Kinderen die roepen ‘Ik ga niet mee naar huis!’ is het mooiste compliment dat je kunt krijgen.

- Erik van Eijk

Hij verruilde zijn baan als outdoor-instructeur voor die van pedagogisch medewerker opBuitenSpeelOpvang’ Wijs! Hier kan Erik van Eijk zijn passie voor sport en natuur goed in kwijt en stimuleert hij creativiteit bij kinderen.

Wouter vangt op hoe je een touwbrug maakt

Dankzij jou Erik 

Aan de rand van de Haarrijnse plas in Utrecht vinden we ‘BuitenSpeelOpvang’ ‘Wijs! Een opvang waar, behalve bij extreme hitte of kou, altijd buiten wordt gespeeld. Erik: “Ik zocht een baan waar ik mijn liefde voor sport en natuur in kwijt kon. Ik móet gewoon bewegen.” Hij rondde het CIOS af en werkte jarenlang als outdoor-instructeur in de Ardennen en Zeeland. Het gezinsleven bracht hem terug naar Nederland. “Als instructeur was ik vaak een week of langer van huis, dat wilde ik niet meer.” 

Hoog in de lucht hangen
“Naast ons terrein ligt een klimhal waar we regelmatig komen. Kinderen raken overweldigd, die eerste keer dat ze binnenlopen. De wanden zijn twintig meter hoog en bedekt met felgekleurde klimgrepen. Hoog in de lucht hangen de klimmers aan dunne touwen. De kinderen noemen het de edelstenengrot. Klimles start vanaf acht jaar, maar bij ons mag iedereen meedoen. De vierjarigen klimmen tot ongeveer een meter, de grotere kinderen tot wel tien meter.” 

‘Deze klimroute is te makkelijk, heb je een moeilijkere?’
“Eline* (8 jaar) was een stil en timide meisje. Ik twijfelde: zou ze durven klimmen? Ik maakte haar gordel vast, gaf het touw en na een korte instructie begon ze te klimmen. Ik keek even opzij. Toen ik terugkeek, zat ze al op vijf meter! Ze klom naar boven en riep: ‘Erik, deze route is te makkelijk, heb je een moeilijkere?’ Ongelooflijk. Natuurlijk zijn er ook angstige kinderen. Klimmen vereist dat je vertrouwt op je lijf, de zekeraar (de persoon die beneden staat en het touw blokkeert bij een val) en het materiaal. Dat kost soms tijd.”  

Mooiste compliment
“Buitenspelen stimuleert creativiteit. Geef een kind een zeil en het bouwt een tent. Geef het een touw en het bouwt een brug. Zo wilde Wouter* (10 jaar) deze zomer het water oversteken. Ik gaf hem een touw en liet zien hoe je een knoop maakt. In ‘no time’ hing er een touwbrug. Fantastisch toch? Vuur maken, knopen of klimmen. Daar hebben kinderen hun hele leven profijt van. Denk eens aan een sport- of outdoor-bso als je meer uitdaging zoekt dan knutselen of dansen. Kinderen die roepen ‘Ik ga niet mee naar huis!’ is het mooiste compliment dat je kunt krijgen.” 

*Vanwege privacyredenen zijn de namen van de kinderen in dit verhaal gefingeerd. 

Heb je net als Erik een sport- of kunstopleiding? Stap dan ook over naar kinderopvang! 

Erik van Eijk

BSO Wijs!
Pedagogisch medewerker
Mbo-opleiding Sport- en Bewegingscoördinator
Werkt 5 jaar in kinderopvang 

Wil jij ook werken in kinderopvang?

Lees meer verhalen

“Ik breng de kinderen kennis over en respect voor de natuur bij. ”

Een baan met impact. Die vond Pepijn Verbrugge bij een bso in de natuur. Hij leert kinderen over de natuur over en er respect voor te hebben. Hij hoopt dat ze zich daardoor tot duurzame wereldburgers ontwikkelen.

“De hele dag buiten zijn met een groep kinderen, ik krijg daar zoveel energie van.”

In kinderopvang is hij op zijn best. Nico Bubberman begon jaren terug als pedagogisch medewerker in kinderopvang, werd meubelmaker en keerde weer terug naar kinderopvang. Het liefst is hij de hele dag buiten met een groep kinderen. Daar krijgt hij veel energie van.

“Kinderen die meer begeleiding nodig hebben, dagen mij uit. ”

Kinderen ondersteunen die meer begeleiding nodig hebben. Dat vindt de 18-jarige bol-stagiaire Selina uitdagend aan werken in kinderopvang. Naast haar werk doet ze de mbo-opleiding tot pedagogisch medewerker. Ze wil nog heel lang in kinderopvang werken.

Om je de beste ervaring te kunnen geven maken wij gebruik van Cookies. Door het gebruiken van onze website ga je hier automatisch mee akkoord. Wil je meer informatie? Klik dan hier.