Als ik door de gang loop en de kinderen mijn naam hoor roepen, dan ben ik zó blij.

- Laura Wagner

De leukste baan die er is, dat vindt de 20-jarige bol-stagiaire Laura Wagner van haar werk in kinderopvang. Ze combineert werken met de mbo-opleiding tot pedagogisch medewerker. Tijdens haar opleiding leert ze observeren: kijken wat het kind echt doet en nodig heeft.

Ellar werkt aan zijn motoriek en vangt tips op voor in het verkeer

Dankzij jou Laura

“Ik vind het heel belangrijk dat de kinderen klaar zijn voor de basisschool. Zelf naar de wc gaan, je jas aantrekken en schoenen aandoen horen daarbij. Het duurt zo lang voordat je met een groep peuters buiten staat. Zoveel tijd heeft een schooljuf toch niet?! Ik help de juffen en meesters graag door het de kinderen al jong aan te leren.”

Ontwikkeling stimuleren
“Ik verzin graag activiteiten die de ontwikkeling van kinderen stimuleert. Zo heb ik onlangs met Ellar* twee leuke opdrachten gedaan. Ik heb met hem een stopbord gemaakt. Ik liet hem vakjes uitknippen en deze opplakken. Dat stimuleerde zijn fijne motoriek. Daarna zijn we, als oefening voor zijn grove motoriek, met een groepje buiten gaan fietsen. Op het schoolplein tekende ik een weg waar ze overheen reden. Onderweg lieten ze elkaar stoppen bij het bord. Verkeersles en een oefening in fijne en grove motoriek in één ochtend. Harstikke leuk toch?”

Observaties: wat doet het kind en wat heeft het nodig?
“Ik loop stage, daar horen praktijkopdrachten bij. Ik organiseer binnenkort een themabijeenkomst over kindermishandeling. Gelukkig heb ik hier zelf nog geen ervaring mee. Ik heb een dobbelsteen gemaakt. Daar staan de verschillende vormen van mishandeling – lichamelijk, seksueel en verbaal –op. Wanneer je met de dobbelsteen hebt gegooid, geef ik uitleg over die specifieke vorm. Tijdens mijn opleiding heb ik ook leren observeren. Bij een observatie moet je jouw mening weglaten. Opschrijven dat een kind blij is, dat mag niet. Dat is een mening. Ik vond dat heel moeilijk, maar het gaat mij steeds beter af. Die observaties zijn belangrijk: je kijkt echt wat het kind doet en wat het nodig heeft.”

“Een opleiding en werken in kinderopvang is harstikke leuk. Ik maak mij geen zorgen voor later, er is werk genoeg.”

*Vanwege privacyredenen is de naam van het kind in dit verhaal gefingeerd.

Wil je net als Laura jouw opleiding ook combineren met werken in kinderopvang? Ontdek de mogelijkheden voor een bijbaan hier.

Laura Wagner

Kinderdagverblijf De Bereboot
Derdejaarsstudente
Mbo-opleiding Pedagogisch Medewerker

Wil jij ook werken in kinderopvang?

Lees meer verhalen

Lorena Torres aan het werk kinderopvang in Maarssen

“Écht iets kunnen betekenen voor een kind. Dat is belangrijk.”

Bouwen aan de toekomst van Nederland én het kind in je zelf terugvinden. Dit maakt het beroep van pedagogisch medewerker voor Lorena Torres zo mooi. Ook is ze blij met de kansen van haar werkgever om haar talenten verder te ontwikkelen en in te zetten voor kinderopvang.

“Ik breng de kinderen kennis over en respect voor de natuur bij. ”

Een baan met impact. Die vond Pepijn Verbrugge bij een bso in de natuur. Hij leert kinderen over de natuur over en er respect voor te hebben. Hij hoopt dat ze zich daardoor tot duurzame wereldburgers ontwikkelen.

“Die dag – dát moment waarop zij zichzelf overwonnen – vergeten die jongens nooit meer.”

Veel verschillende banen heeft ze gehad. Maar werken op een bso in de natuur vindt Marja Kleijn het allerleukst. In de natuur komt het aan op samenwerken en elkaars talenten gebruiken. De groepsdynamiek die dan ontstaat, is volgens Marja nergens mee te vergelijken.

Om je de beste ervaring te kunnen geven maken wij gebruik van Cookies. Door het gebruiken van onze website ga je hier automatisch mee akkoord. Wil je meer informatie? Klik dan hier.