Charlotte heet je graag
weer welkom

Kom weer werken in kinderopvang!

Weet je nog?

Fiene die haar eerste woordje zei bij jou. Tom die nooit naar huis wilde. Mohammed die jou altijd aan het lachen kreeg. Ze zijn er nog steeds. En ze hebben jou nog net zo hard nodig. Kijk hieronder waar je kunt starten als herintreder.

Diplomacheck

Er is veel werk in kinderopvang, dus grote kans dat je aan de slag kunt. Toch kan het zijn dat je diploma niet meer kwalificeert. Doe daarom eerst de diplomacheck. Is je diploma niet meer goed? Geen probleem. Met genoeg werkervaring kun je gewoon met je werkgever in gesprek over de mogelijkheden. Kijk snel hieronder waar je terechtkunt!

Waarom je weer terug moet komen

Angelique, Jan en Miranda gingen jou voor en kwamen weer ‘terug naar waar het ooit begon’. Kunnen zij je overtuigen?

Angelique (46): ‘Het voelde als thuiskomen.’

‘Ik ben meteen na de mavo in kinderopvang gaan werken. Ik haalde naast mijn werk mijn diploma pedagogisch medewerker. Geweldig vond ik het, tot we voor het werk van mijn man verhuisden. In het nieuwe dorp besloot ik thuisblijfmoeder te worden. Maar toen mijn kinderen ouder werden, begon het te kriebelen. Ik zocht contact met de buitenschoolse opvang, en dat voelde als thuiskomen. Ik ben nu ouder, zit lekkerder in m’n vel en heb het gevoel dat ik nu meer te bieden heb. En ik krijg ongelooflijk veel energie van die kids!’

meer

Jan (37): ‘Je gaat die kinderen toch missen.’

Meester Jan, zo kenden veel kinderen mij. Ook toen ik al lang weg was, bleven ze me groeten in de supermarkt. Na zo’n drie jaar als pedagogisch medewerker bij een kleine kinderopvangorganisatie, had ik mijn ‘dertigersdillemma’. Is dit het nou? Wat kan ik nog meer? Ik schoolde me om tot ICT’er en ging bij een grote multinational aan de slag. Ook leuk, maar je gaat die kinderen toch missen. Dus na drie jaar nam ik ontslag. Ik geef kennelijk gewoon meer om kinderen dan om software, haha.’

meer

Miranda (59): ‘Wat is de kinderopvang verbeterd!’

‘Ik was van de oude stempel. Kinderen noemden me juf, het was minder persoonlijk dan nu. Jarenlang werkte ik op een kinderdagverblijf. Op m’n veertigste raakte ik burn-out door persoonlijke omstandigheden. Ik nam een baan als secretaresse omdat ik behoefte had aan verandering. Pas op m’n 50ste dacht ik: hoe zou het zijn om weer met kinderen te werken? Ik draaide een dag proef en was om. Wat is het verbeterd! Zoveel meer aandacht voor psychologie en ontwikkeling, fantastisch! Nu blijf ik tot mijn pensioen.’

meer

Leermogelijkheden

Is je werkervaring of bijscholing te lang geleden? Ook dan kun je aan de slag. Dan word je pedagogisch medewerker in ontwikkeling met een EVC-traject of student-werknemer die een verkorte opleiding volgt.

Kinderopvang - mbo
Lees meer >

Bekijk de opleidingen tot (gespecialiseerd) pedagogisch medewerker bij jou in de buurt.

Kinderopvang - hbo
Lees meer >

Bekijk de opleidingen tot pedagogisch professional, hulpverlener of manager bij jou in de buurt.

Kinderopvang - werken & leren
Lees meer >

Bekijk de mogelijkheden van werken en leren in de kinderopvang bij jou in de buurt.

Leermogelijkheden

Geef jouw mening

Opleiding kinderopvang op mbo-niveau

Op mbo-niveau zijn er 2 opleidingen speciaal gericht op kinderopvang:
Pedagogisch Medewerker Kinderopvang – niveau 3
Gespecialiseerd Pedagogisch Medewerker – niveau 4

Tijdens deze opleidingen leer je meer over het verzorgen van kinderen, het stimuleren van hun ontwikkeling en hoe je omgaat met opvoedvraagstukken.

Ook met het diploma Onderwijsassistent kun je in de kinderopvang werken. En met een mbo-opleiding Sport en Bewegen mag je in de buitenschoolse opvang werken. Bekijk hier de mbo-opleidingen of meld je gelijk aan bij een ROC bij jou in de buurt.

Opleiding kinderopvang op hbo-niveau

Er zijn verschillende hbo-opleidingen waarmee je in de kinderopvang mag werken.

Opleiding kinderopvang op hbo-niveau: associate degree
De associate degree is een 2-jarige opleiding op hbo-niveau die een goede doorstroom is van mbo naar hbo. Je vergroot hiermee je kansen op de arbeidsmarkt. Met de volgende opleidingen kun je jouw kwaliteiten op pedagogisch gebied verder ontwikkelen:

Pedagogisch Educatief Medewerker
Pedagogisch Professional Kind en Educatie
Kinderopvang

Opleiding kinderopvang op hbo-niveau: bachelor
Wil je graag bijdragen aan de ontwikkeling van kinderen, bijvoorbeeld door het opstellen van beleid? Of wil je leiding geven binnen een organisatie waar opvoeden centraal staat? Dan zijn de volgende opleidingen geschikt voor jou:

Pedagogisch Management Kinderopvang
Pedagogiek
Social Work (afstudeerrichting/profiel Sociaal Pedagoog, profiel Jeugd of Jeugdzorgwerker en programma Social Educational Care)

Goed om te weten: bij deze hbo-bachelor opleidingen mag je in je laatste studiejaar (als je 75% van je studiepunten hebt behaald) al werken in kinderopvang.

Opleiding kinderopvang - werken en leren

Een gewone mbo- of hbo-opleiding duurt vaak drie of vier jaar. Wil je sneller aan de slag? Dan kan je ook een verkorte opleiding volgen. Let er bij deze verkorte opleidingen op dat je het officieel erkende diploma haalt. Anders voldoe je niet aan de kwalificatie-eis voor pedagogisch medewerkers en mag je niet aan de slag. Verkorte opleidingen kun je bij een ROC of een particuliere aanbieder volgen. Vaak is dit volwassenonderwijs; werken en leren tegelijk, studeren in de avonduren of een vaste dag per week. Er zijn veel kinderopvangorganisaties die eigen leer/werkplekken aanbieden.

Opleidingen bekijken

Geef jouw mening