Asha gelooft in
jouw talent

Switch naar kinderopvang!

De mooiste carrièreswitch

Kinderopvang staat te springen om nieuwe medewerkers. Zodat meer kinderen meer kunnen opvangen en leren. Misschien wel dankzij jou! Want overstappen is altijd mogelijk. Bekijk hieronder waar jij kunt starten.

Dit is wat je gaat doen

Je steunt ouders

Dankzij jou krijgen ouders lucht in het spitsuur van hun leven. Vaders en moeders kunnen met een gerust hart blijven werken en met hun vragen bij jou terecht. Zodat hun kind zich nog beter ontwikkelt.

Je stimuleert kinderen

Kinderen vangen extra dingen op,
waar ze thuis ook wat aan hebben.
Zoals goed omgaan met frustratie,
beter samenwerken en nieuw spel ontdekken.

Je betekent veel   

Voor ouders. Voor kinderen. En als je het goed bekijkt, voor onze hele maatschappij. Want jij geeft kinderen bagage mee waar ze hun hele leven profijt van hebben. Jij vormt de toekomstige generatie.

Diplomacheck

Het kan zijn dat jouw diploma al kwalificeert voor een baan in kinderopvang. Doe daarom eerst de diplomacheck. Heb jij niet de juiste papieren? Geen probleem. Ga met een werkgever in gesprek voor de mogelijkheden om te leren en werken.

Opleidingen

Kinderopvang - mbo
Lees meer >

Bekijk de opleidingen tot (gespecialiseerd) pedagogisch medewerker bij jou in de buurt.

Kinderopvang - hbo
Lees meer >

Bekijk de opleidingen tot pedagogisch professional, hulpverlener of manager bij jou in de buurt.

Kinderopvang - werken & leren
Lees meer >

Bekijk de mogelijkheden van werken en leren in de kinderopvang bij jou in de buurt.

Werken en leren

Er zijn twee manieren om werken en leren te combineren in kinderopvang. Als pedagogisch medewerker in ontwikkeling met een EVC-traject of als student-werknemer die een verkorte opleiding volgt. Bekijk hieronder meer informatie.

Waarom overstappen naar de kinderopvang?

Machteld, Johan en Ilse stapten over vanuit een andere branche. En ze hebben nog geen moment spijt. Lees hier hun verhaal.

Machteld (29): ‘De kinderopvang vond mij.’

‘Met kinderen werken is niet echt wat voor mij.’ Zo dacht ik er vroeger over. Liever koos ik voor een carrière in de reclame. Ik werkte jaren dag en nacht en maakte promotie. Maar na de zoveelste campagne voor het zoveelste merk dat mij niet echt interesseerde, vroeg ik me af waar ik me bezig was. Ik googelde verveeld naar ‘betekenisvol werk’ en plop: daar verscheen in de zoekresultaten een advertentie voor pedagogisch medewerker. Nu werk ik en studeer ik voor pedagogisch medewerker. Het is super, en met kinderen kan ik mijn creativiteit nog altijd prima kwijt.’

meer

Johan (34): ‘Ik doorliep een saai carrièrepad.’

‘Geloof me, er was niets mis met de baan die ik had. Een doodgewone kantoorbaan, met een carrièrepad dat ik braaf aan het doorlopen was. Maar ik had niet het gevoel dat ik iets voor iemand betekende. Op een verjaardag sprak ik een man van mijn leeftijd die in de kinderopvang werkte, en ik wist meteen dat dat het was. Op mijn werk stonden ze wel even raar te kijken. Toch heb ik nog geen moment spijt. Ik geniet elke dag, en bouw mee aan de toekomst van onze maatschappij. Daar ben ik echt trots op.’

meer

Ilse (40): ‘Mijn moeder wist het altijd al.’

‘Toen ik klein was, wilde ik afwisselend juf, moeder en verpleegster worden.’ ‘Jij gaat iets met zorg en kinderen doen,’ voorspelde mijn moeder. Toch koos ik voor een opleiding detailhandel. Ik werkte in verschillende winkels en kreeg uiteindelijk een functie als filiaalmanager. Interessant en ik verdiende goed. Maar toen stierf mijn moeder onverwachts. Het zette mijn wereld op z’n kop. Een paar maanden later nam ik impulsief ontslag en startte een studie pedagogisch medewerker. Ik voel me als een vis in het water bij kinderopvang, al vier jaar. Het is geweldig om kinderen iets mee te geven, van kennis tot zorg. Mijn moeder had gelijk.’

meer

Geef jouw mening

Opleiding kinderopvang op mbo-niveau

Op mbo-niveau zijn er 2 opleidingen speciaal gericht op kinderopvang:
Pedagogisch Medewerker Kinderopvang – niveau 3
Gespecialiseerd Pedagogisch Medewerker – niveau 4

Tijdens deze opleidingen leer je meer over het verzorgen van kinderen, het stimuleren van hun ontwikkeling en hoe je omgaat met opvoedvraagstukken.

Ook met het diploma Onderwijsassistent kun je in de kinderopvang werken. En met een mbo-opleiding Sport en Bewegen mag je in de buitenschoolse opvang werken. Bekijk hier de mbo-opleidingen of meld je gelijk aan bij een ROC bij jou in de buurt.

Opleiding kinderopvang op hbo-niveau

Er zijn verschillende hbo-opleidingen waarmee je in de kinderopvang mag werken.

Opleiding kinderopvang op hbo-niveau: associate degree
De associate degree is een 2-jarige opleiding op hbo-niveau die een goede doorstroom is van mbo naar hbo. Je vergroot hiermee je kansen op de arbeidsmarkt. Met de volgende opleidingen kun je jouw kwaliteiten op pedagogisch gebied verder ontwikkelen:

Pedagogisch Educatief Medewerker
Pedagogisch Professional Kind en Educatie
Kinderopvang

Opleiding kinderopvang op hbo-niveau: bachelor
Wil je graag bijdragen aan de ontwikkeling van kinderen, bijvoorbeeld door het opstellen van beleid? Of wil je leiding geven binnen een organisatie waar opvoeden centraal staat? Dan zijn de volgende opleidingen geschikt voor jou:

Pedagogisch Management Kinderopvang
Pedagogiek
Social Work (afstudeerrichting/profiel Sociaal Pedagoog, profiel Jeugd of Jeugdzorgwerker en programma Social Educational Care)

Goed om te weten: bij deze hbo-bachelor opleidingen mag je in je laatste studiejaar (als je 75% van je studiepunten hebt behaald) al werken in kinderopvang.

Opleiding kinderopvang - werken en leren

Een gewone mbo- of hbo-opleiding duurt vaak drie of vier jaar. Wil je sneller aan de slag? Dan kan je ook een verkorte opleiding volgen. Let er bij deze verkorte opleidingen op dat je het officieel erkende diploma haalt. Anders voldoe je niet aan de kwalificatie-eis voor pedagogisch medewerkers en mag je niet aan de slag. Verkorte opleidingen kun je bij een ROC of een particuliere aanbieder volgen. Vaak is dit volwassenonderwijs; werken en leren tegelijk, studeren in de avonduren of een vaste dag per week. Er zijn veel kinderopvangorganisaties die eigen leer/werkplekken aanbieden.

Opleidingen bekijken

Geef jouw mening