Tot die tijd wil ik Luuk zoveel mogelijk meegeven, zodat hij straks zo stevig mogelijk in zijn schoenen staat.

- Nick Goossens

Net even dat duwtje in de rug geven. Dat doet Nick Goossens bij zijn vier mentorkinderen. Hij kijkt onder andere naar hoe het gaat met praten, hun sociaal-emotionele ontwikkeling en zelfredzaamheid. Zijn kennis en vaardigheden als onderwijsassistent komen daarbij heel goed van pas.

Luuk vangt op dat hij beter met anderen kan communiceren

Dankzij jou Nick

“Ik had mijn diploma als onderwijsassistent op zak, maar kon geen baan vinden. Toen vroeg een vriendin aan me: ‘Is kinderopvang niet iets voor jou?’ Ik dacht meteen: wat een goed idee. Zo komen mijn kennis en vaardigheden toch heel goed van pas.”

“Kinderen leren iedere dag wel iets. Als ik bijvoorbeeld al een paar weken bezig ben om een kind te leren zijn eigen schoentjes aan te trekken en dat lukt, dan is dat zo mooi! Ik ben mentor van vier kinderen. Dat betekent dat ik hen observeer en contactpersoon ben voor de ouders. We hebben een methode waarmee we in de gaten houden hoe een kind zich ontwikkelt. Zo kijken we bijvoorbeeld naar zelfredzaamheid, hoe het gaat met praten en de sociaal-emotionele ontwikkeling. Ik weet van mijn mentorkinderen precies waar ik extra aandacht aan moet besteden om hen een duwtje in de rug te geven.”

Luuk kon zich niet goed uiten
“Soms is dat niet genoeg en blijft een kind toch achter op een bepaald gebied in de ontwikkeling. Dan bespreek ik dat met de pedagoog. Zo ook bij Luuk*, een jongetje van tweeënhalf jaar. Hij wilde niets liever dan meespelen met de andere kinderen. Maar die moesten niet veel van hem hebben, omdat hij het nogal onhandig aanpakte. Zat een kind bijvoorbeeld lekker met een autootje te spelen, dan kwam Luuk en pakte het autootje af. Wanneer het kind het weer probeerde terug te pakken, begon Luuk meteen te schreeuwen en te duwen. Als de ander dan boos wegliep, begreep hij er niets van. Dan liep hij verontwaardigend naar mij, druk wijzend van: kijk dan, daar! Hij kon het niet vertellen. Als ik niet begreep wat hij bedoelde, raakte hij enorm gefrustreerd. Hij was vaak verdrietig.”

Stevig in zijn schoenen staan
“We hebben een speciale groep met extra begeleiding waar kinderen – die dat nodig hebben – in de ochtend naartoe kunnen. Sinds Luuk daarnaartoe gaat, kan hij al beter zeggen wat hij bedoelt en wordt hij veel minder snel boos. Over een halfjaar gaat hij naar de basisschool. Tot die tijd wil ik hem zoveel mogelijk meegeven, zodat hij straks zo stevig mogelijk in zijn schoenen staat.”

Meelopen in kinderopvang
“Er zijn in kinderopvang veel mogelijkheden om je te ontwikkelen. Bij ons kun je je bijvoorbeeld met een diploma op mbo-niveau 3 verder scholen naar niveau 4. Aan iedereen die wil weten of kinderopvang iets is, wil ik zeggen: probeer het gewoon en kijk of je ergens mee kunt lopen.”

*Vanwege privacyredenen is de naam van het kind in dit verhaal gefingeerd.

Wil je ook je verhaal delen? Dat kan! Maak in 3 simpele stappen jouw eigen verhaal en upload een leuke foto van jezelf. Daarna kun je jouw verhaal delen op social media. Wie weet inspireer jij anderen om ook in kinderopvang te komen werken! #1voor1

 

Nick Goossens

‘t Kroontje
Pedagogisch medewerker peutergroep
Mbo-opleiding Onderwijsassistent
Werkt 4 jaar in kinderopvang

Is werken in kinderopvang ook iets voor jou?

Lees meer verhalen

“Kinderen weten vaak niet waar het eten vandaan komt. Daarom bedacht ik het spel ‘Appelmoes groeit in een potje’.”

Proeven moet, lekker vinden niet. Nancy Aerts gaat twee keer in de week met een schoteltje met eetbare dingen zoals kaviaar, kroepoek en zeewier rond. Zo ontdekken kinderen hoeveel verschillende smaken er zijn. Ook mogen ze van haar lekker vies worden. Volgens Nancy is dat goed voor hun sensitieve ontwikkeling.

“Ik wil kinderen meegeven dat ze altijd open en eerlijk kunnen zijn. ”

Gewoon een beetje oppassen. Volgens Samantha van der Klauw is kinderopvang veel meer dan dat. Ze volgt de ontwikkeling van kinderen en gaat daarover in gesprek met ouders. Ook leert ze de kinderen dat eerlijkheid het langst duurt, ook als het niet makkelijk is om dat toe te geven.

“Laatst kroop Nova ineens bij me op schoot. Dat was echt een geluksmoment.”

Jolanda Campagne waagde de sprong van kantoor naar kinderopvang. Na een sessie bij het UWV was ze ervan overtuigd dat werken in kinderopvang echt iets voor haar is. Ze wil graag iets voor kinderen betekenen en is dol op hun puurheid.

Om je de beste ervaring te kunnen geven maken wij gebruik van Cookies. Door het gebruiken van onze website ga je hier automatisch mee akkoord. Wil je meer informatie? Klik dan hier.