Ik wil kinderen zelfstandigheid meegeven. Hen zelf beslissingen laten nemen.

- Claudia Eeken

Claudia Eeken bracht een schat aan onderwijservaring mee naar haar baan op het kinderdagverblijf. Na een tussenstop koos ze opnieuw bewust voor werken op de peutergroep. Met veel plezier bereidt ze de kinderen voor op de overgang naar de basisschool. In deze blog lees je meer over Claudia’s keuze en haar ervaringen als pedagogisch medewerker.

Kies ook voor een baan in kinderopvang!
Bekijk vacatures in jouw regio.

Pom vangt op dat hij helemaal klaar is voor groep 1!

Dankzij jou Claudia

Claudia, kun je wat vertellen over je opleiding en loopbaan?

“Ik heb de pabo gedaan en heb daarna acht jaar gewerkt als leerkracht in de onderbouw. Op een bepaald moment was ik toe aan een nieuwe uitdaging en ben ik op zoek gegaan naar iets anders. Ik wilde wel graag met kinderen blijven werken en het liefst met een jongere doelgroep, omdat dat goed aansloot bij mijn vorige werk. Zo kwam ik uit bij kinderopvang en ik heb vervolgens met heel veel plezier een jaar op een kinderdagverblijf op een peutergroep gewerkt.”

Wat maakte dat je opnieuw voor een baan in kinderopvang koos?

“Na een korte tussenstop, weer even terug in het onderwijs, heb ik heel bewust opnieuw voor kinderopvang gekozen. Ik keek heel positief terug op m’n werk op het kinderdagverblijf en ik kon weer aan de slag bij dezelfde vestiging waar ik eerder met veel plezier had gewerkt. Inmiddels heb ik zelf een zoontje in deze leeftijd en deze baan past onder andere ook daarom goed bij mijn privésituatie op het moment.”

Wat neem je mee vanuit je werk in het onderwijs?

“Door mijn werk als leerkracht in de onderbouw ken ik de ontwikkeling die kinderen doormaken vanaf vier jaar heel goed. Het werken met peuters sluit hier mooi bij aan. Ik weet wat peuters nodig hebben voor een goede start in groep 1 en op de peutergroep kunnen we veel doen om ze voor te bereiden op school. Zoals oefenen met concentratie, luisterhouding, het stap-voor-stap uitvoeren van opdrachtjes. Vaardigheden die ze daarna op school ook nodig hebben.”

Wat vind je nog meer belangrijk om kinderen mee te geven?

“Ik vind het belangrijk om kinderen zelfstandigheid mee te geven. Hen zelf beslissingen te laten nemen, binnen veilige kaders. Maar ook zelfvertrouwen opbouwen, leren dat ze trots mogen zijn op zichzelf. Ik vind een positieve benadering belangrijk, focussen op wat goed gaat. Ieder kind ontwikkelt zich in een eigen tempo, dus dat betekent steeds kijken hoe je op een positieve manier het beste kunt aansluiten op zijn of haar niveau.”

Waar geniet je van bij het werken met peuters?

“Kinderen zijn zo spontaan, ze kunnen zich verwonderen en daar geniet ik van. Het leuke aan werken met peuters vind ik dat je echt activiteiten kan doen gericht op de ontwikkeling van de kinderen. Zoals taal- en rekenspelletjes, activiteiten gericht op de grove en fijne motoriek, voorlezen, muziek en bewegen. Dit doen we dagelijks in kleine, wisselende groepjes. Daardoor heb je telkens weer een andere dynamiek en ontstaan er bijvoorbeeld weer andere vriendschappen. Zo is elke dag anders.”

Heb je tips voor anderen die overwegen opnieuw in kinderopvang te werken?

“Vergeleken met bijvoorbeeld het onderwijs is de werkdruk op een kinderdagverblijf heel anders. We werken ook onder een lagere tijdsdruk, je bent minder aan doelen gebonden en het werk is meer operationeel. Je werkt samen met collega’s en kinderen aan het stimuleren van zelfredzaamheid, de sociale ontwikkeling, samen spelen. Ik kan me in kinderopvang nog meer dan voldoende ontwikkelen!”

Claudia Eeken

Bink kinderopvang
Pedagogisch medewerker peutergroep
Pabo
Ook werken in kinderopvang?
Bekijk vacatures in jouw regio

Wil jij ook werken in kinderopvang?

Lees meer verhalen

Lorena Torres aan het werk kinderopvang in Maarssen

“Écht iets kunnen betekenen voor een kind. Dat is belangrijk.”

Bouwen aan de toekomst van Nederland én het kind in je zelf terugvinden. Dit maakt het beroep van pedagogisch medewerker voor Lorena Torres zo mooi. Ook is ze blij met de kansen van haar werkgever om haar talenten verder te ontwikkelen en in te zetten voor kinderopvang.

“Onze kinderen hebben veel meegemaakt. Hier kunnen ze spelen en weer even kind zijn.”

Annelies Vallentgoed is pedagogisch medewerker bij een vrouwenopvang. Hier kunnen moeders en hun kinderen op adem komen. Vaak hebben zij al veel meegemaakt. Een veilige plek is dan extra belangrijk. Net als kind kunnen zijn.

“Ik breng de kinderen kennis over en respect voor de natuur bij. ”

Een baan met impact. Die vond Pepijn Verbrugge bij een bso in de natuur. Hij leert kinderen over de natuur over en er respect voor te hebben. Hij hoopt dat ze zich daardoor tot duurzame wereldburgers ontwikkelen.

Om je de beste ervaring te kunnen geven maken wij gebruik van Cookies. Door het gebruiken van onze website ga je hier automatisch mee akkoord. Wil je meer informatie? Klik dan hier.