Toen ze huppelend voor de deur stonden en vrolijk zwaaiden bij het weggaan, voelde ik: ik zit hier echt op mijn plek.

- Annemiek van Munster

Hoewel Annemiek van Munster al 21 jaar in kinderopvang werkt, is ze er nog lang niet op uitgekeken. Ze voelt zich gezien en kan haar talenten er goed in kwijt. Ook krijgt ze alle ruimte om haar ideeën verder te ontwikkelen en uit te zetten.

 

Noa vangt op dat afscheid nemen ook anders kan

Dankzij jou Annemiek

“Na mijn grafische opleiding ging ik in de marketing werken. Maar het harde zakelijke leven bleek niets voor een creatief gevoelsmens zoals ik. Dus heb ik me omgeschoold tot pedagogisch medewerker in kinderopvang. Daar heb ik geen spijt van, want dit werk geeft me al 21 jaar zoveel energie.”

Spannend
“In het begin was het best spannend. Ik weet nog goed hoe lastig ik het vond met Job* van anderhalf jaar en zijn zusje Noa* van tweeënhalf jaar. Zij waren iedere dag zo extreem in paniek, ik had geen idee hoe ik het aan moest pakken. Hun moeder lag in scheiding en wilde de kinderen het liefst bij zich houden. Maar dat ging niet. Ze zat er helemaal doorheen, dus bracht ze hen bij ons. Zodra ze probeerde weg te lopen, klampten de kinderen zich krijsend aan haar vast. Dan bleef ze toch maar radeloos staan. Tot ze zich uiteindelijk wist los te rukken en huilend de deur uitliep, Job en Noa volledig overstuur achterlatend. Als ik ze wilde troosten, was het schoppen en slaan. Ik wist niet hoe ik hen kon helpen. Want ook al heb je van alles gelezen en ken je de protocollen, in dit soort gevallen moet je het toch op je gevoel doen.”

Vertrouwen
“Mijn gevoel zei dat ik het niet moest forceren, maar wel contact moest blijven zoeken en hun vertrouwen moest geven. Dus ik ging steeds bij ze zitten en praatte rustig met hen. Verleidde hen keer op keer om mee te doen. En heel langzaam ging het beter. Ook hun moeder kreeg meer vertrouwen en liet hen makkelijker los. Toen ze op een dag huppelend voor de deur stonden en vrolijk zwaaiden bij het weggaan, voelde ik: ik zit hier echt op mijn plek. Job en Noa zijn inmiddels volwassen en we hebben nog steeds zo nu en dan contact.”

Alle ruimte
“Inmiddels heb ik op alle groepen gewerkt en van alles gedaan. Bij Kids Lodge kan heel veel. Voor de kinderen geweldig, maar ook ideaal voor een creatief iemand zoals ik. Ik krijg alle ruimte om mijn ideeën uit te werken en uit te voeren. Ik vind het zo fijn dat ik gezien word en mijn talenten kan benutten. Dat maakt werken tot een feestje!”

*Vanwege privacyredenen zijn de namen van de kinderen in dit verhaal gefingeerd.

Wil jij je net als Annemieke laten omscholen om te kunnen werken in kinderopvang? Doe de diplomacheck en ontdek jouw mogelijkheden!

Annemiek van Munster

Kids Lodge
Pedagogisch medewerker peutergroep VVE
Hbo Management Zorg en Welzijn
Werkt 21 jaar in kinderopvang
Zij-instromer

Wil jij ook werken in kinderopvang?

Lees meer verhalen

“Ik breng de kinderen kennis over en respect voor de natuur bij. ”

Een baan met impact. Die vond Pepijn Verbrugge bij een bso in de natuur. Hij leert kinderen over de natuur over en er respect voor te hebben. Hij hoopt dat ze zich daardoor tot duurzame wereldburgers ontwikkelen.

“De hele dag buiten zijn met een groep kinderen, ik krijg daar zoveel energie van.”

In kinderopvang is hij op zijn best. Nico Bubberman begon jaren terug als pedagogisch medewerker in kinderopvang, werd meubelmaker en keerde weer terug naar kinderopvang. Het liefst is hij de hele dag buiten met een groep kinderen. Daar krijgt hij veel energie van.

“Kinderen die meer begeleiding nodig hebben, dagen mij uit. ”

Kinderen ondersteunen die meer begeleiding nodig hebben. Dat vindt de 18-jarige bol-stagiaire Selina uitdagend aan werken in kinderopvang. Naast haar werk doet ze de mbo-opleiding tot pedagogisch medewerker. Ze wil nog heel lang in kinderopvang werken.

Om je de beste ervaring te kunnen geven maken wij gebruik van Cookies. Door het gebruiken van onze website ga je hier automatisch mee akkoord. Wil je meer informatie? Klik dan hier.