Toen ik na drie weken mijn neus om de hoek stak, zag ik hem vrolijk spelen in de poppenhoek. Ik schoot vol.

- Chardina van Straalen

Chardina van Straalen weet als geen ander dat je in kinderopvang het verschil kunt maken. Neem bijvoorbeeld Sem. Toen hij op de kinderopvang kwam, was het een teruggetrokken jongetje. Nu is hij veel zelfverzekerder en klaar voor de basisschool.

Sem vangt op dat hij in zijn eigen tempo verder komt

Dankzij jou Chardina

“‘Bedankt! Jullie hebben een vent van hem gemaakt’, zei Sems moeder toen hij naar de basisschool ging. Ik begrijp zo goed wat ze zegt. Ik zie een zelfverzekerde jongen die klaar is voor de basisschool. Wat een verschil met die teruggetrokken dreumes van het begin.” 

“Sem* was 18 maanden oud toen hij bij onze kinderopvang kwam. Kinderen zijn op die leeftijd vaak eenkennig. Hij had het extra lastig, omdat zijn ouders net waren gescheiden en hij in zijn jonge leventje al vaak was verhuisd. Sem was stil en bleef het liefst aan de hoge tafel zitten waar hij alles kon overzien. Omdat ik er vijf dagen per week was, klampte hij zich aan mij vast. Als ik ’s middags eerder naar huis ging, huilde hij hartverscheurend.” 

In zijn eigen tempo
“We observeren ieder kind en maken een plan van aanpak. Bij Sem spraken we af dat hij bij activiteiten bij mij op schoot mocht blijven zitten. Zo zaten we samen op de grond en speelde hij met anderen met de blokken. In zijn eigen tempo lieten we hem steeds meer los. Maar toen ging ik op vakantie. Hoe moest het nu met Sem? Met een knoop in mijn maag ging ik weg.” 

“Toen ik na drie weken mijn neus om de hoek stak, zag ik hem vrolijk spelen in de poppenhoek. Ik schoot vol. Dat was voor mij de bevestiging. Als je een plan hebt gemaakt op basis van observaties, informatie van thuis en jouw pedagogische kennis, dan mag je daarop vertrouwen.” 

Over zijn bol aaien
“Laatst kwam ik Tyler* tegen in de supermarkt. Ik zag in die puber van 1.80 meter nog steeds dat jongetje met zijn grote groene ogen en blonde haar. Niet te ‘jufferig’ doen, cool blijven, dacht ik. Maar ik moest me bedwingen om niet over zijn bol te aaien. Toen ik met zijn moeder praatte, zei hij opeens: ‘Ik weet nog wel wie je bent hoor, je staat in mijn plakboek met knutselwerkjes van het kinderdagverblijf.” 

Je leert veel, ook over jezelf
“Dit vak brengt je zoveel. Ook persoonlijk, want door de kinderen leer je veel over jezelf! Er zijn nu allerlei mogelijkheden om via een bbl-traject je diploma voor kinderopvang te halen. Nieuwsgierig? Bel gewoon naar een kinderopvangorganisatie bij jou in de buurt en vraag om meer informatie. Ik wil organisaties oproepen: gooi je deuren open en laat zien wat een fantastisch werk het is!” 

*Vanwege privacyredenen zijn de namen van de kinderen in dit verhaal gefingeerd. 

Wil jij net als Chardina het verschil maken voor kinderen, maar beschik je nog niet over de juiste diploma's? Ontdek de mogelijkheden van werken en leren.

Chardina van Straalen

De Kleine Wereld
Pedagogisch medewerker groep 0-4 jaar
Bbl-opleiding Pedagogisch Medewerker
Werkte 20 jaar in kinderopvang. Sinds januari 2022 werkt ze in de marketing.

Wil jij ook werken in kinderopvang?

Lees meer verhalen

“Ik voelde zijn vertrouwen. Zo’n mooi moment. Dat zal ik nooit vergeten.”

Drieplussers zijn lekker eigenwijs en geven weerwoord. Ze laten zien wie ze zijn. Dat vindt Caroline D’Andrea juist zo leuk. Ze bereidt de kinderen voor op de basisschool en leert ze hoe ze voor zichzelf kunnen opkomen.

“Het eerste lachje of stapje. Dat is zo bijzonder.”

Het eerste lachje of stapje van een kind ontroert haar nog steeds. Ook al werkt Jolanda Brand al bijna vijfentwintig jaar in kinderopvang. Bij haar op de kinderopvang voelt het als thuis en mogen kinderen zelf kiezen wat ze willen doen. Ook sluit ze aan bij de vraag en interesse van kinderen.

“Er gebeuren zo vaak leuke dingen. Ik kan er een boek over schrijven.”

Ze heeft het altijd goed naar haar zin gehad op kinderdagverblijf Klein Draekesteijn. Marianne Koopman van Steveren werkte er maar liefst 47 jaar. Ze is dol op kinderen en kijkt graag hoe ze met elkaar omgaan.

Om je de beste ervaring te kunnen geven maken wij gebruik van Cookies. Door het gebruiken van onze website ga je hier automatisch mee akkoord. Wil je meer informatie? Klik dan hier.