Het werken met de kleintjes vind ik het allerleukst. Het geeft mij een goed gevoel dat ik ze kan helpen.

- Chantal de Vos

Werken met de allerkleinsten vindt Chantal de Vos het leukst. Ze zijn afhankelijk en hebben veel zorg nodig. Het geeft haar dan ook een goed gevoel om deze baby’s te helpen. Het meest trots is ze op haar bijdrage aan de ontwikkeling van de baby’s.

Tim vangt op dat hij zelf in slaap kan vallen

Dankzij jou Chantal

“Vroeger dacht ik bij kinderopvang: wat zielig! Die ouders brengen hun kinderen weg, zodat ze zelf lekker kunnen werken. Maar het is juist een paradijs voor kinderen. Alles is kindvriendelijk. Ze mogen overal aankomen en er zijn heel veel vriendjes om mee te spelen. Ook ontwikkelen ze zich snel. Daarbij vind ik het mooi om de kinderen net even dat extra zetje te geven.”

Allerkleinsten
“Als kind was ik altijd met poppen in de weer en gek op mijn kleine nichtjes en neefjes. Het werken met de kleintjes vind ik het allerleukst. Juist omdat zij zo afhankelijk zijn en volledige zorg nodig hebben. Het geeft mij een goed gevoel dat ik ze kan helpen. Bijvoorbeeld als ik een onrustig baby’tje troost door het te knuffelen en ik voel dat lijfje rustiger worden als het tegen me aankruipt. Omdat kinderen van nul tot twee jaar in de hechtingsfase zitten, hechten ze zich ook aan mij. Zo bijzonder dat mijn naam vaak bij hun eerste woordjes zit. Ik kom regelmatig kinderen tegen van 15 of 16 jaar die ik als baby op de groep had. Dan denk ik trots: ik heb in die eerste belangrijke jaren bij mogen dragen aan jouw ontwikkeling.”

Stappenplan
“Ouders kunnen best onzeker zijn en vragen om advies. We hebben veel contact met hen, want het is voor kinderen belangrijk dat de aanpak thuis en bij ons goed op elkaar aansluit. Dat is soms moeilijk, want op een kinderdagverblijf moet een kind met het ritme mee, bijvoorbeeld met slapen. Tim* van vijf maanden werd net zolang door zijn ouders gewiegd tot hij in slaap viel. Maar wij hebben twaalf kinderen op de groep. Als wij hem in zijn bedje legden, werd hij meteen wakker. We maakten met ouders een stappenplan. Bij hem zitten, hand op zijn hoofdje leggen en rustig blijven praten: ‘Ga maar lekker slapen.’ En als hij huilde, hem niet gelijk uit zijn bedje halen, maar erbij blijven. Nabijheid is vaak genoeg. Toen hij na een tijdje zelf in slaap kon vallen, zeiden de ouders opgelucht: ‘Zo fijn, we hebben nu veel meer tijd voor onszelf!’”

Eén grote familie
“We zijn bij SKPC net één grote familie. De directeur, de managers en de planner: we doen het echt samen. Als ik ergens tegenaan op, voel ik me gehoord en lossen we het samen op. Ik werk niet voor niets al 16 jaar bij deze organisatie.”

*Vanwege privacyredenen is de naam van het kind in dit verhaal gefingeerd.

Wil je ook je verhaal delen? Dat kan! Maak in 3 simpele stappen jouw eigen verhaal en upload een leuke foto van jezelf. Daarna kun je jouw verhaal delen op social media. Wie weet inspireer jij anderen om ook in kinderopvang te komen werken! #1voor1

Chantal de Vos

Stichting Kinderopvang en Peuterspeelzaalwerk Culemborg (SKPC)
Pedagogisch medewerker babygroep
Mbo-opleiding Gespecialiseerd Pedagogisch Medewerker
Werkt 16 jaar in kinderopvang

Is werken in kinderopvang ook iets voor jou?

Lees meer verhalen

“Kinderen mogen het zeggen als ze iets niet willen en moeten zich thuis voelen.”

Zelf kiezen wat je wilt doen. Dat mogen de kinderen op de bso van Esther Neijmeijer-Oosterveld. Ze wil de kinderen een onvergetelijke tijd bezorgen. Ook zelf krijgt ze er veel voor terug: een knuffel, een glimlach of een mooie tekening.

“Ik wil dat kinderen zich fijn en veilig voelen.”

Na 19 jaar eruit te zijn geweest, ging Priscilla Verkooijen weer werken op de bso. De werktijden komen haar goed uit. Zo kan ze in de ochtend haar eigen dingen doen. Ze vindt het belangrijk dat kinderen zich fijn en veilig voelen. En dat ze weerbaarder worden.

“Kinderen zijn leuke, kleine mensen waar je een vertrouwensband mee krijgt.”

Rakesh Goelela had een tussenjaar en ging werken in de bso. Hij vindt het zo leuk dat hij is gebleven. Met de kinderen bouwt hij een vertrouwensband op en hij ziet hun zelfvertrouwen groeien.

Om je de beste ervaring te kunnen geven maken wij gebruik van Cookies. Door het gebruiken van onze website ga je hier automatisch mee akkoord. Wil je meer informatie? Klik dan hier.