Kinderen opvangen is dankbaar werk. Ik hoop dit nog lang te doen.

- Dory Jussen

De overstap maken naar kinderopvang. Dat deed Dory Jussen na 27 jaar in een supermarkt te hebben gewerkt. En ze is blij dat ze die keuze heeft gemaakt. Ze vindt kinderen opvangen dankbaar werk en heeft haar plek binnen het team gevonden.

Timo vangt op dat zijn kinderopvang veilig is

Dankzij jou Dory

“Na 27 jaar werken in een supermarkt stapte ik over naar kinderopvang. Een keuze die mij nog elke dag blij maakt. Mijn advies aan herintreders? Gewoon doen! Levenservaring is belangrijker dan een papiertje.”

Solliciteren in kinderopvang
“Halverwege de jaren tachtig kwam ik van school. Vijf jaar lang was ik gezinsoppas. Toen dit stopte, solliciteerde ik bij een kinderopvang. Ik werd afgewezen. Toen solliciteerden tientallen kandidaten op een functie. Bij een supermarkt werd ik direct aangenomen. Ik bleef daar lang plakken, maar raakte uiteindelijk ontevreden. Mijn nichtje, die ook werkt bij kinderopvang de Korveltuin, merkte dit aan mij. ‘Solliciteer bij ons’, zei ze.”

Spannende meeloopdag
“Tijdens het sollicitatiegesprek bleek mijn diploma kinder- en jeugdverzorging nog geldig. ‘Loop je een dagje mee voordat je kiest?’, werd er gevraagd. Die meeloopdag was zó spannend. Zou ik het nog kunnen? Werken met kinderen? Ik kwam binnen en ik hoorde een kindje – Timo* – huilen. Hij lag in de box. Hij snikte en trappelde met zijn benen. Over zijn wang biggelde een traan. ‘Mag ik hem er alsjeblieft uit halen?’, vroeg ik. Het was ook zijn eerste dag. Timo en ik, we vonden het allebei spannend, we troostten elkaar.”

Plek binnen het team
“Die eerste maanden zag ik dingen gebeuren waarvan ik dacht: dat zou ik anders doen. Maar als nieuweling roeptoeteren wat anders moest, leek mij onverstandig. Heel voorzichtig liet ik toch steeds vaker mijn stem horen. Een voorbeeld? De afspraak is dat kinderen tijdens het eten aan tafel blijven zitten. Als ze te moe zijn om aan tafel wakker te blijven, mogen ze van mij lekker rondlopen. Collega’s, die geleerd hadden de kinderen aan tafel te houden, reageerden verbaasd. Zij houden hen wakker door bijvoorbeeld liedjes te zingen. Al met al duurde het een jaar voordat ik mijn plekje in het team helemaal gevonden had. En nu? Nu wil ik blijven.”

Mooiste compliment
“Pas zei een ouder: ‘Vanochtend wilde onze dochter niet opstaan. Toen ik zei dat ze naar juf Dory ging, sprong ze op.’ Is een mooier compliment denkbaar? Kinderen opvangen is dankbaar werk. Ik hoop dit nog lang te doen.”

*Vanwege privacyredenen is de naam van het kind in dit verhaal gefingeerd.

Verlang jij net als Dory ook weleens terug naar de kinderopvang?  Ontdek jouw mogelijkheden om over te stappen.

Dory Jussen

Kinderopvang De Teddybeer
Pedagogisch medewerker
Mbo-opleiding Kinder- en Jeugdverzorging
Werkt 1 jaar en 9 maanden in kinderopvang

Wil jij ook werken in kinderopvang?

Lees meer verhalen

Lorena Torres aan het werk kinderopvang in Maarssen

“Écht iets kunnen betekenen voor een kind. Dat is belangrijk.”

Bouwen aan de toekomst van Nederland én het kind in je zelf terugvinden. Dit maakt het beroep van pedagogisch medewerker voor Lorena Torres zo mooi. Ook is ze blij met de kansen van haar werkgever om haar talenten verder te ontwikkelen en in te zetten voor kinderopvang.

“Ik breng de kinderen kennis over en respect voor de natuur bij. ”

Een baan met impact. Die vond Pepijn Verbrugge bij een bso in de natuur. Hij leert kinderen over de natuur over en er respect voor te hebben. Hij hoopt dat ze zich daardoor tot duurzame wereldburgers ontwikkelen.

“Die dag – dát moment waarop zij zichzelf overwonnen – vergeten die jongens nooit meer.”

Veel verschillende banen heeft ze gehad. Maar werken op een bso in de natuur vindt Marja Kleijn het allerleukst. In de natuur komt het aan op samenwerken en elkaars talenten gebruiken. De groepsdynamiek die dan ontstaat, is volgens Marja nergens mee te vergelijken.

Om je de beste ervaring te kunnen geven maken wij gebruik van Cookies. Door het gebruiken van onze website ga je hier automatisch mee akkoord. Wil je meer informatie? Klik dan hier.