Die dag – dát moment waarop zij zichzelf overwonnen – vergeten die jongens nooit meer.

- Marja de Kleijn

Veel verschillende banen heeft ze gehad. Maar werken op een bso in de natuur vindt Marja Kleijn het allerleukst. In de natuur komt het aan op samenwerken en elkaars talenten gebruiken. De groepsdynamiek die dan ontstaat, is volgens Marja nergens mee te vergelijken.

Kies ook voor een baan in kinderopvang!
Bekijk vacatures in jouw regio.

Sepp vangt op dat hij meer kan dan hij denkt

Dankzij jou Marja

Leukste baan
“Ik heb veel verschillende banen gehad. Ik werkte in de communicatie en was ondernemer, maar geen baan is zo leuk als mijn werk bij Struin – een buitenschoolse opvang (bso) in de natuur. Ik wissel mijn dagen met de groep af met kantoordagen. Dan kijk ik soms naar buiten naar de stromende regen en denk ik: ah, arme collega’s. Maar als ik hen later spreek, zeggen ze: ‘Oh, dat buitje? Dat was niks.’ Het lijkt vaak erger dan het is.’”

‘Dát moment vergeten die jongens nooit meer’
“‘Marja, kijk eens wat daar aan komt.’ Ik keek omhoog. Ik zag een grote donkere wolk dreigend op ons afkomen. Het begon te regenen en de wind stak op. Ik riep: ‘Kom op, jongens! Nú het water in!’ Dát moment vergeten die jongens nooit meer. Zij brengen me naar een hoger level.”

Struingemak
“Struiners. Zo noem ik kinderen die van jongs af aan bij ons komen. Deze kinderen hebben ‘struingemak’. Ga je met hen naar het bos, dan vermaken zij zichzelf. Kinderen die bij instroom iets ouder zijn, missen deze bagage. Vorig jaar had ik zo’n groepje instromers: allemaal jongens. Op het keerpunt tussen basisschool en middelbare school zocht ik manieren om hen uit te dagen. Ik bedacht een challenge waarbij we iedere maand één keer in het open water zwommen. Met als afsluiting: het oversteken van het water in februari.”

‘Die dag overwonnen zij zichzelf’
“Op het moment dat we in zwemkleding aan de oever stonden, stak een storm op. Niet normaal. Het werd aardedonker en de wind gutste het water omhoog. Het regende keihard. Eén voor één zwom ik met de jongens naar de overkant. Sepp*was de laatste die op de oever klom. En toen ging de storm liggen. Zoiets had ik nog nooit meegemaakt. De jongens waren door het dolle heen. Die dag – dát moment waarop zij zichzelf overwonnen – vergeten die jongens nooit meer. Dit gaat hen helpen verleidingen te weerstaan en dingen te doen die spannend zijn.” 

Samenwerken in de natuur
“In de natuur ervaar je ongemak. Je moet vertrouwen op je zintuigen. Is het hier veilig? Loop ik door? Hoe blijf ik warm? Samenwerken is heel erg belangrijk. Je moet er voor elkaar zijn. Als het regent, bouwen de kinderen samen een schuilhut.” 

“Het schoolsysteem laat iedereen hetzelfde doen. Terwijl we we in de natuur van elkaars talenten gebruikmaken. De een delegeert, de ander zoekt takken en weer een ander bouwt bijvoorbeeld. Die groepsdynamiek midden in de natuur is nergens mee te vergelijken.”

“Ben je benieuwd of er een struiner in jou schuilt? Neem contact met ons op en loop een dag met ons mee. Of kijk voor een leuke bso met buitenactiviteiten bij jou in de buurt.”

*Vanwege privacyredenen is de naam van het kind in dit verhaal gefingeerd.

Vind jij het net zoals Marja belangrijk dat kinderen hun grenzen verleggen? Bekijk dan of werken in kinderopvang ook iets voor jou is en doe de test!

Marja de Kleijn

Struin
Pedagogisch medewerker
Mbo-opleiding Sociaal Pedagogisch Werk
Werkt 10 jaar in kinderopvang
Ook werken in kinderopvang?
Bekijk vacatures in jouw regio

Wil jij ook werken in kinderopvang?

Lees meer verhalen

Wessel van Duin

“Jezelf blijven. Er komt vanzelf een organisatie die het met jou aandurft.”

Wessel solliciteerde naar een baan in kinderopvang. Dat viel tegen. Een tiental sollicitaties en afwijzingen verder vroeg Wessel advies aan zijn moeder, oud-directrice van een kinderdagverblijf.
Jamie Lebbink

“Ik vroeg mij af: hoe kan ik schermpjes en buiten spelen combineren?”

Op je 45ste een carrièreswitch maken? Jamie Lebbink deed het. Sinds tien maanden werkt hij op een bso. Zijn ervaring als boswachter neemt hij als mee.
Rick Boetekees aan het werk op een bso

“Ik doe dingen anders. Dat valt op als je altijd juffen hebt gehad.”

Vraag ‘m hoe leuk zijn baan is en Rick Boetekees blijft praten. De oud-magazijnmedewerker werkt sinds twee jaar op een buitenschoolse opvang (bso). Drie weken geleden rondde hij zijn opleiding tot pedagogisch medewerker af. Rick ziet zichzelf oud worden in kinderopvang.

Om je de beste ervaring te kunnen geven maken wij gebruik van Cookies. Door het gebruiken van onze website ga je hier automatisch mee akkoord. Wil je meer informatie? Klik dan hier.