Ik vind het leuk om activiteiten te bedenken die de kinderen verder helpen.

- Joyce van Loeven

Kinderen iets leren. Dat is wat de zeventienjarige Joyce van Loeven zo aantrekt in werken in kinderopvang. Ze loopt stage en gaat naar school. Voor haar de ideale combinatie: wat ze leert, kan ze meteen in de praktijk brengen

Kies ook voor een baan in kinderopvang!
Bekijk vacatures in jouw regio.

Pelle leert hoe hij kan delen

Dankzij jou Joyce

Tip van haar vader
Haar vader tipte haar te gaan kijken op het regionaal opleidingscentrum (roc). Inmiddels is Joyce van Loeven met haar tweede stage in kinderopvang bezig. De praktijkopdrachten gaan haar goed af, maar de theorietoetsen vindt de zeventienjarige studente pittig. 

 School en stage
“Dankzij een tip van mijn vader koos ik voor kinderopvang. Hij zei: ‘Jij vindt kinderen toch zo leuk? Ga dan eens kijken naar de roc-opleidingen in Helmond.’ Eigenlijk moet ik hem daar nog steeds voor bedanken.” Joyce loopt twee dagen per week stage op een peutergroep en gaat drie dagen naar school. “Ik heb nog geen dag spijt gehad van mijn keuze.”

Theorie meteen in de praktijk brengen
“De combinatie stage en school werkt voor mij heel fijn. Ik pas de theorie meteen toe. Mijn eerste stage begon vorig jaar, nadat ik eerst tien weken les op school had gekregen. Ik vond dat enorm spannend, ik zat nog maar zo kort op school. Maar het wende snel. Ik had een goede begeleider."

"Als ik moet kiezen, ben ik liever hier op locatie dan op school. Mijn schooldagen zijn lang en ik ben geen stilzitter. Ik moet er echt mijn aandacht bij houden. Daarom maak ik samenvattingen tijdens de les. De docenten doen echt hun best om ons te boeien. Ze komen allemaal uit de praktijk en werkten bijvoorbeeld met moeilijk opvoedbare kinderen. Er zijn altijd genoeg verhalen te vertellen.”

Kinderen iets leren
“Op mijn stageplek ben ik altijd bezig. Het is lekker druk en de kinderen zijn gezellig. Ik vind het leuk om activiteiten te bedenken die de kinderen verder helpt. Ik begeleid nu Pelle*. Hij is impulsief, wordt snel boos en kan niet zo goed delen. Ik speel met hem en beetje bij beetje vraag ik andere kinderen mee te doen. Dan moet hij gaan delen en samenwerken. Pakt hij een speelgoedje van een ander kind af? Dan spring ik in. Weet je wat echt belangrijk in kinderopvang is? Geduld. Kinderen snappen niet alles in één keer.”

Openboektoetsen
“De toetsen die ik op school krijg, zijn openboektoetsen. Een theorieboek of een eigengemaakte samenvatting mag je erbij houden. Ik vind die toetsen lastiger dan de praktijkopdrachten, omdat er vaak moeilijke woorden in staan. De eerste toets vorig jaar was het moeilijkst. Die ging over de taalontwikkeling van kinderen. Ik ben niet zo talig.”

Werken met kinderen en dieren
“Als ik volgend jaar mijn diploma haal, ben ik negentien. Ik vind dat nog te jong om fulltime aan het werk te gaan. In de toekomst wil ik graag met kinderen én dieren werken. Bijvoorbeeld op een buitenschoolse opvang (bso) met een manege. Ik denk erover om volgend jaar stage te gaan lopen op een kinderdagverblijf met dieren.”

*Vanwege privacyredenen is de naam van het kind in dit verhaal gefingeerd.

Ben jij net als Joyce gek op kinderen en zou je daar in de toekomst graag iets mee willen doen?  Bekijk hier welke opleiding bij jou past

Joyce van Loeven

Kinderdagverblijf de Bereboot
Pedagogisch medewerker peutergroep
Mbo-opleiding Gespecialiseerd Pedagogisch Medewerker (bbl-opleiding, tweedejaars)
Ook werken in kinderopvang?
Bekijk vacatures in jouw regio

Wil jij ook werken in kinderopvang?

Lees meer verhalen

Wessel van Duin

“Jezelf blijven. Er komt vanzelf een organisatie die het met jou aandurft.”

Wessel solliciteerde naar een baan in kinderopvang. Dat viel tegen. Een tiental sollicitaties en afwijzingen verder vroeg Wessel advies aan zijn moeder, oud-directrice van een kinderdagverblijf.
Jamie Lebbink

“Ik vroeg mij af: hoe kan ik schermpjes en buiten spelen combineren?”

Op je 45ste een carrièreswitch maken? Jamie Lebbink deed het. Sinds tien maanden werkt hij op een bso. Zijn ervaring als boswachter neemt hij als mee.
Rick Boetekees aan het werk op een bso

“Ik doe dingen anders. Dat valt op als je altijd juffen hebt gehad.”

Vraag ‘m hoe leuk zijn baan is en Rick Boetekees blijft praten. De oud-magazijnmedewerker werkt sinds twee jaar op een buitenschoolse opvang (bso). Drie weken geleden rondde hij zijn opleiding tot pedagogisch medewerker af. Rick ziet zichzelf oud worden in kinderopvang.

Om je de beste ervaring te kunnen geven maken wij gebruik van Cookies. Door het gebruiken van onze website ga je hier automatisch mee akkoord. Wil je meer informatie? Klik dan hier.