Ik kan mijn werk in kinderopvang goed combineren met mijn studie.

- Maartje Holdijk

Ze begon als vakantiekracht in de invalpool en heeft het zo naar haar zin dat ze is gebleven in kinderopvang. Maartje Holdijk vindt haar werk uitdagend, houdt zich bezig met de ontwikkeling van kinderen en heeft veel doorgroeimogelijkheden. Ook kan zij haar werk goed met haar studie combineren.

“Naast mijn studie pedagogiek werkte ik in de supermarkt. In die tijd vroeg een oud-klasgenoot aan me: ‘Is invalwerk in kinderopvang niet iets voor jou?’ Omdat ik daar twee keer zoveel uren kon maken voor twee keer zoveel geld, heb ik gesolliciteerd. Heel spannend. Want ik had wel een diploma als onderwijsassistent, maar nog geen enkele werkervaring. Vanwege mijn enorme enthousiasme zeiden ze bij Bink: ‘Kom maar bij onze invalpool, wij gaan je begeleiden.’”

Werken en leren goed te combineren
“Die eerste zomer heb ik op allerlei groepen gewerkt. Zo leerde ik stapje voor stapje steeds meer. Ik dacht meteen: wow, dit is wel écht een baan! Maar dan zo leuk dat het niet eens voelt als werk waarmee ik mijn geld verdien. Ik zit er nu alweer drie jaar. Ik heb een nulurencontract, dus kan het goed combineren met mijn studie. In sommige periodes en de vakanties werk ik extra uren en in andere periodes werk ik juist minder.”

Veel doorgroeimogelijkheden
“Ik begon mijn studie met het idee: ik ga in de gehandicaptensector werken. Maar ik heb het zo naar mijn zin dat ik heb besloten: ik blijf in kinderopvang. Er zijn veel doorgroeimogelijkheden. Volgende week heb ik een sollicitatiegesprek voor de functie van senior pedagogisch medewerker. Als ik word aangenomen, ga ik pedagogisch medewerkers begeleiden en meer beleidsmatige taken doen. Daarna kan ik doorgroeien tot pedagogisch coach.”

Uitdagend werk
“Veel van mijn medestudenten lopen stage in de psychiatrie of jeugdzorg. Zij zeiden in het begin: ‘Kinderopvang, dat lijkt me te makkelijk.’ Maar hoe vaker we het erover hebben, hoe vaker zij zeggen: ‘Oh, het is veel uitdagender dan ik dacht.’ In principe komen allerlei kinderen naar de opvang. Maar omdat het niet alleen maar complex is, kun je je ook richten op de verdere ontwikkeling. En het is een hele positieve sector.”

“Ik zou tegen iedereen – die een sociale opleiding doet – willen zeggen: ‘Kijk of je naast je opleiding alvast kunt werken in kinderopvang. Het is hartstikke leuk en die werkervaring geeft je straks ook meteen een voorsprong bij het solliciteren.”

Volg je een sociale hbo-opleiding waarvan je diploma kwalificeert voor werken in kinderopvang? En heb je al twee jaar van je opleiding gedaan? Met 50 procent van je studiepunten kun je op de bso en met 75 procent in kinderdagopvang aan de slag.

Dus:

Stap 1
Check met de Diplomacheck of je met jouw hbo-diploma mag werken in kinderopvang.

Stap 2
Heb je 50 of 75 procent van je studiepunten gehaald? Solliciteer dan bij een kinderopvangorganisatie bij jou in de buurt.

Werken en leren in kinderopvang: ontdek alle mogelijkheden.

 

Maartje Holdijk

Bink kinderopvang
Pedagogisch medewerker
Mbo-opleiding onderwijsassistent; nu: hbo-opleiding pedagogiek
Begon als vakantiekracht en werkt nu 3 jaar in kinderopvang (bijbaan)

Is werken in kinderopvang ook iets voor jou?

Lees meer verhalen

“Kinderen mogen het zeggen als ze iets niet willen en moeten zich thuis voelen.”

Zelf kiezen wat je wilt doen. Dat mogen de kinderen op de bso van Esther Neijmeijer-Oosterveld. Ze wil de kinderen een onvergetelijke tijd bezorgen. Ook zelf krijgt ze er veel voor terug: een knuffel, een glimlach of een mooie tekening.

“Ik wil dat kinderen zich fijn en veilig voelen.”

Na 19 jaar eruit te zijn geweest, ging Priscilla Verkooijen weer werken op de bso. De werktijden komen haar goed uit. Zo kan ze in de ochtend haar eigen dingen doen. Ze vindt het belangrijk dat kinderen zich fijn en veilig voelen. En dat ze weerbaarder worden.

“Het werken met de kleintjes vind ik het allerleukst. Het geeft mij een goed gevoel dat ik ze kan helpen.”

Werken met de allerkleinsten vindt Chantal de Vos het leukst. Ze zijn afhankelijk en hebben veel zorg nodig. Het geeft haar dan ook een goed gevoel om deze baby’s te helpen. Het meest trots is ze op haar bijdrage aan de ontwikkeling van de baby’s.

Om je de beste ervaring te kunnen geven maken wij gebruik van Cookies. Door het gebruiken van onze website ga je hier automatisch mee akkoord. Wil je meer informatie? Klik dan hier.