Onze kinderen hebben veel meegemaakt. Hier kunnen ze spelen en weer even kind zijn.

- Annelies Vallentgoed

Annelies Vallentgoed is pedagogisch medewerker bij een vrouwenopvang. Hier kunnen moeders en hun kinderen op adem komen. Vaak hebben zij al veel meegemaakt. Een veilige plek is dan extra belangrijk. Net als kind kunnen zijn.

Yasser vangt op dat hij veilig is

Dankzij jou Annelies

Dreigende situaties, huiselijk geweld en agressie. De kinderen in de vrouwenopvang maakten het vaak van dichtbij mee. Annelies, die eerder in een reguliere opvang werkte, ziet duidelijke verschillen: “Het zijn toch wel speciale kinderen. Ze hebben veel meegemaakt. Ze zijn alert. Broertjes en zusjes beschermen elkaar en nemen soms de rol van vader of moeder over. Als ons iets opvalt, geven wij dat door aan de hulpverleners.”

Afstemmen
In de opvang is plek voor maximaal tien kinderen. Annelies: “In de ochtend vangen we de jongste kinderen op, in de middag die van zes jaar en ouder. Hierdoor kunnen we verschillende activiteiten aanbieden. Hoewel, meestal laten we de kinderen gewoon spelen. Ik kijk elke dag wie er zijn en stem af op hun behoeftes.”

Vriendschappen
De kinderen gaan samen naar de opvang en wonen tegelijkertijd in hetzelfde pand. Dat geeft soms spanning. Annelies: “De kinderen sluiten snel vriendschappen. Dat is mooi, maar ruzietjes worden ook meegenomen naar de opvang. Soms splits ik groepjes kinderen als ik merk dat iemand wordt buitengesloten.” Annelies benadrukt dat de kinderen ook lief voor elkaar zijn. “Soms is er haat en nijd, maar als er dan eentje valt komt iedereen troosten. Heel apart is dat.”

Politiepak
Yasser (5)* is een jongetje waar Annelies nog wel eens aan terugdenkt. Annelies: “Het was een superlief jochie. Hij verhuisde al snel. Zijn moeder had andere begeleiding nodig dan de opvang hier kon bieden. Hij was gek op ons politiepak. Hij wilde dat altijd aan. Bij zijn afscheid mocht hij het pak meenemen. Oh, hij was daar zo blij mee.” Later komt Annelies moeder op straat tegen. Annelies: “Ze vertelde dat het goed ging. Dat was heel fijn om te horen.”

*Vanwege privacyredenen is de naam van het kind in dit verhaal gefingeerd.

Vind jij het net als Annelies belangrijk dat kinderen veilig kunnen spelen? Bekijk dan of werken in kinderopvang ook iets voor jou is en doe de test!

Annelies Vallentgoed

Vrouwenopvang
Pedagogisch medewerker
Mbo-opleiding Sociaal Cultureel Werk
Werkt tien jaar in kinderopvang

Wil jij ook werken in kinderopvang?

Lees meer verhalen

Lorena Torres aan het werk kinderopvang in Maarssen

“Écht iets kunnen betekenen voor een kind. Dat is belangrijk.”

Bouwen aan de toekomst van Nederland én het kind in je zelf terugvinden. Dit maakt het beroep van pedagogisch medewerker voor Lorena Torres zo mooi. Ook is ze blij met de kansen van haar werkgever om haar talenten verder te ontwikkelen en in te zetten voor kinderopvang.

“Ik breng de kinderen kennis over en respect voor de natuur bij. ”

Een baan met impact. Die vond Pepijn Verbrugge bij een bso in de natuur. Hij leert kinderen over de natuur over en er respect voor te hebben. Hij hoopt dat ze zich daardoor tot duurzame wereldburgers ontwikkelen.

“Die dag – dát moment waarop zij zichzelf overwonnen – vergeten die jongens nooit meer.”

Veel verschillende banen heeft ze gehad. Maar werken op een bso in de natuur vindt Marja Kleijn het allerleukst. In de natuur komt het aan op samenwerken en elkaars talenten gebruiken. De groepsdynamiek die dan ontstaat, is volgens Marja nergens mee te vergelijken.

Om je de beste ervaring te kunnen geven maken wij gebruik van Cookies. Door het gebruiken van onze website ga je hier automatisch mee akkoord. Wil je meer informatie? Klik dan hier.