Ik doe dingen anders. Dat valt op als je altijd juffen hebt gehad.

- Rick Boetekees

Vraag ‘m hoe leuk zijn baan is en Rick Boetekees blijft praten. De oud-magazijnmedewerker werkt sinds twee jaar op een buitenschoolse opvang (bso). Drie weken geleden rondde hij zijn opleiding tot pedagogisch medewerker af. Rick ziet zichzelf oud worden in kinderopvang: “Ik beleef hier mijn tweede jeugd, samen met de kinderen.”

Kies ook voor een baan in kinderopvang!
Bekijk vacatures in jouw regio

Feliz* (8) leert haar groep Spaanse woordjes

Dankzij jou Rick

Zakmessen, vuurtjes & modder
Waar zijn vrouwelijke collega’s vaker kiezen voor knutselen of dansen kiest Rick -als enige man op zijn locatie- voor zakmestraining, vuurtjes stoken of het organiseren van een modderfeest. Activiteiten die jongens én meisjes allebei leuk blijken te vinden. 'Rick, de kinderen worden er zo vies van' zeggen mijn collega’s soms, maar ze zien ook hoe blij het de kinderen maakt.’

Rick doet met alle activiteiten zelf mee. “Ik enthousiasmeer. Dat is echt mijn kwaliteit.” Rick schat gevaren ook anders in dan zijn collega’s: “Ik zie het fout gaan en zeg dan: Zie je wel? Je kunt vooraf waarschuwen, maar het gevaar zien ze niet.”

“Jij bent de leukste!”
Met een bso-contract van twintig uur snapt Rick wel dat mannen kiezen voor andere sectoren: Je moet er bijna iets naast zoeken om rond te komen. Dat is jammer. Tegelijkertijd werk je door in de schoolvakanties, dat tikt aan.

Mannen die met jonge kinderen werken is nog steeds een taboe ervaart Rick: “Kinderdagverblijven kiezen liever voor vrouwelijk personeel. Dat vind ik jammer. 'Jij bent de leukste' zeggen kinderen vaak tegen mij. Ik doe dingen anders. Dat valt op als je op het kinderdagverblijf, de peuterspeelzaal en op school altijd juffen hebt gehad.

Praktijk versus school
Rick is een echte praktijkman. De combinatie werken en leren viel hem daarom zwaar. Rick: “Vooral verslagen schrijven, dat kostte veel moeite. Vraag mij iets te doen, ik doe het, maar alles uitschrijven? Pff! Nu, achteraf zeg ik: de opleiding was makkelijk, maar het steeds moeten zoeken naar formats en voorbeelden, maakte het echt lastig.” Een vervolgopleiding schuift Rick voorlopig voor zich uit. Rick: “Het contact met de kinderen is zó leuk, ik wil op de groep blijven staan.”

Verschil maken
Feliz (8) is een meisje wat Rick altijd bijblijft: “Ze was net verhuisd toen ze op de groep kwam. Ze was afwachtend en vond geen aansluiting. Ik vroeg mijzelf af: hoe kan ik haar betrekken bij de groep? We organiseerden samen een Spaanse les. Ik begon de les, maar ze nam het helemaal over! Dat zij de groep iets leerde, dat vond ze geweldig. Ze had een smile van oor tot oor.”

Vanaf dat moment ging het tussen Feliz en de groep langzaamaan beter: “Nu zijn we zo ver dat ze niet meer naar huis wil. Geweldig toch? Dan merk je dat je écht verschil maakt..”

*Vanwege privacyredenen zijn de namen van de kinderen in dit verhaal gefingeerd.

Wil jij het net als Rick kinderen enthousiasmeren? Bekijk dan of werken in kinderopvang ook iets voor jou is en doe de test!
Rick Boetekees aan het werk op een bso

Rick Boetekees

Gro-up BSO Kabaal Adventure
Pedagogisch medewerker
Mbo-opleiding Gespecialiseerd Pedagogisch Medewerker niveau vier
Werkt twee jaar in kinderopvang, rondde pas zijn opleiding tot pedagogisch medewerker af
Ook werken in kinderopvang?
Bekijk vacatures in jouw regio

Wil jij ook werken in kinderopvang?

Lees meer verhalen

Wessel van Duin

“Jezelf blijven. Er komt vanzelf een organisatie die het met jou aandurft.”

Wessel solliciteerde naar een baan in kinderopvang. Dat viel tegen. Een tiental sollicitaties en afwijzingen verder vroeg Wessel advies aan zijn moeder, oud-directrice van een kinderdagverblijf.
Jamie Lebbink

“Ik vroeg mij af: hoe kan ik schermpjes en buiten spelen combineren?”

Op je 45ste een carrièreswitch maken? Jamie Lebbink deed het. Sinds tien maanden werkt hij op een bso. Zijn ervaring als boswachter neemt hij als mee.
Lorena Torres aan het werk kinderopvang in Maarssen

“Écht iets kunnen betekenen voor een kind. Dat is belangrijk.”

Bouwen aan de toekomst van Nederland én het kind in je zelf terugvinden. Dit maakt het beroep van pedagogisch medewerker voor Lorena Torres zo mooi. Ook is ze blij met de kansen van haar werkgever om haar talenten verder te ontwikkelen en in te zetten voor kinderopvang.

Om je de beste ervaring te kunnen geven maken wij gebruik van Cookies. Door het gebruiken van onze website ga je hier automatisch mee akkoord. Wil je meer informatie? Klik dan hier.