Er gebeuren zo vaak leuke dingen. Ik kan er een boek over schrijven.

- Marianne Koopman van Staveren

Ze heeft het altijd goed naar haar zin gehad op kinderdagverblijf Klein Draekesteijn. Marianne Koopman van Steveren werkte er maar liefst 47 jaar. Ze is dol op kinderen en kijkt graag hoe ze met elkaar omgaan. 

Bobbie vangt op dat hij best een grapje kan maken

Dankzij jou Marianne

“Tijdens mijn opleiding liep ik stage op kinderdagverblijf Klein Draekesteijn en ben daar uiteindelijk 47 jaar gebleven. De tijd is voorbijgevlogen. Het is een fantastische locatie. Met een vast hecht team en een mooie tuin.”

‘Zo geraffineerd’
“Kijken naar hoe kinderen met elkaar omgaan, verveelt nooit. Het zijn zulke leuke sociale wezentjes. Als ik de tweejarige Niels* verschoon, zie ik hem naar Ruben* kijken. Die zit op een populair item: de enige auto op de groep. Als ik hem met een schone luier weer op de grond zet, pakt hij een vliegtuig en gaat er heel enthousiast mee spelen. Precies op een plek waar Ruben hem goed kan zien. Als Ruben op een gegeven moment naar hem toekomt om mee te spelen, staat Niels heel snel op en gaat op de auto zitten. Zo geraffineerd.”

‘Toch maar een vak leren’
“Ik ben dol op kinderen. Toen ik vier jaar was, zei ik al: ‘Ik wil juf worden.’ Ik speelde vaak met de jongere kinderen uit de buurt. Toch wist ik het niet toen het tijd was om een opleiding te kiezen. Ik deed ook andere dingen, zoals eigengemaakte kleding verkopen. Maar het was een beetje los zand. Ik dacht: misschien moet ik toch maar een vak leren. Uit een banencheck kwam heel duidelijk: kinderopvang. Zo ben ik erin gerold.”

‘Je herkent je eigen moeder toch wel?’
“Er gebeuren zo vaak leuke dingen. Ik kan er een boek over schrijven. We hebben een nichtje en neefje van twee jaar. Hun moeders zijn een identieke tweeling. Ik kan hen moeilijk uit elkaar houden. Dus ik vraag: ‘Sam*, hoe zie jij nu wie jouw moeder is?’ Hij kijkt zijn nichtje aan met een blik van huh, je herkent je eigen moeder toch wel?! Kinderen zijn zo slim. Ook de tweejarige Bobbie*. De middelste thuis en hij wil zo graag groot zijn. Als we bij de commode staan zegt hij: ‘Marianne, kom eens dichterbij.’ Als ik buk, begint hij te lachen en zegt: ‘Zie je dat ik groter ben dan jij?’"

‘Ik ga het wel missen’
“Ik heb in die 47 jaar zoveel kinderen en ouders gezien. En ook regelmatig kinderen van kinderen die ik vroeger heb opgevangen. Dat is bijzonder. Ook al zijn ze inmiddels volwassen, die koppies haal ik er zo uit. Het werk is fysiek zwaar geworden, dus heb ik afscheid genomen. Ik ga het wel missen hoor. Maar gelukkig heb ik mijn kinderen en vijf kleinkinderen. Daar heb ik nu alle tijd voor.”

*Vanwege privacyredenen zijn de namen van de kinderen in dit verhaal gefingeerd.

Wil jij het net als Marianne leuk en afwisselend werk? Bekijk dan of werken in kinderopvang ook iets voor jou is en doe de test!

Marianne Koopman van Staveren

Bink kinderopvang
Pedagogisch medewerker baby- en peutergroep
Mbo-opleiding Kinderverzorging en Opvoeding
Werkt 47 jaar in kinderopvang

Wil jij ook werken in kinderopvang?

Lees meer verhalen

Lorena Torres aan het werk kinderopvang in Maarssen

“Écht iets kunnen betekenen voor een kind. Dat is belangrijk.”

Bouwen aan de toekomst van Nederland én het kind in je zelf terugvinden. Dit maakt het beroep van pedagogisch medewerker voor Lorena Torres zo mooi. Ook is ze blij met de kansen van haar werkgever om haar talenten verder te ontwikkelen en in te zetten voor kinderopvang.

“Ik breng de kinderen kennis over en respect voor de natuur bij. ”

Een baan met impact. Die vond Pepijn Verbrugge bij een bso in de natuur. Hij leert kinderen over de natuur over en er respect voor te hebben. Hij hoopt dat ze zich daardoor tot duurzame wereldburgers ontwikkelen.

“Die dag – dát moment waarop zij zichzelf overwonnen – vergeten die jongens nooit meer.”

Veel verschillende banen heeft ze gehad. Maar werken op een bso in de natuur vindt Marja Kleijn het allerleukst. In de natuur komt het aan op samenwerken en elkaars talenten gebruiken. De groepsdynamiek die dan ontstaat, is volgens Marja nergens mee te vergelijken.

Om je de beste ervaring te kunnen geven maken wij gebruik van Cookies. Door het gebruiken van onze website ga je hier automatisch mee akkoord. Wil je meer informatie? Klik dan hier.