Ik wil kinderen meegeven dat ze altijd open en eerlijk kunnen zijn.

- Samantha van der Klauw

Gewoon een beetje oppassen. Volgens Samantha van der Klauw is kinderopvang veel meer dan dat. Ze volgt de ontwikkeling van kinderen en gaat daarover in gesprek met ouders. Ook leert ze de kinderen dat eerlijkheid het langst duurt, ook als het niet makkelijk is om dat toe te geven.

Sander vangt op dat eerlijk het langst duurt

Dankzij jou Samantha

“Ik heb een hekel aan het woord druk. Dat klinkt zo negatief. Ik noem het liever gezellig energiek. Ik heb zelf ADHD. Sommige kinderen trekken daardoor juist naar me toe. Zoals Kiki* van zeven jaar. Zij doet me denken aan mezelf van vroeger. Als zij uit school komt rennen, is ze net een aanstormend regenboogje met haar kleurrijke kleding en haar bruine haar en ogen. Als ze ziet dat ik sta te praten met iemand anders, komt ze vast naast me staan. Ongeduldig wippend van de ene voet naar de andere. Ze moet haar verhaal kwijt. Even ‘uitratelen’, net als ik vroeger bij mijn moeder.” 

Ontwikkeling van kinderen
“Ik heb met alle leeftijden gewerkt, maar vind de oudere kinderen het leukst. Nu werk ik op de 7+-groep. Mensen denken weleens dat het gewoon een beetje oppassen is, maar het is veel meer dan dat. We observeren de kinderen om hun ontwikkeling te volgen en hebben daar met ouders gesprekken over.”

Eerlijk duurt het langst
“Ik wil kinderen meegeven dat ze altijd open en eerlijk kunnen zijn, ook als het niet makkelijk is om toe te geven. Vorige week bijvoorbeeld toen twee tienjarige jongens elkaar in de haren vlogen. Ik vroeg: ‘Wat is er gebeurd?’ ‘Hij begon!’, zei Sander*. ‘Niet waar, hij begon!’ Ik liet ze niet gaan tot Sander uiteindelijk schoorvoetend toegaf: ‘Oké, oké, ik was het toch.’ Ik werd niet boos, maar zei: ‘Fijn dat je zo eerlijk bent!’”

Rode loper
“Een van de leukste activiteiten die we hebben gedaan, is de modeshow. We zijn weken met de kinderen bezig geweest om van oude kleding nieuwe te naaien: rokjes, topjes, jurkjes en giletjes voor de jongens. Aan het eind van het project legden we de rode loper uit en nodigden alle ouders uit. Vol zelfvertrouwen showden de kinderen hun outfits. Met de kinderen die niet alleen vanachter het gordijn durfden te komen, liepen we mee. Zo bijzonder om ze allemaal te zien stralen voor een zaal trotse ouders!”

“Als je van school komt en verder wit leren, maar ook meteen geld wilt verdienen, is een bbl-traject ideaal. Dan kun je meteen aan de slag en tegelijkertijd studeren voor je een mbo-diploma. Voor mij was het in ieder geval perfect!”

*Vanwege privacyredenen zijn de namen van de kinderen in dit verhaal gefingeerd.

Wil jij net als Samantha ook een studie volgen die jou in staat stelt bij te dragen aan de ontwikkeling van kinderen? Ontdek hier alle opleidingen waarmee jij straks aan de slag kan in kinderopvang.

 

Samantha van der Klauw

Quadrant
Pedagogisch medewerker bso
Bol-opleiding Pedagogisch Medewerker
Werkt 5 jaar in kinderopvang

Wil jij ook werken in kinderopvang?

Lees meer verhalen

“Ik voelde zijn vertrouwen. Zo’n mooi moment. Dat zal ik nooit vergeten.”

Drieplussers zijn lekker eigenwijs en geven weerwoord. Ze laten zien wie ze zijn. Dat vindt Caroline D’Andrea juist zo leuk. Ze bereidt de kinderen voor op de basisschool en leert ze hoe ze voor zichzelf kunnen opkomen.

“Het eerste lachje of stapje. Dat is zo bijzonder.”

Het eerste lachje of stapje van een kind ontroert haar nog steeds. Ook al werkt Jolanda Brand al bijna vijfentwintig jaar in kinderopvang. Bij haar op de kinderopvang voelt het als thuis en mogen kinderen zelf kiezen wat ze willen doen. Ook sluit ze aan bij de vraag en interesse van kinderen.

“Er gebeuren zo vaak leuke dingen. Ik kan er een boek over schrijven.”

Ze heeft het altijd goed naar haar zin gehad op kinderdagverblijf Klein Draekesteijn. Marianne Koopman van Steveren werkte er maar liefst 47 jaar. Ze is dol op kinderen en kijkt graag hoe ze met elkaar omgaan.

Om je de beste ervaring te kunnen geven maken wij gebruik van Cookies. Door het gebruiken van onze website ga je hier automatisch mee akkoord. Wil je meer informatie? Klik dan hier.