Is een opleiding in
kinderopvang iets voor jou?

Leer hoe je bijdraagt aan de ontwikkeling van kinderen

Is het bijna tijd voor jouw studiekeuze en wil je graag iets met kinderen doen? Ben jij sociaal en wil je graag betekenisvol werk doen? Dan is kinderopvang dé plek voor jou! Benieuwd met welke opleidingen dit kan? Wij hebben ze hieronder voor je op een rijtje gezet!

Opleidingen voor kinderopvang

Je kunt met verschillende opleidingen in kinderopvang werken. Zowel mbo- als hbo-opleidingen en associate degrees. Of combineer werken en leren in een bbl-opleiding. Bekijk de mogelijkheden:

Bekijk met welke mbo-opleidingen jij in kinderopvang kunt werken:

Pedagogisch Medewerker Kinderopvang – Niveau 3
Kinderen geven jou energie en het liefst heb je de hele dag kinderen om
je heen. Tijdens de opleiding Pedagogisch Medewerker Kinderopvang leer je alles over het begeleiden van kinderen tot 12 jaar. Je helpt ze bij zelfstandig worden en bedenkt activiteiten die je met de kinderen kuntdoen. Je komt te werken in een kinderopvang, buitenschoolse opvang of een peuteropvang.

Gespecialiseerd Pedagogisch Medewerker – Niveau 4
Voor jou is een veilige omgeving waar kinderen zichzelf kunnen ontwikkelen heel belangrijk. Je leert tijdens de opleiding om deze omgeving ook te creëren en te zorgen voor rust, structuur en uitdagende activiteiten voor kinderen. Dit kan bij een kinderopvang, buitenschoolse opvang en peuteropvang, maar ook bij scholen of het speciaal onderwijs.

Sport en Bewegingsleider
Ben je het liefst actief bezig en vind je het belangrijk dat ook kinderen genoeg beweging krijgen? Met een mbo-opleiding Sport en Bewegen (minimaal niveau 3) kan je in de buitenschoolse opvang (bso) werken.

Onderwijsondersteuner
Twijfel je nog of je in een kinderopvang of op een basisschool wilt gaan werken? Dat is niet erg! Met een opleiding tot onderwijsassistent kun je beide kanten op! Je kunt later ook met deze opleiding in kinderopvang gaan werken.

Bekijk de opleidingen tot pedagogisch professional of manager bij jou in de buurt waarmee jij in kinderopvang kan werken:

Associate degree Pedagogisch Educatief Medewerker
Tijdens deze 2-jarige opleiding leer je hoe je op een educatieve manier jonge kinderen van 0 tot 4 jaar kunt begeleiden bij hun algemene ontwikkeling, taalontwikkeling en richt jij je op de betrokkenheid van ouders.

Associate degree Professional Kind en Educatie
Wil je werken met kinderen, maar weet je nog niet of je dat in het onderwijs, de jeugdzorg of kinderopvang wil doen? Met de associate degree Professional Kind en Educatie ontwikkel jij je tijdens je 2-jarige studie tot professional op het gebied van kinderen

Associate degree Kinderopvang
Ben je gek op kinderen en wil je het liefste iedere dag werken met ze? Tijdens deze 2-jarige opleiding leer je hoe je kinderen, jongeren en opvoeders begeleidt én naar actuele opvoedings- vraagstukken kunt kijken.

Bachelor Pedagogisch Management Kinderopvang
Wil jij graag verantwoordelijk zijn als leidinggevende op bijvoorbeeld een
kinderdagverblijf? Na de opleiding Pedagogisch Management kun je jouw
kennis van pedagogiek, educatie en ondernemerschap combineren en vervul je een belangrijke rol voor kinderen en ouders.

Bachelor Pedagogiek
Krijg jij energie van opvoedvraag-stukken? Met de bachelor Pedagogiek leer je hoe je kinderen, jongeren en opvoeders begeleidt in normale en complexe opvoedsituaties. Vanaf je derde studiejaar mag je aan de slag in kinderopvang.

Bachelor Social Work
Ben jij een sociaal dier? Met de opleiding Social Work leer je jouw sociale vaardigheden in te zetten voor kwetsbare mensen. Met sommige afstudeerrichtingen kwalificeer je voor de functie van pedagogisch medewerker en kan je vanaf je derde studiejaar aan de slag in kinderopvang.

Goed om te weten: bij kwalificerende hbo-bacheloropleidingen mag je vanaf je derde leerjaar (of als je 50% van je totale studiepunten hebt behaald) al werken in de bso en in je laatste jaar (of bij 75% van je totale studiepunten) in de dagopvang.

Wil je werken en leren combineren, of heb je niet de juiste (voor)opleiding voor werken in kinderopvang? Kies dan voor een bbl-traject bij een ROC of particuliere aanbieder. Is een reguliere mbo- of hbo-opleiding die drie of vier jaar duurt niets voor jou? Sommige kinderopvangorganisaties hebben verkorte bbl-trajecten. Dan ben je in 1 tot 2 jaar klaar.

Bekijk de opleidingen met een bbl-mogelijkheid.

Lees ervaringen van anderen
die in kinderopvang werken

“Ik help kinderen bij een goede start in het leven.”

Kim Sierink

20 jaar

“Als je werkt met kinderen is niet één dag hetzelfde, je leert elke dag iets nieuws! ”

Carmen Schuts

26 jaar

Volg je al een bbl-opleiding? En ben je nog op zoek naar een plek waar je kunt werken met de leukste doelgroep? Bekijk hier de vacatures en zoek een kinderopvangorganisatie bij jou in de buurt!

Zie jij jezelf wel met kinderen werken, maar heb je niet de juiste opleiding? Dan zijn er naast bbl-opleidingen ook andere mogelijkheden. Denk bijvoorbeeld aan een deeltijd hbo-studie of een associate degree: een tweejarige hbo-opleiding.

Geef jouw mening

Geef jouw mening

Om je de beste ervaring te kunnen geven maken wij gebruik van Cookies. Door het gebruiken van onze website ga je hier automatisch mee akkoord. Wil je meer informatie? Klik dan hier.