Kinderopvang is een heel belangrijke sector waarvan de waarde vaak wordt onderschat.

- Dion Veurink

Dion Veurink is 20 jaar en vierdejaarsstudent Pedagogisch Management Kind en Educatie (PMKE) aan de Hogeschool Windesheim in Zwolle. Ze werkt naast haar studie als clustermanager bij Kinderwereld. Dion ervaart dat door studie en werk te combineren, je nog veel meer uit je opleiding haalt. Praktijksituaties van de werkvloer neem je mee naar school, en wat je leert op school kun je direct toepassen. Boeiend en waardevol!

Robin vangt op dat je nooit genoeg kansen kunt pakken!

Dankzij jou Dion

Dion, waarom koos je voor de studie Pedagogisch Management Kind en Educatie (PMKE)?

“Ik wilde vroeger altijd juf worden, maar later trok het management mij ook steeds meer. Deze studie brengt mijn interesses precies bij elkaar: werken met kinderen en dat binnen een managementfunctie.”

Hoe heb je de stap gezet om studie en werken in kinderopvang te combineren?

“Ik liep in mijn derde jaar stage bij Kinderwereld en heb daarna gesolliciteerd op de functie van locatiehoofd. Het tweede deel van jaar 3 deed ik een deeltijd minor Human Resourch Management (HRM), dat maakte dat ik werk en studie goed kon combineren. In het vierde jaar van de opleiding loop je drie dagen per week stage en ik vul de stage in met een betaalde functie, inmiddels als clustermanager. Ik geef leiding aan vier locaties van Kinderwereld en ben het eerste aanspreekpunt voor ouders, medewerkers, de GGD, scholen en andere externe partners. Ik maak onder andere het basisrooster en houd functioneringsgesprekken. Ik ben weliswaar nog jong, maar mijn ervaring is dat als je je inzet voor het team, hard werkt en open bent, leeftijd eigenlijk geen belangrijke rol speelt.”

Waarom werk je graag in kinderopvang?

“Ik vind kinderopvang een heel belangrijke sector waarvan de waarde nog vaak wordt onderschat. Het is echt een plek waar kinderen worden gestimuleerd in hun ontwikkeling en waar veel aandacht is voor ieder kind. De kwaliteit is hoog en dat wil ik ouders graag laten zien. Daarom besteed ik veel aandacht aan goede communicatie, eerlijk en transparant zijn.”

Wat leer jij van kinderen, of wat leren zij van jou?

“Ik sta niet vaak op de groep, maar als ik op de groep sta vind ik het altijd weer heerlijk om te ervaren hoe open en eerlijk kinderen zijn. Ik denk zelf vaak ook ‘out-of-the-box’. Kinderen hebben, net als ik, vaak de gekste ideeën en zien veel minder problemen. Dat stimuleert mij ook altijd weer om te kijken naar nieuwe kansen en mogelijkheden.”

Heb je tips voor studenten die nog aarzelen over werken in kinderopvang, naast hun studie?

“De combinatie van studie en werken bevalt heel goed en kan ik zeker aanraden. Je leert direct in de praktijk wat wel en niet werkt en je neemt praktijksituaties ook weer mee naar de studie. Mijn tip: ben je enthousiast over een vacature, neem dan zeker contact op met je begeleider van school om te kijken wat kan. Want misschien voldoe je nog niet aan alle eisen, maar kijk samen wat mogelijk is. Denk daarbij alvast een stapje vooruit en laat blijken waarom de organisatie vooral voor jou moet kiezen!”

Dion Veurink

Kinderwereld/Hogeschool Windesheim
Clustermanager/student Pedagogisch Management Kind en Educatie

Is werken in kinderopvang ook iets voor jou?

Lees meer verhalen

“Kinderen weten vaak niet waar het eten vandaan komt. Daarom bedacht ik het spel ‘Appelmoes groeit in een potje’.”

Proeven moet, lekker vinden niet. Nancy Aerts gaat twee keer in de week met een schoteltje met eetbare dingen zoals kaviaar, kroepoek en zeewier rond. Zo ontdekken kinderen hoeveel verschillende smaken er zijn. Ook mogen ze van haar lekker vies worden. Volgens Nancy is dat goed voor hun sensitieve ontwikkeling.

“Ik wil kinderen meegeven dat ze altijd open en eerlijk kunnen zijn. ”

Gewoon een beetje oppassen. Volgens Samantha van der Klauw is kinderopvang veel meer dan dat. Ze volgt de ontwikkeling van kinderen en gaat daarover in gesprek met ouders. Ook leert ze de kinderen dat eerlijkheid het langst duurt, ook als het niet makkelijk is om dat toe te geven.

“Tot die tijd wil ik Luuk zoveel mogelijk meegeven, zodat hij straks zo stevig mogelijk in zijn schoenen staat.”

Net even dat duwtje in de rug geven. Dat doet Nick Goossens bij zijn vier mentorkinderen. Hij kijkt onder andere naar hoe het gaat met praten, hun sociaal-emotionele ontwikkeling en zelfredzaamheid. Zijn kennis en vaardigheden als onderwijsassistent komen daarbij heel goed van pas.

Om je de beste ervaring te kunnen geven maken wij gebruik van Cookies. Door het gebruiken van onze website ga je hier automatisch mee akkoord. Wil je meer informatie? Klik dan hier.