Ik help kinderen bij een goede start in het leven.

- Kim Sierink

De opleiding ecologische pedagogiek sluit goed aan bij kinderopvang. Dat vindt Kim Sierink. Door haar studie kijkt ze met een bredere blik naar kinderen. Dat maakt haar werk in kinderopvang juist zo leuk en leerzaam. Mooi is het werk ook: ze helpt kinderen bij een goede start in het leven.

“Op mijn vijftiende had ik een bijbaantje in de supermarkt, maar vakkenvullen is niet zo mijn ding. Ik doe veel liever iets dat me echt voldoening geeft en waar ik word gewaardeerd. Dat vind ik in kinderopvang. Daarbij sluit het heel mooi aan bij mijn studie. Bij pedagogiek leer ik breder kijken. Als een kind zich op een bepaalde manier gedraagt, denk ik nu: hoe is de thuissituatie en hoe ziet het systeem van het kind eruit? Dat maakt het niet alleen leuk, maar ook leerzaam.”

Intensief werk
“Voor ik begon, dacht ik: ach, een beetje oppassen en luiers verschonen, dat kan toch iedereen. Maar daar ben ik behoorlijk van teruggekomen, want het is erg intensief. Die eerste dag werkte ik op een babygroep. Enorm wennen, want je kunt aan een huilende baby niet vragen wat er is. Aan het einde van de dag was ik he-le-maal gesloopt. Maar ik voelde heel sterk: ik wil dit heel graag leren, want dit is hartstikke leuk. En al snel leerde ik de kinderen beter kennen. Oh, ze wrijft in haar oogjes, ze is vast moe. Of hij huilt. Misschien is het tijd voor een fles.”

Ouders begrijpen
“Voor mijn studie loop ik stage in een buurtteam. Daar komen ouders met allerlei problemen en vragen over de opvoeding. Ik heb zelf nog geen kinderen, maar door mijn ervaring in kinderopvang begrijp ik hen veel beter. Als ze bijvoorbeeld zeggen dat ze een baby en een peuter van drie jaar hebben, weet ik hoe zwaar dat kan zijn. Die enorme verantwoordelijkheid en dat altijd ‘aanstaan’. En hoe machteloos je je kunt voelen als er iets met een kind is en je weet niet precies wat.”

Goede start in het leven
“Ouders kunnen best onzeker zijn. Maar geen opvoeding is perfect en dat hoeft ook niet. Ik heb toen ik jong was best wat meegemaakt, maar ik heb toch een goede jeugd gehad. Alles wat je meemaakt, vormt je. Als de basis maar goed is. Kinderen zijn kwetsbaar en gevoelig, maar ook enorm veerkrachtig. In kinderopvang help ik hen bij een goede start in het leven. Hoe mooi is dat?!”

Wil jij net als Kim ook kinderen helpen bij een goede start in het leven? Bekijk dan welke opleiding bij jou past.

 

Kim Sierink

Bink kinderopvang
Pedagogisch medewerker
Mbo-opleiding onderwijsassistent; nu: hbo-opleiding ecologische pedagogiek
Werkt 2 jaar in kinderopvang

Wil jij ook werken in kinderopvang?

Lees meer verhalen

Lorena Torres aan het werk kinderopvang in Maarssen

“Écht iets kunnen betekenen voor een kind. Dat is belangrijk.”

Bouwen aan de toekomst van Nederland én het kind in je zelf terugvinden. Dit maakt het beroep van pedagogisch medewerker voor Lorena Torres zo mooi. Ook is ze blij met de kansen van haar werkgever om haar talenten verder te ontwikkelen en in te zetten voor kinderopvang.

“Ik breng de kinderen kennis over en respect voor de natuur bij. ”

Een baan met impact. Die vond Pepijn Verbrugge bij een bso in de natuur. Hij leert kinderen over de natuur over en er respect voor te hebben. Hij hoopt dat ze zich daardoor tot duurzame wereldburgers ontwikkelen.

“Die dag – dát moment waarop zij zichzelf overwonnen – vergeten die jongens nooit meer.”

Veel verschillende banen heeft ze gehad. Maar werken op een bso in de natuur vindt Marja Kleijn het allerleukst. In de natuur komt het aan op samenwerken en elkaars talenten gebruiken. De groepsdynamiek die dan ontstaat, is volgens Marja nergens mee te vergelijken.

Om je de beste ervaring te kunnen geven maken wij gebruik van Cookies. Door het gebruiken van onze website ga je hier automatisch mee akkoord. Wil je meer informatie? Klik dan hier.