Laatst kroop Nova ineens bij me op schoot. Dat was echt een geluksmoment.

- Jolanda Campagne

Jolanda Campagne waagde de sprong van kantoor naar kinderopvang. Na een sessie bij het UWV was ze ervan overtuigd dat werken in kinderopvang echt iets voor haar is. Ze wil graag iets voor kinderen betekenen en is dol op hun puurheid.

Nova vangt op dat ze niet bang hoeft te zijn om verlaten te worden

Dankzij jou Jolanda

Van kantoor naar kinderopvang. “Na 21 jaar in een wereld van cijfers, urenregistraties en winstprognoses ging het bedrijf waar ik werkte verhuizen. Dus stond ik voor de keuze: iets zoeken in dezelfde richting of mijn hart volgen en iets met welzijn gaan doen. Ik koos voor het laatste.”

“Ik wist alleen niet precies wat. Ik dacht in eerste instantie aan de gehandicaptenzorg, ouderenzorg en kraamzorg. Op een stuk behangpapier op mijn woonkamerdeur zette ik alle plussen en minnen op een rijtje. Na een sessie bij het UWV over werk in kinderopvang besefte ik: hier zijn helemaal geen minnen. Dit is een grote plus!”

Diepe indruk
“De transformatie van de tweejarige Nova* maakte op mij een diepe indruk. Bij de intake vóór de zomervakantie, zag ik een stoer grietje in een roze joggingpak op witte sneakertjes. Zij zat al snel relaxed te spelen. Maar toen alleen papa haar na de vakantie bracht, omdat haar ouders uit elkaar waren, zag ik een heel ander kind. Geen rust in haar lijfje: alles pakken, maar nergens mee spelen en heel veel huilen. Als iemand aan tafel het woord ‘papa’ of ‘mama’ zei, keek ze met grote ogen rond. Mis ik iets?”

“Ze had veel last van verlatingsangst. Zag ze de andere kinderen naar de gang lopen, dan sprong ze gehaast op alsof ze dacht: oh nee, straks blijf ik alleen achter. Dan was ze in paniek, maar ze liet zich door niemand troosten. Omdat ze nog niet goed kon praten, lieten de andere kinderen haar een beetje links liggen. Ik heb haar heel veel een-op-eenaandacht gegeven en de techniek ‘steunpraten’ ingezet. Als zij bijvoorbeeld zei: ‘Ik bammetje eten.’ Dan antwoordde ik: ‘Oh, wil jij een boterhammetje eten?’ We zijn zes maanden verder en nu pas begint ze te ontspannen. Het lukt haar om te blijven zitten tijdens het voorlezen. En bij liedjes in de kring doet ze de gebaren mee. Laatst kroop ze ineens bij me op schoot. Dat was echt een geluksmoment.”

Puurheid kinderen
“Kinderen zijn zo puur. Gisteren ving ik een gesprek op tussen twee peuters op de gang. De één pakt zijn jas bij het lusje. De ander zegt verrast: ‘Goh, dat heb jij ook. Fijn hè, zo’n trekhaak in je jas!’”

“Als je denkt: ik wil werk waarbij ik iets voor anderen kan betekenen, maar ik weet niet hoe ik het aan kan pakken. Denk dan ook eens aan kinderopvang. Omdat er een groot tekort is aan personeel, zijn er via het UWV heel veel mogelijkheden. Vraag gewoon eens wat zij voor je kunnen doen.”

*Vanwege privacyredenen is de naam van het kind in dit verhaal gefingeerd.

Durf jij net als Jolanda de sprong naar kinderopvang te wagen? Doe de diplomacheck en ontdek jouw mogelijkheden om over te stappen.

 

Jolanda Campagne

MIK & PIW Groep
Pedagogisch medewerker peutergroep en bso
Bbl-opleiding Gespecialiseerd Pedagogisch Medewerker
Werkt 2 jaar in kinderopvang

Wil jij ook werken in kinderopvang?

Lees meer verhalen

“Ik voelde zijn vertrouwen. Zo’n mooi moment. Dat zal ik nooit vergeten.”

Drieplussers zijn lekker eigenwijs en geven weerwoord. Ze laten zien wie ze zijn. Dat vindt Caroline D’Andrea juist zo leuk. Ze bereidt de kinderen voor op de basisschool en leert ze hoe ze voor zichzelf kunnen opkomen.

“Het eerste lachje of stapje. Dat is zo bijzonder.”

Het eerste lachje of stapje van een kind ontroert haar nog steeds. Ook al werkt Jolanda Brand al bijna vijfentwintig jaar in kinderopvang. Bij haar op de kinderopvang voelt het als thuis en mogen kinderen zelf kiezen wat ze willen doen. Ook sluit ze aan bij de vraag en interesse van kinderen.

“Er gebeuren zo vaak leuke dingen. Ik kan er een boek over schrijven.”

Ze heeft het altijd goed naar haar zin gehad op kinderdagverblijf Klein Draekesteijn. Marianne Koopman van Steveren werkte er maar liefst 47 jaar. Ze is dol op kinderen en kijkt graag hoe ze met elkaar omgaan.

Om je de beste ervaring te kunnen geven maken wij gebruik van Cookies. Door het gebruiken van onze website ga je hier automatisch mee akkoord. Wil je meer informatie? Klik dan hier.