Al snel bloeide Indy op. Ze lachte vaker, keek je aan en zocht contact met de andere kinderen.

- Eliza Strik van Eck

Eliza Strik van Eck ziet dat – kinderen die als klein baby’tje binnenkomen – ontzettend veel leren. En dat ouders best onzeker zijn, vooral bij hun eerste kindje. Zij adviseert deze ouders en praat met hen over de zorgen die ze over hun kind hebben.

 

Indy vangt op dat het leuk is om contact met anderen te maken

Dankzij jou Eliza

“In de periode dat ze bij ons zijn, leren de kinderen zo ontzettend veel. Ze komen als klein baby’tje binnen. Ik zie hoe ze leren zich om te rollen, beginnen met kruipen en voorzichtig hun eerste woordjes zeggen. Dat gevoel als ik ineens een kindje ‘Eliza, Eliza’ hoor roepen, is onbeschrijfelijk.”

Onzeker
“Ouders kunnen best onzeker zijn, vooral bij hun eerste kindje. Dan vind ik het fijn dat ze hun zorgen bij me kwijt kunnen en ik hen kan adviseren. Zo ook bij Indy*. Ze was stil, bang en in zichzelf gekeerd toen ze met anderhalf jaar op de locatie kwam waar ik toen werkte. Ze zat haar eerste jaar op een ander kinderdagverblijf. Ze maakte bijna geen contact met andere kinderen en was nog niet begonnen met lopen. Toen iemand heel voorzichtig had voorgesteld om Indy naar een speciaal kinderdagverblijf te brengen, schrokken haar ouders enorm. Ze hadden er helemaal geen goed gevoel bij. Ze herkenden de verhalen van de opvang niet, want thuis deed Indy anders. Je kunt je voorstellen dat ze erg ongerust waren en heel graag wilden weten of wij het herkenden.”

Opbloeien
“Ik gaf Indy extra veel aandacht. Ik nam haar vaak op schoot om lekker te knuffelen, te kletsen en met haar te spelen. Ik observeerde hoe zij zich ontwikkelde en had iedere week een gesprek met haar ouders. Wat zagen zij en hoe ging het bij ons? Al snel bloeide Indy op. Ze lachte vaker, keek je aan en zocht contact met de andere kinderen. ‘In no time’ had ze haar achterstand bijna helemaal ingehaald. Kinderen als Indy hebben meer persoonlijke aandacht nodig dan anderen om die stappen te kunnen maken.”

Droom die uitkomt
“Het werk in kinderopvang is veel meer dan alleen werken met kinderen en hun ouders. Bij Villa Veentjes zijn we als team zelfsturend. Dat betekent dat we veel verantwoordelijkheid hebben en veel zelf regelen. We maken verschillende beleidstukken, houden de GGD-controle bij en doen intakegesprekken. Daar heb ik ontzettend veel van geleerd. Daarom durf ik nu de stap te zetten naar mijn eigen agrarisch kinderdagverblijf. Ik wilde altijd al kinderen opvangen op een boerderij. En die droom komt nu uit!”

*Vanwege privacyredenen is de naam van het kind in dit verhaal gefingeerd.

Wil je ook je verhaal delen? Dat kan! Maak in 3 simpele stappen jouw eigen verhaal en upload een leuke foto van jezelf. Daarna kun je jouw verhaal delen op social media. Wie weet inspireer jij anderen om ook in kinderopvang te komen werken! #1voor1

Eliza Strik van Eck

Kinderopvang Villa Veentjes. Vanaf 1 maart is ze eigenaar van kinderopvang Groei en Bloei
Pedagogisch medewerker babygroep
Hbo-opleiding Pedagogisch Management Kinderopvang en mbo-opleiding Pedagogisch Medewerker Kinderopvang
Werkt 8 jaar in kinderopvang

Is werken in kinderopvang ook iets voor jou?

Lees meer verhalen

“Kinderen mogen het zeggen als ze iets niet willen en moeten zich thuis voelen.”

Zelf kiezen wat je wilt doen. Dat mogen de kinderen op de bso van Esther Neijmeijer-Oosterveld. Ze wil de kinderen een onvergetelijke tijd bezorgen. Ook zelf krijgt ze er veel voor terug: een knuffel, een glimlach of een mooie tekening.

“Ik wil dat kinderen zich fijn en veilig voelen.”

Na 19 jaar eruit te zijn geweest, ging Priscilla Verkooijen weer werken op de bso. De werktijden komen haar goed uit. Zo kan ze in de ochtend haar eigen dingen doen. Ze vindt het belangrijk dat kinderen zich fijn en veilig voelen. En dat ze weerbaarder worden.

“Het werken met de kleintjes vind ik het allerleukst. Het geeft mij een goed gevoel dat ik ze kan helpen.”

Werken met de allerkleinsten vindt Chantal de Vos het leukst. Ze zijn afhankelijk en hebben veel zorg nodig. Het geeft haar dan ook een goed gevoel om deze baby’s te helpen. Het meest trots is ze op haar bijdrage aan de ontwikkeling van de baby’s.

Om je de beste ervaring te kunnen geven maken wij gebruik van Cookies. Door het gebruiken van onze website ga je hier automatisch mee akkoord. Wil je meer informatie? Klik dan hier.