Sommige kinderen hebben meer aan duidelijkheid en uitleg dan een knuffel of aai over hun bol.

- Ine Vink

Werken met kinderen. Dat is de droom van Ine Vink. Lang dacht ze dat dat niet mogelijk was, omdat ze autisme heeft. Maar niets is minder waar. Ze is op latere leeftijd (34 jaar) gaan werken en leren in kinderopvang. En dat bevalt haar goed. 

Kies ook voor een baan in kinderopvang!
Bekijk vacatures in jouw regio.

Luuk vangt op dat hij meer alleen kan dan hij denkt

Dankzij jou Ine 

“Mijn droom om te werken met kinderen heb ik waargemaakt. Terwijl ik er eerst vanuit ging dat dat niet zou kunnen vanwege mijn autisme. Nu werk en leer ik tegelijkertijd: ik zit in het eerste jaar van mijn bbl-opleiding tot pedagogisch medewerker en werk als pedagogisch medewerker op een dreumesgroep. En heb het enorm naar mijn zin!” 

‘Uiteindelijk groeide hij over zijn verlatingsangst heen'
“Afscheid nemen van papa en mama is voor nieuwe kindjes altijd moeilijk. Na een paar weken gaat dat beter. Bij Luuk* was dat precies andersom. Ging hij eerst lekker spelen als zijn ouders vertrokken, later stond hij steeds vaker te huilen bij het hek. ‘Mamma? Mamma toe?’, zei hij dan. Mijn hart brak als ik hem daar zo zag staan. Ik pakte steeds zijn handje, zei dat mama straks zou komen en nam hem vervolgens mee naar de glijbaan. Dat leidde hem af. Zo had hij toch een leuke dag. Ik moest wel constant op hem letten. Als ik Luuk te lang bij het hek liet staan stonden er ineens vijf dreumesen naast hem ook ‘Mama, mama’ te roepen. Uiteindelijk groeide hij over zijn verlatingsangst heen.”  

Droom wordt werkelijkheid
“Heel jong wist ik al dat ik met kinderen wilde werken. Een onmogelijke droom dacht ik, want ik heb autisme. Ik was achttien jaar toen het UWV mij afkeurde en ik een Wajong-uitkering kreeg. Toen mijn zoon oud genoeg was voor de peuterspeelzaal vroeg ik het UWV om een Werkfit-traject. Werken in kinderopvang en de opleiding tot pedagogisch medewerker bleek haalbaar. Mijn autisme is geen obstakel. Sommige kinderen hebben meer aan duidelijkheid en uitleg dan een knuffel of aai over hun bol. Ik kan mij in hen verplaatsen. Deze baan biedt structuur. Wij werken volgens een schema. Kom ik als eerste medewerker binnen? Dan vang ik de kinderen op, we spelen, eten fruit en ruimen de tafel op. Mijn collega doet ondertussen de huishoudelijke taken en de lichamelijke verzorging. Na de middagboterham wisselen we om. Zo weet ik altijd waar ik aan toe ben. En de kinderen ook.” 

*Vanwege privacyredenen is de naam van het kind in dit verhaal gefingeerd.   

Heb jij net als Ine de droom om in kinderopvang te werken, maar heb je nog niet het juist diploma? Met een bol-, bbl- of hbo-opleiding kun je werken en leren tegelijk. Ontdek de mogelijkheden hier. 

 

Ine Vink

Kinderdagverblijf de Bereboot
Eerstejaarsstudente en pedagogisch medewerker dreumesgroep
Mbo-opleiding Pedagogisch Medewerker
Ook werken in kinderopvang?
Bekijk vacatures in jouw regio

Wil jij ook werken in kinderopvang?

Lees meer verhalen

Wessel van Duin

“Jezelf blijven. Er komt vanzelf een organisatie die het met jou aandurft.”

Wessel solliciteerde naar een baan in kinderopvang. Dat viel tegen. Een tiental sollicitaties en afwijzingen verder vroeg Wessel advies aan zijn moeder, oud-directrice van een kinderdagverblijf.
Jamie Lebbink

“Ik vroeg mij af: hoe kan ik schermpjes en buiten spelen combineren?”

Op je 45ste een carrièreswitch maken? Jamie Lebbink deed het. Sinds tien maanden werkt hij op een bso. Zijn ervaring als boswachter neemt hij als mee.
Rick Boetekees aan het werk op een bso

“Ik doe dingen anders. Dat valt op als je altijd juffen hebt gehad.”

Vraag ‘m hoe leuk zijn baan is en Rick Boetekees blijft praten. De oud-magazijnmedewerker werkt sinds twee jaar op een buitenschoolse opvang (bso). Drie weken geleden rondde hij zijn opleiding tot pedagogisch medewerker af. Rick ziet zichzelf oud worden in kinderopvang.

Om je de beste ervaring te kunnen geven maken wij gebruik van Cookies. Door het gebruiken van onze website ga je hier automatisch mee akkoord. Wil je meer informatie? Klik dan hier.