Kinderen opvangen is dankbaar werk. Ik hoop dit nog lang te doen.

- Dory Jussen

De overstap maken naar kinderopvang. Dat deed Dory Jussen na 27 jaar in een supermarkt te hebben gewerkt. En ze is blij dat ze die keuze heeft gemaakt. Ze vindt kinderen opvangen dankbaar werk en heeft haar plek binnen het team gevonden.

Kies ook voor een baan in kinderopvang!
Bekijk vacatures in jouw regio.

Timo vangt op dat zijn kinderopvang veilig is

Dankzij jou Dory

“Na 27 jaar werken in een supermarkt stapte ik over naar kinderopvang. Een keuze die mij nog elke dag blij maakt. Mijn advies aan herintreders? Gewoon doen! Levenservaring is belangrijker dan een papiertje.”

Solliciteren in kinderopvang
“Halverwege de jaren tachtig kwam ik van school. Vijf jaar lang was ik gezinsoppas. Toen dit stopte, solliciteerde ik bij een kinderopvang. Ik werd afgewezen. Toen solliciteerden tientallen kandidaten op een functie. Bij een supermarkt werd ik direct aangenomen. Ik bleef daar lang plakken, maar raakte uiteindelijk ontevreden. Mijn nichtje, die ook werkt bij kinderopvang de Korveltuin, merkte dit aan mij. ‘Solliciteer bij ons’, zei ze.”

Spannende meeloopdag
“Tijdens het sollicitatiegesprek bleek mijn diploma kinder- en jeugdverzorging nog geldig. ‘Loop je een dagje mee voordat je kiest?’, werd er gevraagd. Die meeloopdag was zó spannend. Zou ik het nog kunnen? Werken met kinderen? Ik kwam binnen en ik hoorde een kindje – Timo* – huilen. Hij lag in de box. Hij snikte en trappelde met zijn benen. Over zijn wang biggelde een traan. ‘Mag ik hem er alsjeblieft uit halen?’, vroeg ik. Het was ook zijn eerste dag. Timo en ik, we vonden het allebei spannend, we troostten elkaar.”

Plek binnen het team
“Die eerste maanden zag ik dingen gebeuren waarvan ik dacht: dat zou ik anders doen. Maar als nieuweling roeptoeteren wat anders moest, leek mij onverstandig. Heel voorzichtig liet ik toch steeds vaker mijn stem horen. Een voorbeeld? De afspraak is dat kinderen tijdens het eten aan tafel blijven zitten. Als ze te moe zijn om aan tafel wakker te blijven, mogen ze van mij lekker rondlopen. Collega’s, die geleerd hadden de kinderen aan tafel te houden, reageerden verbaasd. Zij houden hen wakker door bijvoorbeeld liedjes te zingen. Al met al duurde het een jaar voordat ik mijn plekje in het team helemaal gevonden had. En nu? Nu wil ik blijven.”

Mooiste compliment
“Pas zei een ouder: ‘Vanochtend wilde onze dochter niet opstaan. Toen ik zei dat ze naar juf Dory ging, sprong ze op.’ Is een mooier compliment denkbaar? Kinderen opvangen is dankbaar werk. Ik hoop dit nog lang te doen.”

*Vanwege privacyredenen is de naam van het kind in dit verhaal gefingeerd.

Verlang jij net als Dory ook weleens terug naar de kinderopvang?  Ontdek jouw mogelijkheden om over te stappen.

Dory Jussen

Kinderopvang De Teddybeer
Pedagogisch medewerker
Mbo-opleiding Kinder- en Jeugdverzorging
Werkt 1 jaar en 9 maanden in kinderopvang
Ook werken in kinderopvang?
Bekijk vacatures in jouw regio

Wil jij ook werken in kinderopvang?

Lees meer verhalen

Wessel van Duin

“Jezelf blijven. Er komt vanzelf een organisatie die het met jou aandurft.”

Wessel solliciteerde naar een baan in kinderopvang. Dat viel tegen. Een tiental sollicitaties en afwijzingen verder vroeg Wessel advies aan zijn moeder, oud-directrice van een kinderdagverblijf.
Jamie Lebbink

“Ik vroeg mij af: hoe kan ik schermpjes en buiten spelen combineren?”

Op je 45ste een carrièreswitch maken? Jamie Lebbink deed het. Sinds tien maanden werkt hij op een bso. Zijn ervaring als boswachter neemt hij als mee.
Rick Boetekees aan het werk op een bso

“Ik doe dingen anders. Dat valt op als je altijd juffen hebt gehad.”

Vraag ‘m hoe leuk zijn baan is en Rick Boetekees blijft praten. De oud-magazijnmedewerker werkt sinds twee jaar op een buitenschoolse opvang (bso). Drie weken geleden rondde hij zijn opleiding tot pedagogisch medewerker af. Rick ziet zichzelf oud worden in kinderopvang.

Om je de beste ervaring te kunnen geven maken wij gebruik van Cookies. Door het gebruiken van onze website ga je hier automatisch mee akkoord. Wil je meer informatie? Klik dan hier.