Ongelofelijk, de enorme sprongen die Do heeft gemaakt. Ze heeft nu het vertrouwen: ik mag voelen wat ik voel.

- Mirthe Braspenning

Werken in kinderopvang is Mirthe Braspenning op het lijf geschreven. Ze doet dat nu vier jaar en vindt vooral de band die ze opbouwt met kinderen belangrijk. Kinderen die haar met een grote glimlach opwachten. Beter kan haar dag niet beginnen.

Do vangt op dat haar emoties er mogen zijn

Dankzij jou Mirthe

“Als je hobby je werk is, hoef je nooit meer te werken. Dat gaat voor mij helemaal op. Je moet mij niet bellen voor een kantoorbaan. Natuurlijk denk ik weleens als de wekker gaat: wat vroeg. Maar als ik het hekje van de groep opendoe en er komen drie dreumesen die nog maar net kunnen lopen, met een grote glimlach op me af, is dat meteen weg.”

“Ik voel kinderen goed aan en hoor vaak dat ik rust uitstraal. Als een kind hoog in zijn emoties zit, ga ik juist heel rustig praten. Zo zaten we gisteren aan tafel. We hadden de tweejarige Bas* al een paar keer gewaarschuwd: ‘Hou je beker vast, want hij gaat vallen!’ Maar hij was met twintig dingen tegelijk bezig, dus die beker viel. Ook op zijn broek. Helemaal overstuur: ‘Ik wil een nieuwe broek!’ Buiten bleef hij gillen. Op een overvolle speelplaats is het lastig praten, dus mijn collega zei: ‘Loop maar even naar Mirthe.’ Ik zag dat hij echt in paniek was. Zakte door mijn knieën, pakte zijn handjes en zei: ‘Zag je wat er gebeurde Bas?’ Terwijl hij zijn traantjes met zijn mouw afveegde, knikte hij en zei: ‘En nu is mijn broek nat.’ Ik zei: ‘Kijk eens goed? Je broek is alweer droog.’ Hij keek naar beneden en kijkt me blij verrast aan. En hij huppelde zo naar buiten.”

Enorme sprongen gemaakt
“De driejarige Do* is bij ons echt uit haar schulp gekropen. In het begin liet ze geen emoties zien en herkende ze niet bij anderen. Dan zat ze bijvoorbeeld te spelen, als een blokkentoren op een ander meisje viel. Dat meisje moest heel hard huilen. Do keek haar aan en speelde verder. Net of het haar niets deed. Ik ben begonnen met emotiekaartjes. Daar staan gezichten op: blij, boos, verdrietig en bang. Steeds als er iets gebeurde, keek ik met haar: wat gebeurt er nu? Heeft het kindje pijn? Dus het is verdrietig. En: ik zie dat je het leuk vond. Ben je nu blij of verdrietig? Ongelofelijk, de enorme sprongen die zij heeft gemaakt. Ze heeft nu het vertrouwen: ik mag voelen wat ik voel.”

‘Daar kan toch niets tegenop?!’
“Die band met kinderen is zo mooi. Als mijn dienst ’s middags begint, kom ik binnen als de kinderen slapen. Vorige week zag ik op de babyfoon dat de eenjarige Tess* wakker was. Ik doe de deur zachtjes open. Zit ze rechtop in haar slaapzakje: vuurrode wangetjes en haar piekhaartjes alle kanten op. Zodra ze mij ziet, begint ze keihard te lachen, alsof ze zegt: ‘Je bent er weer!’ Daar kan toch niets tegenop?!”

*Vanwege privacyredenen zijn de namen van de kinderen in dit verhaal gefingeerd.

Ben jij net als Mirthe een natuurtalent met kinderen? Doe de test en ontdek of werken in kindervang ook bij jou past.

Mirthe Braspenning

Kinderdagverblijf Tot Vanavond!
Pedagogisch medewerker baby- en peutergroep
Gespecialiseerd Pedagogisch Medewerker 4
Werkt 4 jaar in kinderopvang

Wil jij ook werken in kinderopvang?

Lees meer verhalen

“Ik voelde zijn vertrouwen. Zo’n mooi moment. Dat zal ik nooit vergeten.”

Drieplussers zijn lekker eigenwijs en geven weerwoord. Ze laten zien wie ze zijn. Dat vindt Caroline D’Andrea juist zo leuk. Ze bereidt de kinderen voor op de basisschool en leert ze hoe ze voor zichzelf kunnen opkomen.

“Het eerste lachje of stapje. Dat is zo bijzonder.”

Het eerste lachje of stapje van een kind ontroert haar nog steeds. Ook al werkt Jolanda Brand al bijna vijfentwintig jaar in kinderopvang. Bij haar op de kinderopvang voelt het als thuis en mogen kinderen zelf kiezen wat ze willen doen. Ook sluit ze aan bij de vraag en interesse van kinderen.

“Er gebeuren zo vaak leuke dingen. Ik kan er een boek over schrijven.”

Ze heeft het altijd goed naar haar zin gehad op kinderdagverblijf Klein Draekesteijn. Marianne Koopman van Steveren werkte er maar liefst 47 jaar. Ze is dol op kinderen en kijkt graag hoe ze met elkaar omgaan.

Om je de beste ervaring te kunnen geven maken wij gebruik van Cookies. Door het gebruiken van onze website ga je hier automatisch mee akkoord. Wil je meer informatie? Klik dan hier.