In de ontwikkeling van baby’s gebeurt zoveel. Je ziet ze groeien.

- Femke van den Bos

Femke van den Bos werkt al bijna zeven jaar in kinderopvang. Haar eerste stage was op een peuterspeelzaal en daarna startte ze op een peutergroep. Maar inmiddels weet ze dat werken met baby’s echt haar ding is. Wil je weten of werken op een babygroep ook bij jou past? In dit interview vertelt Femke waarom haar baan elke dag weer afwisselend en interessant is!

De ouders van Ties vangen op hoe hij zich ontwikkelt

Dankzij jou Femke

Wat voor opleiding heb je gevolgd?

"Ik heb eerst een mbo-secretaresseopleiding gedaan, maar ik kwam al snel tot de conclusie dat ik werken met kinderen eigenlijk veel leuker vond. Toen ben ik de hbo-opleiding voor pedagogisch educatief medewerker gaan doen en heb ik stagegelopen op een peuterspeelzaal. Daarna begon ik met werken op een peutergroep, maar na een tijdje kwam ik erachter dat werken met baby’s écht mijn ding is en nog beter bij me past. Ik vind het nog altijd leuk om een paar dagen bijvoorbeeld als inval op de peutergroep te staan, maar mijn voorkeur heeft wel echt de babygroep."

Wat maakt dat het werken met baby’s zo goed bij je past?

"Ik ben van mezelf vrij rustig en ik vind het fijn om ouders op hun gemak te stellen. Ervoor te zorgen dat er rust is op de groep, dat de kinderen zich vertrouwd voelen en de ouders ook.

In de ontwikkeling van baby’s van 0-2 jaar gebeurt zoveel. Je ziet ze letterlijk groeien: van liggen, tijgeren en kruipen, leren staan en lopen. En werken op de babygroep is heel divers, omdat er de hele dag zoveel gebeurt. Ieder kind heeft zijn eigen ritme, ontwikkelt zich op zijn of haar eigen manier. Dat maakt het heel afwisselend en interessant."

Hoe pak je het aan, als ouders voor het eerst hun baby brengen?

"Als ouders voor het eerst met hun baby komen, dan vinden we het heel belangrijk dat er rust op de groep is. Dat de grotere kindjes even naar buiten zijn bijvoorbeeld. We hebben een uitgebreide vragenlijst zodat we veel te weten komen over de gewoontes thuis en het ritme van de baby. En we willen graag weten hoe het voor ouders voelt. Het is bij ons natuurlijk anders dan thuis. Er gebeurt voor een kindje veel om hen heen en voor ouders ook!

We zijn altijd eerlijk hoe het gaat. Alle kinderen hebben wel eens een wat mindere dag en daar willen we zo transparant mogelijk in zijn. We doen het immers samen met de ouders. Soms zit een kindje niet zo lekker in haar vel, of gaat het slapen minder goed dan anders. Dan sturen we even een berichtje, of bellen we met de ouders om te overleggen. Dat werkt heel goed."

Hoe stimuleer je de ontwikkeling van baby’s?

"We hebben bijvoorbeeld een afgeschermde babytuin voor de allerkleinsten waar ze in alle rust op ontdekking kunnen. Met een mat, spiegel, speeltjes die ze kunnen pakken, zodat we het reiken stimuleren. Kindjes met een voorkeurshouding leggen we dan zo dat ze worden uitgenodigd om juist naar de andere kant te kijken. Spulletjes in en uit bakjes en mandjes halen doet het ook altijd goed.

Wat oudere kinderen hebben veel behoefte om te klimmen en te klauteren, daar hebben we een speciale trap voor. Constructiemateriaal, bouwen en klikken werkt voor die leeftijd ook goed. We hebben verschillende hoeken waar ze in kunnen spelen en we zitten lekker samen op de grond, boekjes lezen, liedjes zingen. En we proberen elke dag zeker één keer naar buiten te gaan. Ik heb toevallig net een extra baby-scholing gedaan. Leuk om weer op te frissen waar je extra op kan letten. Dat geeft weer meer verdieping aan je werk."

Hoe ziet voor jou de ideale werkdag eruit?

"Een topdag is het voor mij als iedereen heeft gehad wat hij nodig heeft. Als we naar buiten zijn geweest, een activiteit hebben kunnen doen, met de baby’s hebben kunnen knuffelen, als iedereen lekker heeft geslapen. Kortom, als je alle kinderen echt hebt gezien. En natuurlijk zijn er ook dagen dat het heel hectisch is en alles anders loopt. Dan helpt het om goed met elkaar af te stemmen en de taken te verdelen. Goede samenwerking is ook belangrijk, snel kunnen schakelen en veel blijven communiceren."

Heb je nog tips voor mensen die overwegen om met baby’s te werken?

"Ik denk dat veel mensen een beeld hebben van vooral veel met baby’s zitten en flesjes geven. Maar werken op een babygroep is een stuk afwisselender dan dat. Alleen al het leren kennen van alle verschillende ritmes en het afstemmen op de behoeftes van baby’s. De ontwikkeling van de kinderen, het contact met ouders, dat maakt mijn werk superleuk én boeiend."


Wil je ook je verhaal delen? Dat kan! Maak in 3 simpele stappen jouw eigen verhaal en upload een leuke foto van jezelf. Daarna kun je jouw verhaal delen op social media. Wie weet inspireer jij anderen om ook in kinderopvang te komen werken! #1voor1

Femke van den Bos

Stichting Kwest
Pedagogisch medewerker babygroep
Hbo-opleiding Pedagogisch Educatief Medewerker
Werkt 7 jaar in kinderopvang

Is werken in kinderopvang ook iets voor jou?

Lees meer verhalen

“Hoe kun je de dag nu beter beginnen dan met zo’n heerlijke groepsknuffel?”

Hameren op regels dat werkt volgens Lotte Visser niet. In plaats van zeggen wat niet mag, kun je beter zeggen wat je wel wilt zien. Daarnaast ziet ze dat kinderen niet alleen van haar leren, maar ook van elkaar. Daar geniet ze iedere dag van.

“Het is niet belangrijk dat het mooi wordt, het gaat om het ontdekken van materialen.”

Kinderen die hun eigen creativiteit ontwikkelen. Dat ziet Esther Timmerman het liefst. Ze heeft een kast vol materialen waarmee de kinderen aan de slag gaan. Dat is goed voor hun ontwikkeling, fantasie en zelfstandigheid.

“Soms kun je voor een kind écht het verschil maken.”

Invalwerk is afwisselend. Dat vindt flexwerker Larissa Brouwer. Met de grote kinderen knutselt en voetbalt ze en met de kleintjes knuffelt ze. Ook is haar flexwerk goed te combineren met haar studie ‘Creative Business’. Werken in kinderopvang is volgens haar het meest dankbare werk dat er is.

Om je de beste ervaring te kunnen geven maken wij gebruik van Cookies. Door het gebruiken van onze website ga je hier automatisch mee akkoord. Wil je meer informatie? Klik dan hier.