Toen ze huppelend voor de deur stonden en vrolijk zwaaiden bij het weggaan, voelde ik: ik zit hier echt op mijn plek.

- Annemiek van Munster

Hoewel Annemiek van Munster al 21 jaar in kinderopvang werkt, is ze er nog lang niet op uitgekeken. Ze voelt zich gezien en kan haar talenten er goed in kwijt. Ook krijgt ze alle ruimte om haar ideeën verder te ontwikkelen en uit te zetten.

 

Noah vangt op dat zij zich op haar gemak voelt bij anderen

Dankzij jou Annemiek

“Na mijn grafische opleiding ging ik in de marketing werken. Maar het harde zakelijke leven bleek niets voor een creatief gevoelsmens zoals ik. Dus heb ik me omgeschoold tot pedagogisch medewerker in kinderopvang. Daar heb ik geen spijt van, want dit werk geeft me al 21 jaar zoveel energie.”

Spannend
“In het begin was het best spannend. Ik weet nog goed hoe lastig ik het vond met Job* van anderhalf jaar en zijn zusje Noah* van tweeënhalf jaar. Zij waren iedere dag zo extreem in paniek, ik had geen idee hoe ik het aan moest pakken. Hun moeder lag in scheiding en wilde de kinderen het liefst bij zich houden. Maar dat ging niet. Ze zat er helemaal doorheen, dus bracht ze hen bij ons. Zodra ze probeerde weg te lopen, klampten de kinderen zich krijsend aan haar vast. Dan bleef ze toch maar radeloos staan. Tot ze zich uiteindelijk wist los te rukken en huilend de deur uitliep, Job en Noah volledig overstuur achterlatend. Als ik ze wilde troosten, was het schoppen en slaan. Ik wist niet hoe ik hen kon helpen. Want ook al heb je van alles gelezen en ken je de protocollen, in dit soort gevallen moet je het toch op je gevoel doen.”

Vertrouwen
“Mijn gevoel zei dat ik het niet moest forceren, maar wel contact moest blijven zoeken en hun vertrouwen moest geven. Dus ik ging steeds bij ze zitten en praatte rustig met hen. Verleidde hen keer op keer om mee te doen. En heel langzaam ging het beter. Ook hun moeder kreeg meer vertrouwen en liet hen makkelijker los. Toen ze op een dag huppelend voor de deur stonden en vrolijk zwaaiden bij het weggaan, voelde ik: ik zit hier echt op mijn plek. Job en Noah zijn inmiddels volwassen en we hebben nog steeds zo nu en dan contact.”

Alle ruimte
“Inmiddels heb ik op alle groepen gewerkt en van alles gedaan. Bij Kids Lodge kan heel veel. Voor de kinderen geweldig, maar ook ideaal voor een creatief iemand zoals ik. Ik krijg alle ruimte om mijn ideeën uit te werken en uit te voeren. Ik vind het zo fijn dat ik gezien word en mijn talenten kan benutten. Dat maakt werken tot een feestje!”

*Vanwege privacyredenen zijn de namen van de kinderen in dit verhaal gefingeerd.

Overstappen naar kinderopvang of opnieuw aan de slag? Bekijk de mogelijkheden voor werken en leren in kinderopvang

Annemiek van Munster

Kids Lodge
Pedagogisch medewerker peutergroep VVE
Hbo Management Zorg en Welzijn
Werkt 21 jaar in kinderopvang
Zij-instromer

Is werken in kinderopvang ook iets voor jou?

Lees meer verhalen

“Kinderen mogen het zeggen als ze iets niet willen en moeten zich thuis voelen.”

Zelf kiezen wat je wilt doen. Dat mogen de kinderen op de bso van Esther Neijmeijer-Oosterveld. Ze wil de kinderen een onvergetelijke tijd bezorgen. Ook zelf krijgt ze er veel voor terug: een knuffel, een glimlach of een mooie tekening.

“Ik wil dat kinderen zich fijn en veilig voelen.”

Na 19 jaar eruit te zijn geweest, ging Priscilla Verkooijen weer werken op de bso. De werktijden komen haar goed uit. Zo kan ze in de ochtend haar eigen dingen doen. Ze vindt het belangrijk dat kinderen zich fijn en veilig voelen. En dat ze weerbaarder worden.

“Het werken met de kleintjes vind ik het allerleukst. Het geeft mij een goed gevoel dat ik ze kan helpen.”

Werken met de allerkleinsten vindt Chantal de Vos het leukst. Ze zijn afhankelijk en hebben veel zorg nodig. Het geeft haar dan ook een goed gevoel om deze baby’s te helpen. Het meest trots is ze op haar bijdrage aan de ontwikkeling van de baby’s.

Om je de beste ervaring te kunnen geven maken wij gebruik van Cookies. Door het gebruiken van onze website ga je hier automatisch mee akkoord. Wil je meer informatie? Klik dan hier.