn dat je zo eerlijk bent!’”

Rode loper
“Een van de leukste activiteiten die we hebben gedaan, is de modeshow. We zijn weken met de kinderen bezig geweest om van oude kleding nieuwe te naaien: rokjes, topjes, jurkjes en giletjes voor de jongens. Aan het eind van het project legden we de rode loper uit en nodigden alle ouders uit. Vol zelfvertrouwen showden de kinderen hun outfits. Met de kinderen die niet alleen vanachter het gordijn durfden te komen, liepen we mee. Zo bijzonder om ze allemaal te zien stralen voor een zaal trotse ouders!”

“Als je van school komt en verder wit leren, maar ook meteen geld wilt verdienen, is een bbl-traject ideaal. Dan kun je meteen aan de slag en tegelijkertijd studeren voor je een mbo-diploma. Voor mij was het in ieder geval perfect!”

*Vanwege privacyredenen zijn de namen van de kinderen in dit verhaal gefingeerd.

Wil je ook je verhaal delen? Dat kan! Maak in 3 simpele stappen jouw eigen verhaal en upload een leuke foto van jezelf. Daarna kun je jouw verhaal delen op social media. Wie weet inspireer jij anderen om ook in kinderopvang te komen werken! #1voor1

 

Samantha van der Klauw

Quadrant
Pedagogisch medewerker bso
Bol-opleiding Pedagogisch Medewerker
Werkt 5 jaar in kinderopvang

Is werken in kinderopvang ook iets voor jou?

Lees meer verhalen

“Door een kind op een positieve manier af te leiden, geef je het zelfvertrouwen. ”

Een positieve aanpak. Daar gelooft Suzanne Terlouw in. Ze vindt het belangrijk dat kinderen gehoord en gezien worden. En ze leidt kinderen op een positieve manier af, zodat ze meer zelfvertrouwen krijgen.

“Kinderen weten vaak niet waar het eten vandaan komt. Daarom bedacht ik het spel ‘Appelmoes groeit in een potje’.”

Proeven moet, lekker vinden niet. Nancy Aerts gaat twee keer in de week met een schoteltje met eetbare dingen zoals kaviaar, kroepoek en zeewier rond. Zo ontdekken kinderen hoeveel verschillende smaken er zijn. Ook mogen ze van haar lekker vies worden. Volgens Nancy is dat goed voor hun sensitieve ontwikkeling.

“Tot die tijd wil ik Luuk zoveel mogelijk meegeven, zodat hij straks zo stevig mogelijk in zijn schoenen staat.”

Net even dat duwtje in de rug geven. Dat doet Nick Goossens bij zijn vier mentorkinderen. Hij kijkt onder andere naar hoe het gaat met praten, hun sociaal-emotionele ontwikkeling en zelfredzaamheid. Zijn kennis en vaardigheden als onderwijsassistent komen daarbij heel goed van pas.

Om je de beste ervaring te kunnen geven maken wij gebruik van Cookies. Door het gebruiken van onze website ga je hier automatisch mee akkoord. Wil je meer informatie? Klik dan hier.