Ik help kinderen bij een goede start in het leven.

- Kim Sierink

De opleiding ecologische pedagogiek sluit goed aan bij kinderopvang. Dat vindt Kim Sierink. Door haar studie kijkt ze met een bredere blik naar kinderen. Dat maakt haar werk in kinderopvang juist zo leuk en leerzaam. Mooi is het werk ook: ze helpt kinderen bij een goede start in het leven.

“Op mijn vijftiende had ik een bijbaantje in de supermarkt, maar vakkenvullen is niet zo mijn ding. Ik doe veel liever iets dat me echt voldoening geeft en waar ik word gewaardeerd. Dat vind ik in kinderopvang. Daarbij sluit het heel mooi aan bij mijn studie. Bij pedagogiek leer ik breder kijken. Als een kind zich op een bepaalde manier gedraagt, denk ik nu: hoe is de thuissituatie en hoe ziet het systeem van het kind eruit? Dat maakt het niet alleen leuk, maar ook leerzaam.”

Intensief werk
“Voor ik begon, dacht ik: ach, een beetje oppassen en luiers verschonen, dat kan toch iedereen. Maar daar ben ik behoorlijk van teruggekomen, want het is erg intensief. Die eerste dag werkte ik op een babygroep. Enorm wennen, want je kunt aan een huilende baby niet vragen wat er is. Aan het einde van de dag was ik he-le-maal gesloopt. Maar ik voelde heel sterk: ik wil dit heel graag leren, want dit is hartstikke leuk. En al snel leerde ik de kinderen beter kennen. Oh, ze wrijft in haar oogjes, ze is vast moe. Of hij huilt. Misschien is het tijd voor een fles.”

Ouders begrijpen
“Voor mijn studie loop ik stage in een buurtteam. Daar komen ouders met allerlei problemen en vragen over de opvoeding. Ik heb zelf nog geen kinderen, maar door mijn ervaring in kinderopvang begrijp ik hen veel beter. Als ze bijvoorbeeld zeggen dat ze een baby en een peuter van drie jaar hebben, weet ik hoe zwaar dat kan zijn. Die enorme verantwoordelijkheid en dat altijd ‘aanstaan’. En hoe machteloos je je kunt voelen als er iets met een kind is en je weet niet precies wat.”

Goede start in het leven
“Ouders kunnen best onzeker zijn. Maar geen opvoeding is perfect en dat hoeft ook niet. Ik heb toen ik jong was best wat meegemaakt, maar ik heb toch een goede jeugd gehad. Alles wat je meemaakt, vormt je. Als de basis maar goed is. Kinderen zijn kwetsbaar en gevoelig, maar ook enorm veerkrachtig. In kinderopvang help ik hen bij een goede start in het leven. Hoe mooi is dat?!”

Volg je een sociale hbo-opleiding waarvan je diploma kwalificeert voor werken in kinderopvang? En heb je al twee jaar van je opleiding gedaan? Met 50 procent van je studiepunten kun je op de bso en met 75 procent in kinderdagopvang aan de slag.

Dus:

Stap 1
Check met de Diplomacheck of je met jouw hbo-diploma mag werken in kinderopvang.

Stap 2
Heb je 50 of 75 procent van je studiepunten gehaald? Solliciteer dan bij een kinderopvangorganisatie bij jou in de buurt.

Werken en leren in kinderopvang: ontdek alle mogelijkheden.

 

Kim Sierink

Bink kinderopvang
Pedagogisch medewerker
Mbo-opleiding onderwijsassistent; nu: hbo-opleiding ecologische pedagogiek
Werkt 2 jaar in kinderopvang

Is werken in kinderopvang ook iets voor jou?

Lees meer verhalen

“Hoe kun je de dag nu beter beginnen dan met zo’n heerlijke groepsknuffel?”

Hameren op regels dat werkt volgens Lotte Visser niet. In plaats van zeggen wat niet mag, kun je beter zeggen wat je wel wilt zien. Daarnaast ziet ze dat kinderen niet alleen van haar leren, maar ook van elkaar. Daar geniet ze iedere dag van.

“Het is niet belangrijk dat het mooi wordt, het gaat om het ontdekken van materialen.”

Kinderen die hun eigen creativiteit ontwikkelen. Dat ziet Esther Timmerman het liefst. Ze heeft een kast vol materialen waarmee de kinderen aan de slag gaan. Dat is goed voor hun ontwikkeling, fantasie en zelfstandigheid.

“Soms kun je voor een kind écht het verschil maken.”

Invalwerk is afwisselend. Dat vindt flexwerker Larissa Brouwer. Met de grote kinderen knutselt en voetbalt ze en met de kleintjes knuffelt ze. Ook is haar flexwerk goed te combineren met haar studie ‘Creative Business’. Werken in kinderopvang is volgens haar het meest dankbare werk dat er is.

Om je de beste ervaring te kunnen geven maken wij gebruik van Cookies. Door het gebruiken van onze website ga je hier automatisch mee akkoord. Wil je meer informatie? Klik dan hier.