Kinderen die roepen ‘Ik ga niet mee naar huis!’ is het mooiste compliment dat je kunt krijgen.

- Erik van Eijk

Hij verruilde zijn baan als outdoor-instructeur voor die van pedagogisch medewerker op ‘BuitenSpeelOpvang’ Wijs! Hier kan Erik van Eijk zijn passie voor sport en natuur goed in kwijt en stimuleert hij creativiteit bij kinderen.

Kies ook voor een baan in kinderopvang!
Bekijk vacatures in jouw regio.

Wouter vangt op hoe je een touwbrug maakt

Dankzij jou Erik 

Aan de rand van de Haarrijnse plas in Utrecht vinden we ‘BuitenSpeelOpvang’ ‘Wijs! Een opvang waar, behalve bij extreme hitte of kou, altijd buiten wordt gespeeld. Erik: “Ik zocht een baan waar ik mijn liefde voor sport en natuur in kwijt kon. Ik móet gewoon bewegen.” Hij rondde het CIOS af en werkte jarenlang als outdoor-instructeur in de Ardennen en Zeeland. Het gezinsleven bracht hem terug naar Nederland. “Als instructeur was ik vaak een week of langer van huis, dat wilde ik niet meer.” 

Hoog in de lucht hangen
“Naast ons terrein ligt een klimhal waar we regelmatig komen. Kinderen raken overweldigd, die eerste keer dat ze binnenlopen. De wanden zijn twintig meter hoog en bedekt met felgekleurde klimgrepen. Hoog in de lucht hangen de klimmers aan dunne touwen. De kinderen noemen het de edelstenengrot. Klimles start vanaf acht jaar, maar bij ons mag iedereen meedoen. De vierjarigen klimmen tot ongeveer een meter, de grotere kinderen tot wel tien meter.” 

‘Deze klimroute is te makkelijk, heb je een moeilijkere?’
“Eline* (8 jaar) was een stil en timide meisje. Ik twijfelde: zou ze durven klimmen? Ik maakte haar gordel vast, gaf het touw en na een korte instructie begon ze te klimmen. Ik keek even opzij. Toen ik terugkeek, zat ze al op vijf meter! Ze klom naar boven en riep: ‘Erik, deze route is te makkelijk, heb je een moeilijkere?’ Ongelooflijk. Natuurlijk zijn er ook angstige kinderen. Klimmen vereist dat je vertrouwt op je lijf, de zekeraar (de persoon die beneden staat en het touw blokkeert bij een val) en het materiaal. Dat kost soms tijd.”  

Mooiste compliment
“Buitenspelen stimuleert creativiteit. Geef een kind een zeil en het bouwt een tent. Geef het een touw en het bouwt een brug. Zo wilde Wouter* (10 jaar) deze zomer het water oversteken. Ik gaf hem een touw en liet zien hoe je een knoop maakt. In ‘no time’ hing er een touwbrug. Fantastisch toch? Vuur maken, knopen of klimmen. Daar hebben kinderen hun hele leven profijt van. Denk eens aan een sport- of outdoor-bso als je meer uitdaging zoekt dan knutselen of dansen. Kinderen die roepen ‘Ik ga niet mee naar huis!’ is het mooiste compliment dat je kunt krijgen.” 

*Vanwege privacyredenen zijn de namen van de kinderen in dit verhaal gefingeerd. 

Heb je net als Erik een sport- of kunstopleiding? Stap dan ook over naar kinderopvang! 

Erik van Eijk

BSO Wijs!
Pedagogisch medewerker
Mbo-opleiding Sport- en Bewegingscoördinator
Werkt 5 jaar in kinderopvang 
Ook werken in kinderopvang?
Bekijk vacatures in jouw regio

Wil jij ook werken in kinderopvang?

Lees meer verhalen

Wessel van Duin

“Jezelf blijven. Er komt vanzelf een organisatie die het met jou aandurft.”

Wessel solliciteerde naar een baan in kinderopvang. Dat viel tegen. Een tiental sollicitaties en afwijzingen verder vroeg Wessel advies aan zijn moeder, oud-directrice van een kinderdagverblijf.
Jamie Lebbink

“Ik vroeg mij af: hoe kan ik schermpjes en buiten spelen combineren?”

Op je 45ste een carrièreswitch maken? Jamie Lebbink deed het. Sinds tien maanden werkt hij op een bso. Zijn ervaring als boswachter neemt hij als mee.
Rick Boetekees aan het werk op een bso

“Ik doe dingen anders. Dat valt op als je altijd juffen hebt gehad.”

Vraag ‘m hoe leuk zijn baan is en Rick Boetekees blijft praten. De oud-magazijnmedewerker werkt sinds twee jaar op een buitenschoolse opvang (bso). Drie weken geleden rondde hij zijn opleiding tot pedagogisch medewerker af. Rick ziet zichzelf oud worden in kinderopvang.

Om je de beste ervaring te kunnen geven maken wij gebruik van Cookies. Door het gebruiken van onze website ga je hier automatisch mee akkoord. Wil je meer informatie? Klik dan hier.