Ik wil dat kinderen leren dat ze zichzelf mogen zijn en ruimte mogen geven aan hun eigen fantasie.

- Caitlin de Wit

Caitlin de Wit (22 jaar) zit in het vierde jaar van de studie Pedagogisch Management Kind en Educatie (PMKE), maar doet veel meer dan studeren alleen. Naast haar studie is ze oprichter van Buddy to Buddy Amersfoort, een organisatie die vluchtelingen koppelt aan inwoners van haar stad, heeft ze een eigen webshop én werkt ze als pedagogisch medewerker op de bso. Afwisseling, nieuwe ervaringen en bijdragen aan de maatschappij, dat is wat Caitlin drijft.

Charlotte vangt van Caitlin op dat je je eigen keuzes mag maken!

Dankzij jou Caitlin

Caitlin, vertel eens over je keuze voor de studie Pedagogisch Management Kind en Educatie?

“In eerste instantie begon ik met Business Management, maar dat vond ik al snel te theoretisch. Ik zocht een studie met meer afwisseling tussen theorie en praktijk, waarin management aan bod komt maar ook ondernemerschap. Ik wilde graag meer leren over werken met kinderen, bijvoorbeeld in kinderopvang, maar ook daarbuiten. En dat komt in deze studie bij elkaar.”

En, wat heb je inmiddels gezien van de praktijk?

“In de eerste twee jaar heb ik op kinderdagverblijven stagegelopen en eerlijk gezegd vond ik de leeftijd van twee tot vier jaar best pittig! In mijn derde jaar heb ik gekozen voor iets heel anders, namelijk voor een stage als kwaliteitsmedewerker bij een justitiële jeugdinrichting. Zeker niet makkelijk, maar wel heel leerzaam. In het vierde jaar heb ik voor een stage op de bso gekozen, daar ben ik in oktober gestart en vanaf het begin wilde ik ook graag op de groep meelopen. Dat kon! Sinds december werk ik als oproepkracht. Ik heb inmiddels driekwart van mijn opleiding afgerond, dus ik kan gewoon als intallig, dus niet als ‘extra’ kracht, worden ingepland.”

Wat vind je leuk aan werken op de bso?

“Ik vind het super om met kinderen in gesprek te gaan over hoe zij de wereld zien. Kinderen hebben zo’n eigen fantasie en dat is zo leuk om in mee te gaan. Ik kan erg genieten van samen spelletjes doen, aan tafel met een groepje kinderen. Maar ook om met de hele groep het bos in te gaan en spellen te doen als levend stratego.”

Wat vind je belangrijk om mee te geven aan kinderen?

“Ik wil graag dat kinderen leren dat ze zichzelf mogen zijn en ruimte mogen geven aan hun eigen fantasie. Dat ze zich mogen ontwikkelen in hun eigen tempo. Ik vind het heel tof om te zien hoe kinderen hun eigen spel ontdekken. Hoe ze, als ik ze iets aanbied, zelf verder aan de slag gaan, met hun eigen ideeën.”

En wat heb je zelf geleerd van de kinderen?

“Samenspelen en meedoen met de groep is natuurlijk belangrijk voor kinderen. Maar ik heb inmiddels ook gezien dat als een kind even alleen wil spelen, of graag bij ons als pedagogisch medewerkers is, dat dat ook helemaal oké is. Het is vooral belangrijk om steeds te kijken wat een kind nodig heeft.”

Heb je nog tips voor andere studenten die een studie met een baan willen combineren?

“Door je studie met stages en werk te combineren kun je heel goed ontdekken wat je wel en niet leuk vindt. Dus gebruik die tijd daar vooral voor! En probeer ook eens wat anders dan wat voor de hand ligt. Vind je een bedrijf of organisatie interessant en wil je daar rondkijken, stuur desnoods een open sollicitatie. Er zijn bijna altijd wel mogelijkheden.”

Weet je al waar straks, na het afronden van je studie, je ambities liggen?

“Ik weet het nog niet precies, maar ik weet wel dat ik geen negen-tot-vijf persoon ben. Ik heb liever drie flexbanen dan één vaste. In de toekomst wil ik wel heel graag met kinderen blijven werken. Het liefst met kinderen die het wat minder goed hebben en kijken hoe ik daaraan bij kan dragen.”

Caitlin de Wit

Student Pedagogisch Management Kind en Educatie

Wil jij ook werken in kinderopvang?

Lees meer verhalen

“Ik voelde zijn vertrouwen. Zo’n mooi moment. Dat zal ik nooit vergeten.”

Drieplussers zijn lekker eigenwijs en geven weerwoord. Ze laten zien wie ze zijn. Dat vindt Caroline D’Andrea juist zo leuk. Ze bereidt de kinderen voor op de basisschool en leert ze hoe ze voor zichzelf kunnen opkomen.

“Het eerste lachje of stapje. Dat is zo bijzonder.”

Het eerste lachje of stapje van een kind ontroert haar nog steeds. Ook al werkt Jolanda Brand al bijna vijfentwintig jaar in kinderopvang. Bij haar op de kinderopvang voelt het als thuis en mogen kinderen zelf kiezen wat ze willen doen. Ook sluit ze aan bij de vraag en interesse van kinderen.

“Er gebeuren zo vaak leuke dingen. Ik kan er een boek over schrijven.”

Ze heeft het altijd goed naar haar zin gehad op kinderdagverblijf Klein Draekesteijn. Marianne Koopman van Steveren werkte er maar liefst 47 jaar. Ze is dol op kinderen en kijkt graag hoe ze met elkaar omgaan.

Om je de beste ervaring te kunnen geven maken wij gebruik van Cookies. Door het gebruiken van onze website ga je hier automatisch mee akkoord. Wil je meer informatie? Klik dan hier.