De hele dag buiten zijn met een groep kinderen, ik krijg daar zoveel energie van.

- Nico Bubberman

In kinderopvang is hij op zijn best. Nico Bubberman begon jaren terug als pedagogisch medewerker in kinderopvang, werd meubelmaker en keerde weer terug naar kinderopvang. Het liefst is hij de hele dag buiten met een groep kinderen. Daar krijgt hij veel energie van.

Kies ook voor een baan in kinderopvang!
Bekijk vacatures in jouw regio.

Jochem vangt op hoe hij stabiel kan lopen

Dankzij jou Nico

“De hele dag buiten zijn met een groep kinderen, ik krijg daar zoveel energie van. Die liefde voor buiten, ik hoop dat de kinderen dat meenemen en dat ze – eenmaal volwassen – ook kiezen voor een buitenleven.”

'Woutertje! Wakker worden!'

‘Woutertje! Woutertje! Wakker worden! Het is negen uur, tijd om op te staan.’ Woutertje Kaboutertje wordt, zoals iedere dag, buiten gewekt door Nico en de peuters. Na dit ochtendritueel start het dagprogramma. Nico: “Kinderen, we hebben laarzen, jassen en handschoenen. Laten we gaan struinen!”

Modderglijbaan
Sneeuw, wind, hagel of regen. Nico – natuur-pedagogisch medewerker – gaat iedere dag met de kinderen naar buiten. “Ons struinterrein is de natuur rondom Nijmegen. Bos, strand en water, we hebben hier alles.

De meest bezochte plek? Het Struinland in de Ooijpolder. Daar zijn onder andere modderglijbanen. Dat is een uitgegraven beek met steile wanden waar de kinderen vanaf glijden. Je wilt niet weten hoe de kinderen er daarna uitzien. Geweldig!” Vieze schoenen, jassen en onherkenbare modderhandschoenen, ouders vinden het prima. Nico: “Ouders weten waarvoor ze tekenen. Hoewel zomerouders vaak even moeten omschakelen in de herfst.”

‘Nu rent hij mij voorbij’
De allerjongsten op Struin – kinderopvang in de natuur – zijn twee jaar. Nico: “Die peuters zijn gewend op vlakke ondergronden te lopen. Met ons door het bos lopen, is wennen voor ze. Jochem*, toen twee jaar oud, was bijzonder onhandig. Nico: “Hij bleef maar vallen. Dan moest hij wel huilen. Door hem steeds te waarschuwen: “Hier ligt modder. Het is glad!” En hem te helpen: “Til je been íetsje hoger, stap over de Dauwbraam heen, til goed je voeten op”, verbeterde zijn motoriek. We zijn een jaar verder en nu rent hij mij voorbij.”

Respect, zorgen en leven in de natuur
Nico startte zijn loopbaan in kinderopvang, werd meubelmaker, maar keerde weer terug. Ondertussen was zijn diploma verouderd en moest hij laten zien dat hij voldoende ervaring heeft om in kinderopvang te werken. Hij deed daarvoor een assessment via een gelijkstellingsverzoek.

“Eerder werkte ik op een reguliere buitenschoolse opvang (bso). Iedere dag hetzelfde lokaal, speelgoed en schoolplein. Ik verpieterde. Hier ben ik op mijn best. We rennen, stoeien en ik leer de kinderen in bomen klimmen. Dat je van vlierbloesem limonade kunt maken, leerde ik zelf pas vijf jaar geleden. Maar de kinderen krijgen dat hier al van kleins af aan mee. Een fundament – respect, zorgen en leven in de natuur – wordt hier gelegd.”

Weerapps zijn onbetrouwbaar leerde Nico. “Die apps zitten er zo vaak naast. Regen? Eerder miezer. Vaker blijft het droog. Ik ben heel blij buiten aan het werk te zijn. Terugkeren naar een binnenbaan? Daar moet hij niet aan denken.

Vanwege privacyredenen is de naam van het kind in dit verhaal gefingeerd.

Verlang jij net als Nico ook weleens terug naar de kinderopvang? Ontdek jouw mogelijkheden om over te stappen.

Nico Bubberman

Struin
Pedagogisch medewerker
Mbo-opleiding Sociaal Cultureel Werk (gelijkstellingsverzoek met assessment)
Werkt 10 jaar in kinderopvang
Ook werken in kinderopvang?
Bekijk vacatures in jouw regio

Wil jij ook werken in kinderopvang?

Lees meer verhalen

Wessel van Duin

“Jezelf blijven. Er komt vanzelf een organisatie die het met jou aandurft.”

Wessel solliciteerde naar een baan in kinderopvang. Dat viel tegen. Een tiental sollicitaties en afwijzingen verder vroeg Wessel advies aan zijn moeder, oud-directrice van een kinderdagverblijf.
Jamie Lebbink

“Ik vroeg mij af: hoe kan ik schermpjes en buiten spelen combineren?”

Op je 45ste een carrièreswitch maken? Jamie Lebbink deed het. Sinds tien maanden werkt hij op een bso. Zijn ervaring als boswachter neemt hij als mee.
Rick Boetekees aan het werk op een bso

“Ik doe dingen anders. Dat valt op als je altijd juffen hebt gehad.”

Vraag ‘m hoe leuk zijn baan is en Rick Boetekees blijft praten. De oud-magazijnmedewerker werkt sinds twee jaar op een buitenschoolse opvang (bso). Drie weken geleden rondde hij zijn opleiding tot pedagogisch medewerker af. Rick ziet zichzelf oud worden in kinderopvang.

Om je de beste ervaring te kunnen geven maken wij gebruik van Cookies. Door het gebruiken van onze website ga je hier automatisch mee akkoord. Wil je meer informatie? Klik dan hier.