Kinderen opvangen is dankbaar werk. Ik hoop dit nog lang te doen.

- Dory Jussen

De overstap maken naar kinderopvang. Dat deed Dory Jussen na 27 jaar in een supermarkt te hebben gewerkt. En ze is blij dat ze die keuze heeft gemaakt. Ze vindt kinderen opvangen dankbaar werk en heeft haar plek binnen het team gevonden.

Timo vangt op dat zijn kinderopvang veilig is

Dankzij jou Dory

“Na 27 jaar werken in een supermarkt stapte ik over naar kinderopvang. Een keuze die mij nog elke dag blij maakt. Mijn advies aan herintreders? Gewoon doen! Levenservaring is belangrijker dan een papiertje.”

Solliciteren in kinderopvang
“Halverwege de jaren tachtig kwam ik van school. Vijf jaar lang was ik gezinsoppas. Toen dit stopte, solliciteerde ik bij een kinderopvang. Ik werd afgewezen. Toen solliciteerden tientallen kandidaten op een functie. Bij een supermarkt werd ik direct aangenomen. Ik bleef daar lang plakken, maar raakte uiteindelijk ontevreden. Mijn nichtje, die ook werkt bij kinderopvang de Korveltuin, merkte dit aan mij. ‘Solliciteer bij ons’, zei ze.”

Spannende meeloopdag
“Tijdens het sollicitatiegesprek bleek mijn diploma kinder- en jeugdverzorging nog geldig. ‘Loop je een dagje mee voordat je kiest?’, werd er gevraagd. Die meeloopdag was zó spannend. Zou ik het nog kunnen? Werken met kinderen? Ik kwam binnen en ik hoorde een kindje – Timo* – huilen. Hij lag in de box. Hij snikte en trappelde met zijn benen. Over zijn wang biggelde een traan. ‘Mag ik hem er alsjeblieft uit halen?’, vroeg ik. Het was ook zijn eerste dag. Timo en ik, we vonden het allebei spannend, we troostten elkaar.”

Plek binnen het team
“Die eerste maanden zag ik dingen gebeuren waarvan ik dacht: dat zou ik anders doen. Maar als nieuweling roeptoeteren wat anders moest, leek mij onverstandig. Heel voorzichtig liet ik toch steeds vaker mijn stem horen. Een voorbeeld? De afspraak is dat kinderen tijdens het eten aan tafel blijven zitten. Als ze te moe zijn om aan tafel wakker te blijven, mogen ze van mij lekker rondlopen. Collega’s, die geleerd hadden de kinderen aan tafel te houden, reageerden verbaasd. Zij houden hen wakker door bijvoorbeeld liedjes te zingen. Al met al duurde het een jaar voordat ik mijn plekje in het team helemaal gevonden had. En nu? Nu wil ik blijven.”

Mooiste compliment
“Pas zei een ouder: ‘Vanochtend wilde onze dochter niet opstaan. Toen ik zei dat ze naar juf Dory ging, sprong ze op.’ Is een mooier compliment denkbaar? Kinderen opvangen is dankbaar werk. Ik hoop dit nog lang te doen.”

*Vanwege privacyredenen is de naam van het kind in dit verhaal gefingeerd.

Verlang jij net als Dory ook weleens terug naar de kinderopvang?  Ontdek jouw mogelijkheden om over te stappen.

Dory Jussen

Kinderopvang De Teddybeer
Pedagogisch medewerker
Mbo-opleiding Kinder- en Jeugdverzorging
Werkt 1 jaar en 9 maanden in kinderopvang

Wil jij ook werken in kinderopvang?

Lees meer verhalen

“Ik voelde zijn vertrouwen. Zo’n mooi moment. Dat zal ik nooit vergeten.”

Drieplussers zijn lekker eigenwijs en geven weerwoord. Ze laten zien wie ze zijn. Dat vindt Caroline D’Andrea juist zo leuk. Ze bereidt de kinderen voor op de basisschool en leert ze hoe ze voor zichzelf kunnen opkomen.

“Het eerste lachje of stapje. Dat is zo bijzonder.”

Het eerste lachje of stapje van een kind ontroert haar nog steeds. Ook al werkt Jolanda Brand al bijna vijfentwintig jaar in kinderopvang. Bij haar op de kinderopvang voelt het als thuis en mogen kinderen zelf kiezen wat ze willen doen. Ook sluit ze aan bij de vraag en interesse van kinderen.

“Er gebeuren zo vaak leuke dingen. Ik kan er een boek over schrijven.”

Ze heeft het altijd goed naar haar zin gehad op kinderdagverblijf Klein Draekesteijn. Marianne Koopman van Steveren werkte er maar liefst 47 jaar. Ze is dol op kinderen en kijkt graag hoe ze met elkaar omgaan.

Om je de beste ervaring te kunnen geven maken wij gebruik van Cookies. Door het gebruiken van onze website ga je hier automatisch mee akkoord. Wil je meer informatie? Klik dan hier.