Als je werkt met kinderen is niet één dag hetzelfde, je leert elke dag iets nieuws!

- Carmen Schuts

Carmen Schuts is 26 jaar, woont in Almere en is vorig jaar gestart met de bbl-opleiding Pedagogisch Medewerker Kinderopvang aan het ROC Hilversum. “Tijdens de opleiding leer je heel veel over jezelf en je eigen ontwikkeling en dat is enorm waardevol,” aldus Carmen. Benieuwd naar haar ervaringen en tips voor aankomende studenten? Lees verder!

Thijn vangt op dat hij lekker vies mag worden!

Dankzij jou Carmen

Waarom heb je voor deze opleiding gekozen?

“Na mijn middelbare school heb ik de mbo-opleiding Leisure & Hospitality gedaan en werkte ik onder andere als recreatiemedewerker en teamleider. Daarna werkte ik een aantal jaar bij een winkel. Toen ik daar zou starten met een opleiding tot assistent-filiaalmanager, kon dat helaas vanwege mijn gezondheid op dat moment niet doorgaan. Ik besefte toen dat ik iets wilde doen wat ik écht leuk vind. Werken met kinderen had me altijd al aangetrokken en daarom besloot ik daarvoor te gaan.”

Hoe heb je je voorbereid op deze baan en opleiding?

“Ik solliciteerde bij verschillende kinderopvangorganisaties, ook al had ik nog niet de juiste opleiding. Ik werd aangenomen, maar wel op voorwaarde dat ik de bbl-opleiding zou starten. Toen ben ik in het diepe gesprongen!

Ik kwam er alleen vrij snel echter dat de organisatie waar ik de opleiding startte niet goed bij me paste. Ik ben me gaan verdiepen in andere kinderopvangorganisaties en me heel goed gaan inlezen in bijvoorbeeld het pedagogisch beleid. Want als ik ergens werk dan wil ik dat ik me daar helemaal in kan vinden, zodat ik dat ook kan uitstralen. Zo ben ik uiteindelijk op de bso terechtgekomen waar ik nu werk. En daar heb ik geen moment spijt van gehad.”

Wat is je favoriete vak of onderdeel van de opleiding?

“Het leukste aan de opleiding vind ik dat je zoveel over jezelf en over je eigen ontwikkeling leert. Ik denk dat je daar uiteindelijk ook een leuker en positiever mens van wordt. En als je elke dag met mensen werkt, is reflectie belangrijk, omdat je goed op je plek moet zitten. Ontwikkelingspsychologie en pedagogiek vind ik ook erg interessant. Dat laatste gaat echt over opvoeden, waardoor je ook weer gaat nadenken over hoe je zelf bent opgevoed en hoe je daar nu over denkt.”

Wat vind je leuk aan je werk in kinderopvang?

“Waar ik heel gelukkig van word is de locatie waar ik werk. De bso is op een boerderij, de kinderen spelen heel veel buiten, dus mijn werk voelt het grootste deel van de tijd helemaal niet als werk. Ik werk vooral met kinderen in de leeftijd van vier tot en met zes jaar en op deze leeftijd ontwikkelen zij zich heel snel. Het is zo bijzonder om dat mee te maken. Ik geniet erg van de interacties met de kinderen en zij geven je vaak een ander perspectief. Hun brein werkt nog zo anders en creatief. Neem iets simpels als een appel. Als volwassene denk je: die is om op te eten. Maar een kind van vijf of zes ziet veel meer: daar kan je mee overgooien, je kan de zaadjes planten of je kunt stukjes aan de vogels voeren enzovoort. Als je werkt met kinderen is geen dag hetzelfde. Je leert elke dag wat nieuws!”

Wat vangen kinderen op van jou?

“Ik wil graag dat kinderen zichzelf kunnen zijn, dat ze zich veilig voelen. Kinderen voelen vaak intuïtief aan of ze je kunnen vertrouwen en stellen zich dan echt open voor je. Het is fijn om ze dat gevoel te kunnen geven. Ik vind het ook belangrijk dat ze leren dat melk van de koe komt en niet uit een pak, dat ze lekker onbezorgd buiten kunnen spelen en even niks moeten. Het motto van onze organisatie is niet voor niets ‘als je vies bent geworden heb je lekker gespeeld’. Daar kan ik me helemaal in vinden.”

Welke tip of tips heb je voor studenten die nog twijfelen over de opleiding?

“Soms moet je de sprong in het diepe wagen. Voordat ik de opleiding startte dacht ik ‘we gaan er gewoon voor!’ Het is best druk, maar ik heb er geen moment spijt van gehad. Als je gaat solliciteren, lees je dan goed in. Kijk wat voor soort organisatie en beleid bij jou en bij jouw normen en waarden past. Laat vooral zien dat je echt graag wilt, dan maak je een goede kans. Voor je het weet ben je na anderhalf jaar klaar met de opleiding en kan je starten als beginnend beroepskracht. Ga ervoor!”

Carmen Schuts

ROC Hilversum
Student bbl-opleiding Pedagogisch Medewerker Kinderopvang

Is werken in kinderopvang ook iets voor jou?

Lees meer verhalen

“Kinderen weten vaak niet waar het eten vandaan komt. Daarom bedacht ik het spel ‘Appelmoes groeit in een potje’.”

Proeven moet, lekker vinden niet. Nancy Aerts gaat twee keer in de week met een schoteltje met eetbare dingen zoals kaviaar, kroepoek en zeewier rond. Zo ontdekken kinderen hoeveel verschillende smaken er zijn. Ook mogen ze van haar lekker vies worden. Volgens Nancy is dat goed voor hun sensitieve ontwikkeling.

“Ik wil kinderen meegeven dat ze altijd open en eerlijk kunnen zijn. ”

Gewoon een beetje oppassen. Volgens Samantha van der Klauw is kinderopvang veel meer dan dat. Ze volgt de ontwikkeling van kinderen en gaat daarover in gesprek met ouders. Ook leert ze de kinderen dat eerlijkheid het langst duurt, ook als het niet makkelijk is om dat toe te geven.

“Tot die tijd wil ik Luuk zoveel mogelijk meegeven, zodat hij straks zo stevig mogelijk in zijn schoenen staat.”

Net even dat duwtje in de rug geven. Dat doet Nick Goossens bij zijn vier mentorkinderen. Hij kijkt onder andere naar hoe het gaat met praten, hun sociaal-emotionele ontwikkeling en zelfredzaamheid. Zijn kennis en vaardigheden als onderwijsassistent komen daarbij heel goed van pas.

Om je de beste ervaring te kunnen geven maken wij gebruik van Cookies. Door het gebruiken van onze website ga je hier automatisch mee akkoord. Wil je meer informatie? Klik dan hier.