Ik wil dat kinderen leren dat ze zichzelf mogen zijn en ruimte mogen geven aan hun eigen fantasie.

- Caitlin de Wit

Caitlin de Wit (22 jaar) zit in het vierde jaar van de studie Pedagogisch Management Kind en Educatie (PMKE), maar doet veel meer dan studeren alleen. Naast haar studie is ze oprichter van Buddy to Buddy Amersfoort, een organisatie die vluchtelingen koppelt aan inwoners van haar stad, heeft ze een eigen webshop én werkt ze als pedagogisch medewerker op de bso. Afwisseling, nieuwe ervaringen en bijdragen aan de maatschappij, dat is wat Caitlin drijft.

Kies ook voor een baan in kinderopvang!
Bekijk vacatures in jouw regio.

Charlotte vangt van Caitlin op dat je je eigen keuzes mag maken!

Dankzij jou Caitlin

Caitlin, vertel eens over je keuze voor de studie Pedagogisch Management Kind en Educatie?

“In eerste instantie begon ik met Business Management, maar dat vond ik al snel te theoretisch. Ik zocht een studie met meer afwisseling tussen theorie en praktijk, waarin management aan bod komt maar ook ondernemerschap. Ik wilde graag meer leren over werken met kinderen, bijvoorbeeld in kinderopvang, maar ook daarbuiten. En dat komt in deze studie bij elkaar.”

En, wat heb je inmiddels gezien van de praktijk?

“In de eerste twee jaar heb ik op kinderdagverblijven stagegelopen en eerlijk gezegd vond ik de leeftijd van twee tot vier jaar best pittig! In mijn derde jaar heb ik gekozen voor iets heel anders, namelijk voor een stage als kwaliteitsmedewerker bij een justitiële jeugdinrichting. Zeker niet makkelijk, maar wel heel leerzaam. In het vierde jaar heb ik voor een stage op de bso gekozen, daar ben ik in oktober gestart en vanaf het begin wilde ik ook graag op de groep meelopen. Dat kon! Sinds december werk ik als oproepkracht. Ik heb inmiddels driekwart van mijn opleiding afgerond, dus ik kan gewoon als intallig, dus niet als ‘extra’ kracht, worden ingepland.”

Wat vind je leuk aan werken op de bso?

“Ik vind het super om met kinderen in gesprek te gaan over hoe zij de wereld zien. Kinderen hebben zo’n eigen fantasie en dat is zo leuk om in mee te gaan. Ik kan erg genieten van samen spelletjes doen, aan tafel met een groepje kinderen. Maar ook om met de hele groep het bos in te gaan en spellen te doen als levend stratego.”

Wat vind je belangrijk om mee te geven aan kinderen?

“Ik wil graag dat kinderen leren dat ze zichzelf mogen zijn en ruimte mogen geven aan hun eigen fantasie. Dat ze zich mogen ontwikkelen in hun eigen tempo. Ik vind het heel tof om te zien hoe kinderen hun eigen spel ontdekken. Hoe ze, als ik ze iets aanbied, zelf verder aan de slag gaan, met hun eigen ideeën.”

En wat heb je zelf geleerd van de kinderen?

“Samenspelen en meedoen met de groep is natuurlijk belangrijk voor kinderen. Maar ik heb inmiddels ook gezien dat als een kind even alleen wil spelen, of graag bij ons als pedagogisch medewerkers is, dat dat ook helemaal oké is. Het is vooral belangrijk om steeds te kijken wat een kind nodig heeft.”

Heb je nog tips voor andere studenten die een studie met een baan willen combineren?

“Door je studie met stages en werk te combineren kun je heel goed ontdekken wat je wel en niet leuk vindt. Dus gebruik die tijd daar vooral voor! En probeer ook eens wat anders dan wat voor de hand ligt. Vind je een bedrijf of organisatie interessant en wil je daar rondkijken, stuur desnoods een open sollicitatie. Er zijn bijna altijd wel mogelijkheden.”

Wil jij net als Caitlin je studie ook combineren met werken in kinderopvang? Ontdek de mogelijkheden voor een bijbaan hier.

Weet je al waar straks, na het afronden van je studie, je ambities liggen?

“Ik weet het nog niet precies, maar ik weet wel dat ik geen negen-tot-vijf persoon ben. Ik heb liever drie flexbanen dan één vaste. In de toekomst wil ik wel heel graag met kinderen blijven werken. Het liefst met kinderen die het wat minder goed hebben en kijken hoe ik daaraan bij kan dragen.”

Caitlin de Wit

Student Pedagogisch Management Kind en Educatie
Ook werken in kinderopvang?
Bekijk vacatures in jouw regio

Wil jij ook werken in kinderopvang?

Lees meer verhalen

Wessel van Duin

“Jezelf blijven. Er komt vanzelf een organisatie die het met jou aandurft.”

Wessel solliciteerde naar een baan in kinderopvang. Dat viel tegen. Een tiental sollicitaties en afwijzingen verder vroeg Wessel advies aan zijn moeder, oud-directrice van een kinderdagverblijf.
Jamie Lebbink

“Ik vroeg mij af: hoe kan ik schermpjes en buiten spelen combineren?”

Op je 45ste een carrièreswitch maken? Jamie Lebbink deed het. Sinds tien maanden werkt hij op een bso. Zijn ervaring als boswachter neemt hij als mee.
Rick Boetekees aan het werk op een bso

“Ik doe dingen anders. Dat valt op als je altijd juffen hebt gehad.”

Vraag ‘m hoe leuk zijn baan is en Rick Boetekees blijft praten. De oud-magazijnmedewerker werkt sinds twee jaar op een buitenschoolse opvang (bso). Drie weken geleden rondde hij zijn opleiding tot pedagogisch medewerker af. Rick ziet zichzelf oud worden in kinderopvang.

Om je de beste ervaring te kunnen geven maken wij gebruik van Cookies. Door het gebruiken van onze website ga je hier automatisch mee akkoord. Wil je meer informatie? Klik dan hier.