Onze kinderen hebben veel meegemaakt. Hier kunnen ze spelen en weer even kind zijn.

- Annelies Vallentgoed

Annelies Vallentgoed is pedagogisch medewerker bij een vrouwenopvang. Hier kunnen moeders en hun kinderen op adem komen. Vaak hebben zij al veel meegemaakt. Een veilige plek is dan extra belangrijk. Net als kind kunnen zijn.

Kies ook voor een baan in kinderopvang!
Bekijk vacatures in jouw regio.

Yasser vangt op dat hij veilig is

Dankzij jou Annelies

Dreigende situaties, huiselijk geweld en agressie. De kinderen in de vrouwenopvang maakten het vaak van dichtbij mee. Annelies, die eerder in een reguliere opvang werkte, ziet duidelijke verschillen: “Het zijn toch wel speciale kinderen. Ze hebben veel meegemaakt. Ze zijn alert. Broertjes en zusjes beschermen elkaar en nemen soms de rol van vader of moeder over. Als ons iets opvalt, geven wij dat door aan de hulpverleners.”

Afstemmen
In de opvang is plek voor maximaal tien kinderen. Annelies: “In de ochtend vangen we de jongste kinderen op, in de middag die van zes jaar en ouder. Hierdoor kunnen we verschillende activiteiten aanbieden. Hoewel, meestal laten we de kinderen gewoon spelen. Ik kijk elke dag wie er zijn en stem af op hun behoeftes.”

Vriendschappen
De kinderen gaan samen naar de opvang en wonen tegelijkertijd in hetzelfde pand. Dat geeft soms spanning. Annelies: “De kinderen sluiten snel vriendschappen. Dat is mooi, maar ruzietjes worden ook meegenomen naar de opvang. Soms splits ik groepjes kinderen als ik merk dat iemand wordt buitengesloten.” Annelies benadrukt dat de kinderen ook lief voor elkaar zijn. “Soms is er haat en nijd, maar als er dan eentje valt komt iedereen troosten. Heel apart is dat.”

Politiepak
Yasser (5)* is een jongetje waar Annelies nog wel eens aan terugdenkt. Annelies: “Het was een superlief jochie. Hij verhuisde al snel. Zijn moeder had andere begeleiding nodig dan de opvang hier kon bieden. Hij was gek op ons politiepak. Hij wilde dat altijd aan. Bij zijn afscheid mocht hij het pak meenemen. Oh, hij was daar zo blij mee.” Later komt Annelies moeder op straat tegen. Annelies: “Ze vertelde dat het goed ging. Dat was heel fijn om te horen.”

*Vanwege privacyredenen is de naam van het kind in dit verhaal gefingeerd.

Vind jij het net als Annelies belangrijk dat kinderen veilig kunnen spelen? Bekijk dan of werken in kinderopvang ook iets voor jou is en doe de test!

Annelies Vallentgoed

Vrouwenopvang
Pedagogisch medewerker
Mbo-opleiding Sociaal Cultureel Werk
Werkt tien jaar in kinderopvang
Ook werken in kinderopvang?
Bekijk vacatures in jouw regio

Wil jij ook werken in kinderopvang?

Lees meer verhalen

Wessel van Duin

“Jezelf blijven. Er komt vanzelf een organisatie die het met jou aandurft.”

Wessel solliciteerde naar een baan in kinderopvang. Dat viel tegen. Een tiental sollicitaties en afwijzingen verder vroeg Wessel advies aan zijn moeder, oud-directrice van een kinderdagverblijf.
Jamie Lebbink

“Ik vroeg mij af: hoe kan ik schermpjes en buiten spelen combineren?”

Op je 45ste een carrièreswitch maken? Jamie Lebbink deed het. Sinds tien maanden werkt hij op een bso. Zijn ervaring als boswachter neemt hij als mee.
Rick Boetekees aan het werk op een bso

“Ik doe dingen anders. Dat valt op als je altijd juffen hebt gehad.”

Vraag ‘m hoe leuk zijn baan is en Rick Boetekees blijft praten. De oud-magazijnmedewerker werkt sinds twee jaar op een buitenschoolse opvang (bso). Drie weken geleden rondde hij zijn opleiding tot pedagogisch medewerker af. Rick ziet zichzelf oud worden in kinderopvang.

Om je de beste ervaring te kunnen geven maken wij gebruik van Cookies. Door het gebruiken van onze website ga je hier automatisch mee akkoord. Wil je meer informatie? Klik dan hier.