Ineens, uit het niets, begon Freja tegen het meisje te fluisteren. Iedereen stond hier met tranen in de ogen.

- Jessie Schreurs

Liefde geven en doorgeven. Dat is de visie van de internationale kinderopvang in Denemarken waar Jessie Schreurs stage loopt op een baby- en peutergroep. Ook krijgen de kinderen teken-, schilder- en muziekles.

Kies ook voor een baan in kinderopvang!
Bekijk vacatures in jouw regio.

Freja vangt op dat ze mag praten

Dankzij jou Jessie

Na anderhalf jaar studeren en twee stages op een basisschool stapte Jessie begin dit jaar over van de opleiding tot klassenassistent naar die van gespecialiseerd pedagogisch medewerker. Nu loopt ze stage in Denemarken op een baby- en peutergroep. Jessie: “Dat is heel anders dan een school.”

Internationale opvang
“Deze opvang is internationaal. De kinderen komen bijvoorbeeld uit Griekenland, Spanje of Roemenië. Ik praat Engels tegen ze. De kinderen hier in de opvang zijn iets ouder dan in Nederland. Ze komen met zestien maanden en blijven tot hun zesde jaar.

Liefde geven en doorgeven
Wij werken hier vanuit de visie dat je liefde geeft en doorgeeft. Straffen doen we niet. Zie je een kind slaan? Je pakt het op en geeft een knuffel. Je blijft bij het kind, ook als het gilt of schopt. Kunst, muziek en natuur zijn belangrijk, dus krijgen de kinderen teken-, schilder- en muziekles. Vorige week sloegen de kinderen met bestek op potten en pannen. Ze waren een orkest. Een hels kabaal, maar wel enorm leuk.”

Tranen in mijn ogen
“Een meisje dat ik nooit meer ga vergeten, is Freja*. Ze was bijna vier jaar, maar weigerde om te praten. Dit zou nog jaren gaan duren volgens haar therapeut. Er kwam een nieuw meisje en dat ging naast Freja zitten. Zij wilde met haar spelen. Dat Freja niet praatte, wist zij niet. Ineens, uit het niets, begon Freja tegen het meisje te fluisteren. Iedereen stond hier met tranen in de ogen. Nu praat ze tegen iedereen. Ze kent alle vormen, alle kleuren en weet precies wat ze wil. Ongelooflijk. Echt een wonder.”

Lager tempo
“Het tempo ligt hier lager. Na het eten bijvoorbeeld is het verhaaltjestijd. Alle kinderen, ook die nog niet kunnen lezen, liggen op matjes en bekijken boekjes. In Nederland gaan de jongste kinderen naar bed en de oudsten buitenspelen. Dan is het ook rustig, maar niet zo stil als hier. Aan mijn leerdoelen – rustiger en geduldiger blijven – kan ik hier dus goed werken. Het Scandinavische systeem van kinderopvang en basisonderwijs wordt over de hele wereld overgenomen. Dan wil je hier toch ook stage lopen?”

*Vanwege privacyredenen is de naam van het kind in dit verhaal gefingeerd.

Overweeg jij net als Jessie ook een studie waarmee je straks kunt werken in de kinderopvang? Bekijk hier alle opleidingen.

Jessie Schreurs

Partou
Derdejaarsstudente
Mbo-opleiding Gespecialiseerd Pedagogisch Medewerker (Sunrise International Preschool, Denemarken)
Ook werken in kinderopvang?
Bekijk vacatures in jouw regio

Wil jij ook werken in kinderopvang?

Lees meer verhalen

Wessel van Duin

“Jezelf blijven. Er komt vanzelf een organisatie die het met jou aandurft.”

Wessel solliciteerde naar een baan in kinderopvang. Dat viel tegen. Een tiental sollicitaties en afwijzingen verder vroeg Wessel advies aan zijn moeder, oud-directrice van een kinderdagverblijf.
Jamie Lebbink

“Ik vroeg mij af: hoe kan ik schermpjes en buiten spelen combineren?”

Op je 45ste een carrièreswitch maken? Jamie Lebbink deed het. Sinds tien maanden werkt hij op een bso. Zijn ervaring als boswachter neemt hij als mee.
Rick Boetekees aan het werk op een bso

“Ik doe dingen anders. Dat valt op als je altijd juffen hebt gehad.”

Vraag ‘m hoe leuk zijn baan is en Rick Boetekees blijft praten. De oud-magazijnmedewerker werkt sinds twee jaar op een buitenschoolse opvang (bso). Drie weken geleden rondde hij zijn opleiding tot pedagogisch medewerker af. Rick ziet zichzelf oud worden in kinderopvang.

Om je de beste ervaring te kunnen geven maken wij gebruik van Cookies. Door het gebruiken van onze website ga je hier automatisch mee akkoord. Wil je meer informatie? Klik dan hier.