Ik vind het mooi om kinderen te helpen om zichzelf beter te begrijpen.

- Dylan Sanders

Dylan Sanders wist in eerste instantie niet zo goed wat hij voor werk wilde doen. Toen hij voor het eerst met kinderen ging werken, wist hij het zeker. Dit wil ik doen. Iedere dag blije kinderen om hem heen geeft hem veel energie en voldoening. En hij helpt ze graag zichzelf beter te begrijpen.

Max vangt op dat hij rustig wordt als hij even op zichzelf is

Dankzij jou Dylan

“Toen ik klaar was met school, had ik geen idee wat ik wilde worden. Ik werd vrijwilliger bij de scouting en dacht: wat is het leuk om met kinderen te werken. Ik begon met de hbo-opleiding pedagogiek, maar koos uiteindelijk voor het meer praktische mbo. Nu werk ik met de kinderen uit de bovenbouw. We hebben soms de mooiste gesprekken.” 

“‘Dylan heeft dementie!’, had Marvin* van tien jaar stellig tegen zijn moeder gezegd. ‘Dat kan niet!’, zei zij, ‘weet je dat zeker?’ ‘Ja, dat heeft hij zelf verteld!’ Ik moest lachen toen ze het vertelde. ‘Hij bedoelt dat ik epilepsie heb.’ Het onderwerp hield hem blijkbaar bezig want toen we laatst aan het eten waren, vroeg hij ineens op serieuze toon: ‘Dylan, ik zat te denken, hoe werkt dat eigenlijk met die epilepsie?’ Ik legde uit dat het voelt alsof er een soort licht aan- en uitgaat in mijn hoofd. Gelukkig hindert het me niet echt in mijn werk. Ik voel een aanval aankomen en onderneem dan actie.” 

Rustig hoekje
“Ik vind het mooi om kinderen te helpen om zichzelf beter te begrijpen. Zoals bij de achtjarige Max*die tijdens het spelen ineens ging schelden en alles van tafel smeet wat er voor hem lag. Met als gevolg dat de andere kinderen hem een beetje links lieten liggen. Daar werd hij verdrietig van. Zelf zag hij zo’n uitbarsting totaal niet aankomen. Ik wel. Ik zie hem stiller worden, minder meedoen met het spel en steeds bozer kijken. Tot alle opgekropte spanning er in één keer uitkomt. Praten heeft op zo’n moment geen zin, het is veel te druk in zijn hoofd. We maakten een rustig hoekje waar hij tot zichzelf kon komen. In het begin stuurde ik hem er naartoe: ‘Max, ik zie dat je boos wordt, ga je naar je plekje toe?’ Tot hij er steeds vaker uit zichzelf naartoe ging. Om even later rustig naar me toe te komen: ‘Dylan, het gaat wel weer met mij.’”  

Veel energie en voldoening
“Iedere dag blije kinderen om me heen, geeft zoveel energie en voldoening. Een tijdje terug organiseerden de kinderen van de bovenbouw een speurtocht voor de jongere kinderen. Ze hadden briefjes met aanwijzingen door de hele school verstopt. De jongere kinderen moesten zoeken. Ze hadden zoveel lol samen. Als ik dat zie denk ik: zo’n baan is toch fantastisch? Ik zou tegen iedereen – die het leuk vindt om met kinderen om te gaan – willen zeggen: kom gewoon eens kijken bij een kinderopvang!” 

*Vanwege privacyredenen zijn de namen van de kinderen in dit verhaal gefingeerd.

Vind jij het net als Dylan leuk om met kinderen te werken? Dan is werken in kinderopvang ook iets voor jou! Doe de test en ontdek het.

Dylan Sanders

Kindcentrum de Vlonder
Pedagogisch medewerker bso
Mbo-opleiding pedagogiek
Werkt 5 jaar in kinderopvang

Wil jij ook werken in kinderopvang?

Lees meer verhalen

“Ik voelde zijn vertrouwen. Zo’n mooi moment. Dat zal ik nooit vergeten.”

Drieplussers zijn lekker eigenwijs en geven weerwoord. Ze laten zien wie ze zijn. Dat vindt Caroline D’Andrea juist zo leuk. Ze bereidt de kinderen voor op de basisschool en leert ze hoe ze voor zichzelf kunnen opkomen.

“Het eerste lachje of stapje. Dat is zo bijzonder.”

Het eerste lachje of stapje van een kind ontroert haar nog steeds. Ook al werkt Jolanda Brand al bijna vijfentwintig jaar in kinderopvang. Bij haar op de kinderopvang voelt het als thuis en mogen kinderen zelf kiezen wat ze willen doen. Ook sluit ze aan bij de vraag en interesse van kinderen.

“Er gebeuren zo vaak leuke dingen. Ik kan er een boek over schrijven.”

Ze heeft het altijd goed naar haar zin gehad op kinderdagverblijf Klein Draekesteijn. Marianne Koopman van Steveren werkte er maar liefst 47 jaar. Ze is dol op kinderen en kijkt graag hoe ze met elkaar omgaan.

Om je de beste ervaring te kunnen geven maken wij gebruik van Cookies. Door het gebruiken van onze website ga je hier automatisch mee akkoord. Wil je meer informatie? Klik dan hier.