Jack leert jou álles
over kinderen

Kies voor een studie in de kinderopvang.

Heb jij altijd gezegd dat je later ‘iets’ met kinderen wil gaan doen? Ben je bijna klaar met je middelbare school en kun je niet wachten om betekenisvol te zijn in de ontwikkeling van kinderen? Dan is kinderopvang dé plek voor jou. Kies je opleiding en vang op wat een kind precies nodig heeft voor een goede start. Dan vangen zij straks van jou op hoe ze fijn met andere kinderen kunnen omgaan. Of ontdekken ze samen met jou hun talent! 

Binnen 1 minuut weten of kinderopvang bij jou past?

Opleidingen

Er zijn verschillende opleidingen die het begin vormen van jouw glansrijke carrière in de kinderopvang: mbo-opleidingen, hbo-opleidingen en associate degrees. Je kunt werken en leren ook combineren in een bbl-opleiding. Bekijk de mogelijkheden:

Kinderopvang - mbo

Bekijk de opleidingen tot (gespecialiseerd) pedagogisch medewerker bij jou in de buurt.

Kinderopvang - hbo

Bekijk de opleidingen tot pedagogisch professional of manager bij jou in de buurt.

Kinderopvang - werken & leren

Bekijk de mogelijkheden van werken en leren in de kinderopvang bij jou in de buurt.

Zij ging je voor! En vertelt hoe blij ze is met die beslissing:

Ook Carmen droomde van een toekomst in de kinderopvang. Deze topper koos voor een van de te gekke opleidingen, en zo heeft zij dat ervaren: 

“Ik help kinderen bij een goede start in het leven.”

De opleiding ecologische pedagogiek sluit goed aan bij kinderopvang. Dat vindt Kim Sierink. Door haar studie kijkt ze met een bredere blik naar kinderen. Dat maakt haar werk in kinderopvang juist zo leuk en leerzaam. Mooi is het werk ook: ze helpt kinderen bij een goede start in het leven.

“Ik kan mijn werk in kinderopvang goed combineren met mijn studie.”

Ze begon als vakantiekracht in de invalpool en heeft het zo naar haar zin dat ze is gebleven in kinderopvang. Maartje Holdijk vindt haar werk uitdagend, houdt zich bezig met de ontwikkeling van kinderen en heeft veel doorgroeimogelijkheden. Ook kan zij haar werk goed met haar studie combineren.

“Als je werkt met kinderen is niet één dag hetzelfde, je leert elke dag iets nieuws! ”

Carmen Schuts is 26 jaar, woont in Almere en is vorig jaar gestart met de bbl-opleiding Pedagogisch Medewerker Kinderopvang aan het ROC Hilversum. Benieuwd naar haar ervaringen en tips voor aankomende studenten?

Dankzij jou... bedankvideo's

Geef jouw mening

Opleiding kinderopvang op mbo-niveau

Op mbo-niveau zijn er 2 opleidingen speciaal gericht op kinderopvang:
Pedagogisch Medewerker Kinderopvang – niveau 3
Gespecialiseerd Pedagogisch Medewerker – niveau 4

Tijdens deze opleidingen leer je meer over het verzorgen van kinderen, het stimuleren van hun ontwikkeling en hoe je omgaat met opvoedvraagstukken.

Ook met het diploma Onderwijsassistent kun je in de kinderopvang werken. En met een mbo-opleiding Sport en Bewegen mag je in de buitenschoolse opvang werken. Bekijk hier de mbo-opleidingen of meld je gelijk aan bij een ROC bij jou in de buurt.

Opleiding kinderopvang op hbo-niveau

Er zijn verschillende hbo-opleidingen waarmee je in de kinderopvang mag werken.

Opleiding kinderopvang op hbo-niveau: associate degree
De associate degree is een 2-jarige opleiding op hbo-niveau die een goede doorstroom is van mbo naar hbo. Je vergroot hiermee je kansen op de arbeidsmarkt. Met de volgende opleidingen kun je jouw kwaliteiten op pedagogisch gebied verder ontwikkelen:

Pedagogisch Educatief Medewerker
Pedagogisch Professional Kind en Educatie
Kinderopvang

Opleiding kinderopvang op hbo-niveau: bachelor
Wil je graag bijdragen aan de ontwikkeling van kinderen, bijvoorbeeld door het opstellen van beleid? Of wil je leiding geven binnen een organisatie waar opvoeden centraal staat? Dan zijn de volgende opleidingen geschikt voor jou:

Pedagogisch Management Kinderopvang
Pedagogiek
Social Work (afstudeerrichting/profiel Sociaal Pedagoog, profiel Jeugd of Jeugdzorgwerker en programma Social Educational Care)

Goed om te weten: bij deze hbo-bachelor opleidingen mag je in je laatste studiejaar (als je 75% van je studiepunten hebt behaald) al werken in de dagopvang en vanaf je derde studiejaar (als je 50% van je studiepunten hebt behaald) al in de bso.

Opleiding kinderopvang - werken en leren

Een gewone mbo- of hbo-opleiding duurt vaak drie of vier jaar. Wil je sneller aan de slag? Dan kan je ook een verkorte opleiding volgen. Let er bij deze verkorte opleidingen op dat je het officieel erkende diploma haalt. Anders voldoe je niet aan de kwalificatie-eis voor pedagogisch medewerkers en mag je niet aan de slag. Verkorte opleidingen kun je bij een ROC of een particuliere aanbieder volgen. Vaak is dit volwassenonderwijs; werken en leren tegelijk, studeren in de avonduren of een vaste dag per week. Er zijn veel kinderopvangorganisaties die eigen leer/werkplekken aanbieden.

Opleidingen bekijken

Geef jouw mening

Om je de beste ervaring te kunnen geven maken wij gebruik van Cookies. Door het gebruiken van onze website ga je hier automatisch mee akkoord. Wil je meer informatie? Klik dan hier.