135 dingen die kinderen opvangen in de kinderopvang!

Kinderopvang is zoveel meer dan opvang alleen. Het is de plek waar kinderen zich ontwikkelen en héél veel opvangen. 

Kijk maar mee, scroll naar beneden en laat je verrassen door de 135 dingen die kinderen opvangen in de kinderopvang! Dankzij jou.

Of kom er direct achter of kinderopvang bij je past.

Play Video
Play Video

135 dingen die
kinderen opvangen
in de kinderopvang

Vele kinderopvangorganisaties uit het land stuurde activiteiten in waaruit blijkt dat kinderen héél veel opvangen in de kinderopvang. Klik op de tegels en laat je inspireren! 

Een activiteit waarbij denken en spelen samenkomt, is Mijnenveld. Hierbij moeten de kinderen de goede route vinden om naar het eindpunt te komen.

Delen op

1

Het ontdekken van Reggio materialen (kosteloos materiaal) en ipv dit ‘altijd’ aan tafel te doen kun je er ook voor kiezen om het op een kleedje op de grond te doen of misschien zelfs buiten! Ontdekken en beleven. Terug naar de eenvoud.

Delen op

3

Wij werken op onze locatie met het taalprogramma Taalmozaïek. We leren kinderen veel taal en kennis van de wereld. Verdeeld over 3 groepen: peuters, groep 1 en groep 2. Binnen diverse thema’s worden woorden en kennis aangeboden in gebeurtenissen en verhaaltjes die de pedagogisch medewerker of leerkracht uitspeelt voor de kinderen, met twee poppen Wop en Lap. Spel is de sleutel tot leren bij jonge kinderen. En daarom is spel belangrijk bij Taalmozaïek. De thema’s sluiten goed aan bij de belevingswereld van de kinderen en de nieuwe woorden worden veel herhaald. We genieten ervan wanneer we in het spel van de kinderen zien dat ze het verhaal uit de Taalkring naspelen en de nieuwe woorden actief gebruiken. Dan bekruipt ons een gevoel van trots.

Delen op

4

Kinderyoga, kinderen bepaalde oefeningen laten doen, goed voor de motorische ontwikkeling, maar leren hierdoor ook rustig te blijven en te ontspannen

Delen op

5

Het is belangrijk om kinderen te leren dat ze afval opruimen. Door mee te doen aan de opschoonweek worden ze hier bewust van.

Delen op

6

Met de kinderen hebben we huisnummer bingo gedaan. Dit maakt het wandelen leuker en zijn ze tegelijk met cijfers bezig.

Delen op

7

Wij hebben op onze locatie een Springlab. Dit is een heuse beweegvloer! Een projector aan het plafond projecteert beweegspelletjes op de vloer. Dit daagt de kinderen uit om lekker veel te bewegen! De spelletjes beginnen allemaal met een welkomstlied van Puk, die we natuurlijk kennen vanuit de module Uk & Puk. Ik begin met dit liedje en de kinderen mogen vervolgens mee dansen. Dan begint het spelletje, zo spelen we dat Puk verkouden is en zakdoekjes heeft. Deze moeten ze wegvegen zodat ze in de vuilnisbak belanden. De kinderen vinden het geweldig!

Delen op

8

Muziek en dansen is een van de manieren om kinderen te laten groeien in hun ontwikkeling. Daarom wordt er verschillende muziek soorten gedanst. Dit is goed voor het ritmegevoel van de kinderen, ook maken ze hierdoor al kennis met andere talen en cultuur

Delen op

9

De kinderen vinden het heel interessant hoe een kikker zich ontwikkelt, van kikkerdril tot echt kikkers. De trotse gezichten wanneer de kikkers tijdens een wandeling terug de natuur in worden gezet zijn mooi om te zien.

Delen op

10

Voor onze kindjes hebben wij Yoga. Voldoende bewegen is een belangrijk aspect in de lichamelijk ontwikkeling van kinderen. Op De Melkfabriek is hier iedere dag aandacht voor. Er kan zowel buiten als binnen volop bewogen en gespeeld worden dankzij de ruime groep- en buitenruimtes. Zowel voor de baby’s, dreumesen als peuters zijn er passende beweegprogramma’s. Voor kinderen vanaf twee jaar wordt ter bevordering van de lichamelijke ontwikkeling kinderyoga aangeboden door onze eigen yogajuf. Kinderyoga is een manier van spelenderwijs bewegen en tegelijkertijd ontspannen. De lessen worden uitgevoerd met behulp van matten, ballen en ander yogamateriaal. Bij mooi weer kan dit heerlijk buiten, anders bieden de ruime groepen genoeg ruimte. De kinderen komen zichtbaar tot rust en hebben meer energie na een yogales. Daarnaast stimuleert kinderyoga het ontwikkelingsproces van uw kind.

Delen op

11

Rover en Piraten dit spel spelen wij in de gymzaal. Eén kind is de tikker, deze mag even de gymzaal uit. Eén kind krijgt een blokje, deze hoeft niet zichtbaar te zijn. De tikker komt binnen en gaat de kinderen tikken. De tikker moet het kind met het blokje tikken, dit is het doel. Echter mogen de kinderen het blokje ook stiekem doorgeven. Een spannend spel de kinderen vinden dit echt super spannend.

Delen op

12

De Stadshoeve heeft een eigen technische dienst! 4 kanjers van de BSO hebben 3 kapotte skelters gerepareerd zonder hulp van de medewerkers, maar met gereedschap: banden gemaakt, ketting erop, stuur vast. Ze rijden er nu supertrots weer volop mee!

Delen op

13

Scheur reepjes van lappen stof. En als je er genoeg hebt rijg ze door t hek. Dit is weer eens iets anders. Veel plezier!!

Delen op

14

Tijdens de pijler Wetenschap & Techniek krijgen kinderen alle kans om spannende proefjes te doen en om de meest creatieve oplossingen te vinden. Dankzij de vele activiteiten die tijdens deze pijler worden georganiseerd, ervaren kinderen wat wetenschap en techniek inhouden. Hun nieuwsgierigheid en creativiteit worden aangewakkerd en ze leren om verbanden te leggen en te reflecteren. We organiseren als afsluitend evenement in de herfstvakantie Discovery Kids. Dan kunnen de kinderen allerlei toffe proefjes en experimenten uitvoeren.

Delen op

15

SKSG is een maatschappelijke organisatie. Onze droom is: gelijke kansen voor álle kinderen. Elk jaar zamelen we daarom in de periode rond Kerst producten in voor de Voedselbank. De kinderen van verschillende locaties zijn hier ook actief mee bezig. In 2020 hebben maar liefst 29 locaties van SKSG geholpen met de grote voedselbankactie.

Delen op

16

Samen in de natuur opzoek naar de mooiste kleuren, zo vangen kinderen de schoonheid van de natuur op.

Delen op

17

Ik had instrumenten meegenomen en de kinderen mochten hierop spelen. De gitaar en het keyboard vonden ze geweldig om te bespelen, te luisteren en samen liedjes mee te zingen. Dit versterkt de sociaal-emotionele band met elkaar en de creativiteit van de kinderen.

Delen op

18

De nieuwsgierige houding van kinderen en medewerkers zorgt voor nieuwe ervaringen. Zo zijn we nieuwsgierig hoe de moestuin groeit, kopen we samen de plantjes bij het tuincentrum, verzorgen we de moestuin en gaan we daarna met de opbrengst koken. Zo blijven we nieuwe dingen ontdekken en ons verwonderen.

Delen op

19

Tafel gesprek aan de hand van de kaartjes van changemakers. Het zijn hele leuke kaartjes met onderwerpen die je kan bespreken met de kinderen zoals: * wat zou je willen veranderen als je thuis de baas was? *Moeten jongens en meisjes dezelfde kansen krijgen? *wat zou je doen als je beste vriend of vriendin iemand zou pesten? *vind je zelf dat je mag kiezen met wie je trouwt? Allemaal vragen die kinderen aan het denken zetten. En zich daardoor bewust worden dat niet alles vanzelfsprekend is.

Delen op

20

Wij vinden het van belang om de kinderen de ruimte te geven zodat ze zelf op ontdekking kunnen gaan met o.a. natuurlijk materiaal (waarbij vies worden zeker mag). Waar nodig is ondersteunen wij natuurlijk de kinderen. Met water en zand kunnen we lekker modder maken! Takjes en blaadjes hebben we nodig voor een heerlijke moddersoep! Deze takjes en blaadjes kunnen de kinderen zelf zoeken op het mooie Landgoed. Niet alleen de sensomotorische ontwikkeling wordt gestimuleerd maar ook hun fantasiewereld. Het buiten zijn, ontdekken en spelen is waar wij trots op zijn en de kinderen mee willen geven!

Delen op

21

De allerkleinste kinderen leren de wereld kennen door te voelen, proeven en ontdekken. Door te spelen met gekookte macaroni worden de zintuigen geprikkeld en worden nieuwe ervaringen opgedaan.

Delen op

22

Tijdens het thema ‘Kleuren en vormen’ heb ik voorgelezen en activiteiten gedaan rondom het boek ‘Het kleurenmonster’. Op een speelse manier leerden de peuters zo de kleuren te herkennen. Maar ook verschillende emoties. Zo had ik een yogales bedacht waarbij we bij elke emotie een bepaalde houding deden. Stampen op de grond bij boosheid, fladderen als een vlinder bij verliefdheid en jezelf een dikke knuffel geven bij verdriet. Het was heel leuk om te zien hoe snel ze dit oppakten. En als snel wisten welke emotie bij welke kleur hoorde.

Delen op

23

Als Jailey wakker wordt op de opvang wil ze altijd haren kammen. Ik vraag zullen we er een vlecht in doen? ‘Ja!’ . Ze is helemaal trots op haar vlecht en laat ‘m aan iedereen zien. Verzorgen en er goed uitzien hoort ook bij de opvoeding . ’s avonds wil Jailey nog even oma bellen om te vertellen wat een mooie haren ze heeft gekregen. Daarom vind ik de kinderopvang zo mooi.

Delen op

24

Samen met de kinderen zijn we kortgeleden op vlindersafari gegaan. Het is geweldig om te zien wat er in de vlindertuin groeit en bloeit. De kinderen zien het proces van begin tot eind, van rups tot vlinder. Ook wordt hun ontwikkeling op alle vlakken gestimuleerd! Het is zo mooi om de verwondering op de snoetjes te zien.

Delen op

25

In de weken van het thema de wereld onder water hebben we een activiteit bedacht die zowel buiten als binnen mogelijk is. De wereld onder water is natuurlijk prachtig, maar als je over de brug moet lopen, wil je niet in het water vallen. ik zie namelijk allemaal haaien in het water. deze activiteit is zo leuk om te doen. Ten eerste al omdat je kinderen kunt betrekken bij het klaarzetten van de activiteit. je geeft ze verantwoordelijkheid, waardoor het zelfvertrouwen groeit. Het gaat om bewegen! Kinderen bewegen de laatste jaren steeds minder, dus beweging stimuleren is heel goed. We hebben beweging nodig om goed te kunnen leren lezen en rekenen. daarnaast is dit spel goed voor het evenwicht voelen en ervaren. Het kunnen inschatten als je van de bank af wilt springen, ruimtelijk inzicht leren. Ook sociale vaardigheden komen aan bod, want je moet leren wachten op je beurt, omgaan met teleurstelling als het je niet lukt, doorzettingsvermogen leren om het dan nog eens te proberen. Zo zie je maar het stimuleert meerdere vaardigheden. het was een super leuke activiteit om uit te voeren.

Delen op

26

Ochtend ritueel met de kinderen in de kring samen met puk alle kindjes verwelkomen , alle kindjes mogen puk vasthouden ,dit is veiligheid en structuur bieden , tot 10 tellen na het verwelkomen van de kinderen dit is het stimuleren van de cognitieve ontwikkeling en hierbij dus ook de taalontwikkeling.

Delen op

27

Bij onze zwem BSO Waterlopers wordt er iedere week gezwommen. Onze BSO is namelijk gevestigd in het zwembad. Deze zwemactiviteiten zijn al heel bijzonder. De kinderen voelen zich hier door als een vis in het water. Tijdens de zomervakantie doen we er graag een schepje bovenop met wateractiviteiten als roeien, suppen en waterskiën. Het waterskiën was voor de kinderen een hele uitdaging, maar lukte uiteindelijk alle kinderen. Kijk op onze TikTok @bsowaterlopers voor nog meer activiteiten op en in het water.

Delen op

28

Kinderen leren door ervaring op te doen. Te ontdekken. En dat doen ze met hun hele lichaam! Sensomotorische ontwikkeling stimuleren is bijvoorbeeld voelen! En met je voeten in de verf, is daar een mooi voorbeeld van.

Delen op

29

We vullen insteekmapjes met diverse materialen, zoals strijkkralen, lintjes, potloden en wol. De randen plakken we dicht en de mapjes verspreiden we over de grond. De baby’s mogen aan de mapjes voelen en op ontdekkingsreis. Op deze manier stimuleren we de ontwikkeling van de zintuigen!

Delen op

30

Je hebt al 30 van de 135
inzendingen gezien

Voor kinderen is het goed om samen te eten, zo leren ze tafelmanieren. Verder kun je ze laten benoemen wat er op tafel staat.

Delen op

31

Een leuke activiteit is het onderzoeken van sloten. Hierbij leren de kinderen allemaal wat er leeft en gebeurt in een sloot.

Delen op

32

Een van de activiteiten die ik graag met mijn oudste bso-ers doe is technisch knutselen. Allerlei kosteloos materiaal verzamelen, lijmpistolen of hamers en boren erbij, en een uitdagende opdracht. Opdrachten die de kinderen krijgen zijn o.a. het maken van een doolhof, een reuze knikkerbaan maken, robotjes maken of een 3d kleurenschilderij maken. Zo krijgen ze allerlei natuurkundige begrippen als smeltpunt, zwaartekracht, snelheid, wrijving en hellingshoek mee. Ze leren rekening te houden met elkaar en veilig te werken en verleggen hun grenzen (veel kinderen vinden zo’n lijmpistool de eerste keer best spannend). Daarnaast krijgen ze mee dat alles waarde heeft en dat je met spullen die je anders weg zou gooien nog van alles kunt doen. Het mooiste van deze activiteit? De ingespannen koppies tijdens en de trotse koppies na de activiteit.

Delen op

33

De leukste manier om te leren is voor kinderen spelenderwijs. Mastermind estafette is hier een goed voorbeeld van. Hierbij moeten ze rennen en nadenken om de code te kraken.

Delen op

34

Tijdens hamertje tik leren kinderen veel. Het stimuleert de creativiteit en ook nog is de fijne motoriek.

Delen op

35

Op ‘Camping Speelweide’ spelen de kinderen kamperen. Door het toevoegen van echte vakantiespullen, zoals een kookstel, houten ijsjes en schelpen geven we dit spel vorm. De tent maken we van onze klimdriehoek met een doek erover. \r\nErvaren kampeerder roosteren marshmallows, anderen onderzoeken hoe het kookstel in elkaar zit en een derde voelt een schelp. Zo dagen de materialen kinderen van 1 tot 4 jaar uit tot onderzoek en geeft het verdieping van hun spel!

Delen op

36

Kinderen vinden insecten vaak eng. Door ze samen te vangen en aanraken, leer je ze hun angsten te overwinnen.

Delen op

37

Samen met de kinderen maken we een spel van het sorteren van vormen. Op papier tekenen we verschillende vormen, die de kinderen vervolgens in de juiste categorie mogen plaatsen. Vierkanten bij het vierkant, rondjes bij de cirkel en vijfhoeken bij de vijfhoek. Hiermee stimuleren we de kennis van geometrische basisvormen. We doen deze activiteit zo veel mogelijk in de gezonde buitenlucht.

Delen op

38

Ik speel met de kinderen veel met sensopathisch materiaal. Hierdoor leren ze hun lichaamsgrenzen kennen en ervaren ze rust doordat ze hun overmatige prikkels beter leren verwerken.

Delen op

39

Tijdens Modderdag 2021 was ik als Mevrouwtje Modder op mijn groep, compleet met een echte natuurkroon. De dreumesen gaven mij een ontspannend moddermasker. Deze activiteit prikkelt niet alleen de fantasie, maar stimuleert ook de motoriek. Met modder spelen is een mooie activiteit om te ervaren en te ontdekken.

Delen op

40

De kinderen vinden het heel leuk als ze een workshop fotografie krijgen. Hierbij leren ze verschillende perspectieven om de mooiste foto’s te maken.

Delen op

41

Om de mensen in de buurt op te vrolijken hebben we met de BSO kunstwerkjes gemaakt. Deze hebben we door de wijk in verschillende brievenbussen gedaan. Hier zit natuurlijk bewustwording van andermans gevoel bij maar ook maatschappelijke betrokkenheid.

Delen op

42

De activiteit is toen ik een dierenspel had gemaakt. De kinderen moesten de kaartjes van de dieren bij de juiste leefomgeving leggen. Druk waren ze aan het puzzelen. Ook zeiden ze het als een kindje het in hun ogen verkeerd deed, en waarom. Door dit spel leren ze de dieren kennen, hun geluiden en leefomgeving, wordt het denkvermogen vergroot en leren ze hun mening uit te leggen.

Delen op

43

Knutselen vinden kinderen altijd heel leuk om te doen. Zo vinden ze het heel leuk om een Solar oven te knutselen. Hierbij leren ze ook nog hoe je hitte opvangt en gebruikt.

Delen op

44

Samen met de kinderen zetten we een parcours uit van banken, tafels, matten en klimdriehoeken. Aan het einde van het parcours liggen gekleurde hoepels. Ieder kind krijgt een bal in dezelfde kleur als één van deze hoepels en gaan van start aan het begin van het circuit. Ze balanceren over de bank, kruipen onder de tafels door en klimmen door de driehoek. Aan het einde van het parcours werpen ze de gekleurde bal in de juiste hoepel. En dan… nog een keer!

Delen op

45

Voor kinderen is het goed om op te groeien in een natuurlijke omgeving, zowel voor de lichamelijke als mentale gezondheid. Ze leren bijvoorbeeld om te gaan met dieren, zo krijgen de kinderen mee wat de natuur ze allemaal te bieden heeft!

Delen op

46

We proberen situaties altijd zo realistisch mogelijk te maken. We gaan tot het uiterste. Op dit moment hebben we bijvoorbeeld het thema ‘onderwaterwereld’. De poppenhoek ziet er echt geweldig uit: met een rubberbootje, duikattributen gemaakt van plastic flessen, een bank zand, schelpen… niks is te gek. De babykamer is één groot aquarium. Volgende maand volgt het thema kunst!

Delen op

47

Tijdens de pijler Kunst & Cultuur ontdekken kinderen bij SKSG de wereld van muziek, theater, kunst en verschillende culturen. Ze leren van alles over creativiteit, hun eigen talenten en de talenten van de kinderen om hen heen. Zo organiseren we elk jaar de grote show SKSG Got Talent, waar kinderen hun eigen talent etaleren op een groot podium. Door corona werd dit in 2020 alleen op de locaties georganiseerd. Daarnaast organiseren we nog meer activiteiten. Zo kwam Theater Pannenkoek langs bij verschillende locaties met een heel interactief theaterspel over naar bed gaan.

Delen op

48

Wij zijn in de gelukkige omstandigheden dat we gebruik kunnen maken van de speelzaal van de school waar wij bij in zitten. Om de kleuren met de kinderen te oefenen maar ik ‘koppels’ van kinderen. Een 1,5-2 jarige met een 3 jarige. In de ruimte liggen hoepels van verschillende kleuren. Verder liggen er spelattributen in dezelfde kleuren. De kinderen mogen per koppel een kleur kiezen en gaan dan in die hoepel staan. Daarna mogen de koppels om en om iets van hun kleur ophalen en in hun hoepel leggen. Mooi om te zien hoe ze samenwerken, hoe ze ondertussen oefenen met de kleuren en zich bewust worden van de andere kinderen om hen heen. Dat merk je doordat ze bv zeggen: deze blauw hoort bij …. (Namen van de kinderen van een andere koppel). Daarna mogen ze het speelgoed van hun eigen kleur opruimen.

Delen op

49

In het najaar van 2020 hebben we meegedaan aan de Happy Dance Challenge van het Beatrix Kinderziekenhuis. Op verschillende locaties werd een dansje ingestudeerd op het nummer Happy van Pharrell Williams. Dit dansje werd gedeeld door de locatie op Instagram. Zij nomineerden dan een volgende locatie om ook een vrolijk dansje op te voeren. Er werd met deze actie € 1.600,- opgehaald voor het Beatrix Kinderziekenhuis in het UMCG. Door het verzinnen van de choreografie en het samen oefenen van de dansjes, werd een beroep gedaan om de creativiteit van de kinderen. Ook leerden de kinderen samen te werken en was deze activiteit goed voor de motorische ontwikkeling.

Delen op

50

De kinderen vonden een dode vogel op het schoolplein en kwamen dit aan de pm’ers vertellen. De kinderen namen de andere kinderen mee (werden nieuwsgierig). We keken naar de vogel en praatten over de dood. Wat gebeurt er als je dood gaat en wat zullen we met de vogel doen? Zullen we de vogel begraven. Ieder kind kreeg een taak. We gingen met elkaar een goed plekje zoeken, zodat we nog aan de vogel konden denken. We vertelden wat je dan kan doen. Iedereen die dat wilde hielp met graven. Een kind pakte met een schep de vogel en deed hem in de kuil. Iedereen hielp mee het graf te dichten, de vogel te begraven. We bedachten een naam voor de vogel en praatten over hoe hij dood kon zijn gegaan. Zo hadden kinderen verzonnen dat het een ongeluk was, of een ziekte. De kinderen associëren ook familieleden hiermee en daar heb je dan ook met elkaar een gesprek over. Wat hoort er nog meer bij begrafenis? Een grafsteen. Die gingen we maken van een groot stuk karton. Iedereen mocht er wat op schrijven. De datum waarop hij dood ging en was geboren (die hebben we verzonnen. De vraag kwam, hoe oud kunnen vogels worden. Hebben de kinderen met elkaar ingeschat en over gehad, pm’ers te ondersteuning). Iedereen mocht na de data en de naam (peggie) iets op de grafsteen tekenen om zo persoonlijk afscheid te nemen van peggie. Ieder op zijn eigen tempo en manier. Benadrukken dat dit belangrijk is en uitleggen. Daarna de grafsteen bij het graf brengen. Iedereen mocht dragen. De kinderen zeiden: dat hoort op de schouders. Toen de grafsteen was geplaatst , mocht ieder kind die dat wilde een speech doen (zelf door de kinderen bedacht, tussen versieren grafsteen geoefend met de pm’ers). De kinderen geleerd dat je met respect met de dood om moet gaan. Het was erg indrukwekkend en mooi om te doen. Dit wordt denk wel aan de keukentafel verteld. In stilte weglopen van het graf en wie dat wilde kon nog boodschap achter laten voor peggie door op de grafsteen te schrijven. Na de ceremonie kregen de kinderen thee met een koekje (ipv koffie met cake)

Delen op

51

De kinderen genieten echt als ze in de moestuin aan het werken zijn. Hierbij leren ze om de moestuin in te zaaien, maar ook om te oogsten.

Delen op

52

Sporten is heel belangrijk voor de motorische vaardigheden van de kinderen. Het spel dat de kinderen het leukst vinden is 10 tellen in de rimboe.

Delen op

53

Regelmatig komen er nieuwe peuters op de groep. Hun nieuwe omgeving ontdekkend, pakken ze vaak van alles uit kasten en speelhoeken. Om ze te leren wat waar hoort, doe ik regelmatig het opruimspel. Tijdens het kringetje leg ik uit elke hoek of kast wat spelmateriaal en zet Puk pop erbij. Ik vertel dan dat Puk heel fijn gespeeld heeft, maar dat hij nu niet meer weet hoe hij moet opruimen. Om de beurt mag een kindje een stuk speelgoed kiezen om dit samen met Puk op de juiste plek op te bergen. Wanneer dit nog wat te moeilijk is, laat ik een oudere peuter helpen. Zo leren ze, spelenderwijs, samen opruimen, de hoeken ontdekken en elkaar helpen

Delen op

54

Tijdens het thema op de camping heb ik (voor de zelfgebouwde tent) wentelteefjes gebakken voor en met de kinderen van de BSO. Ik vind het mooi om het stukje vrijheid van het buiten zijn bij kinderen te stimuleren. Je ziet kinderen hier letterlijk door groeien. Ze krijgen een stuk verantwoordelijkheid en leren hierdoor snel nieuwe dingen bij. En…..de wentelteefjes…..die vielen wel in de smaak. Dat was echt smullen!

Delen op

55

De 9-jarige Suze ter Haar uit Spakenburg wilde vorig jaar met een speciaal armbandje geld ophalen voor een goed doel tegen pesten. Dit idee kreeg ze nadat ze zelf erg werd gepest op school en weet hoe verdrietig je hiervan kan worden. Dit kreeg vorig jaar veel aandacht van de media en wij hebben er tijdens de week tegen pesten ook aandacht aan besteed. Samen met de kinderen hebben we het Suze ter Haar armbandje gemaakt. Hierdoor konden we veel met de kinderen praten over wat pesten is. Het thema ‘niet pesten’ is extra blijven hangen.

Delen op

56

Eigenlijk heel simpel: buitenspelen!

Delen op

57

Een keer per maand krijgen de kinderen een natuurworkshop. Ze leren zo op een actieve manier hoe leuk de natuur is.

Delen op

58

Deze activiteit is vooral voor het stimuleren van eigen ontdekking en ontwikkeling. Leg op tafel of nog leuker op de grond in een afgezet kader de volgende dingen neer. Scheerschuim. Bakjes. Eierdozen. Resten stroomdraad. Schaar. Klei. Auto’s. Dozen. Touw. Overig kosteloos materiaal. Maak afspraken met de kinderen, niet op elkaar of op de meubels smeren. En verder ontdek wat kan je er mee doen. Koken? Bouwen? Rijden? Misschien wel een huis voor de dieren maken. Jij mag als pmer alleen observeren. Wat doen ze? Wie neemt het voortouw? Wie durft meer? Wie observeert er eerst? Wat maken ze? Benoem, vraag en bevestig wat je ziet en wat ze doen. Je mag absoluut niet sturen het is hun project!!

Delen op

59

Kinderyoga, kinderen bepaalde oefeningen laten doen, goed voor de motorische ontwikkeling, maar leren hierdoor ook rustig te blijven en te ontspannen

Delen op

60

Je hebt al 60 van de 135
inzendingen gezien

In onze themahoek beleven de kinderen nieuwe werelden en ontdekkingsmogelijkheden. Ze leren hier ontzettend veel. Van sociale vaardigheden tot rekenprikkels en taalvaardigheden. Maar het is ook een plek waar fantasie de ruimte krijgt en de kinderen rust kunnen vinden. Alles om nieuwe dingen te ervaren en zich te ontwikkelen.

Delen op

61

Moestuinactiviteit: Junis, BSO Buitenspel heeft een prachtige locatie met heel veel ruimte en groen en daar past makkelijk een moestuin in. De kinderen hebben zaad in kleine bakjes gezet en de tuin omgespit. Een paar weken later hebben ze de plantjes die groot genoeg waren erin gezet. Vaak moest het onkruid eruit gehaald worden en de tuin soms water hebben. De kinderen hebben stokken erin gezet bij de planten die groter werden en de groenten die het nodig hebben, daaraan vastgemaakt. Nu staat er al heel veel in: pompoen, aardbeien, peulen, kerstomaat, peperplantje, herenbonen en mais. De kinderen zorgen goed voor de moestuin! Ze zijn heel enthousiast en straks gaan we oogsten.

Delen op

62

Samen met kinderen koken en praten over gezonde voedig zorgt ervoor dat kinderen nieuwe dingen proberen. Daarnaast is het ook nog is goed voor de fijne motoriek om te koken.

Delen op

63

Bomen klimmen, het zelfvertrouwen van de kinderen stijgt, ze durven meer risico’s te nemen en leren daardoor met deze risico’s om te gaan

Delen op

64

De kinderen leren allerlei verschillende verftechnieken, zoals bijvoorbeeld techniek marmeren. De resultaten zijn altijd zeer mooi om te zien.

Delen op

65

We doen veel met de kinderen in en rondom de boerderij! Ze mogen de dieren verzorgen, aaien en knuffelen, wandelen door het hoge gras en de hooiberg beklimmen. Spelenderwijs leren ze zo ontzettend veel. Door de koeien hun schillen te voeren, leren ze bijvoorbeeld dat je niet altijd je etensrestjes weg hoeft te gooien!

Delen op

67

Wij leren de kinderen over natuur en dieren en daar kun je leuke activiteiten voor bedenken. Zo toveren we het paard wel eens om in onze eigen unicorn.

Delen op

68

We hebben verf tussen folie gedaan en dit vastgeplakt op de grond. Op deze manier komt er geen verf vrij en kunnen de allerkleinste “veilig” mee doen. We hebben bewust voor een lange baan gekozen, zodat de kindjes erover kunnen lopen en de kleine baby’s erover kunnen kruipen. Dit is een activiteit waarbij de sensomotorische ontwikkeling ( voelen en zien ) wordt gestimuleerd. Dit is goed voor de ontwikkeling van de hersenen en creatieve vaardigheden.”

Delen op

69

Na hard gespeeld te hebben, moet er ook opgeruimd worden. De kinderen leren dit op creatieve manieren te doen.

Delen op

70

We hebben een superleuk vakantie-DOE-boek gemaakt. Dit staat vol met spelletjes. De pedagogisch coach heeft ook meegewerkt in de vorm van een mooi stuk over hoe je nieuwe vriendjes kunt maken op vakantie. En nog iets heel leuks: de kinderen hebben een interview gehad met onze directeur. In dit uitgewerkte interview staat onder andere waar zij heen gaat op vakantie en wat er niet mag ontbreken in de koffer.

Delen op

71

In een sloot gebeurt er genoeg. Doordat kinderen hier onderzoek naar doen leren ze wat er leeft en gebeurt.

Delen op

72

Ik doe er alles aan om kinderen alles over de natuur mee te geven. We hebben hier een prachtig park, geitjes en kippen in de wei, fruitbomen, een hobbykas met groente en een boerderij aan de overkant. Genoeg om te leren en te ontdekken! Ik ben het trotst wanneer ik een berichtje van ouders krijg dat de peuter de naam van een bloemetje wist die ze tegenkwamen in het park terwijl oudere zus dit nog niet wist.

Delen op

73

Samen met de kinderen zetten we onze creativiteit in om natuurarmbanden te maken

Delen op

74

Sensomotorische materialen aanbieden geeft rust in hoofd en lijf van het kind. Ontdekken en uitproberen zonder eindresultaat.

Delen op

75

Tekenen in en spelen met scheerschuim. We tekenen lieveheersbeestjes en tellen de stippen. We spelen met de keukenspullen en toveren groente weg. We versieren ’n bord of scheppen alles in de potjes en pannetjes. Aan ’t einde maken we soep en zo wassen we alles weer mooi schoon.

Delen op

76

Kinderen kunnen echt genieten van yoga. Daarnaast is het ook nog is goed voor ontspanning en de motorische ontwikkeling.

Delen op

77

Vandaag lazen we Plons! het leukste boek rondom het thema Zomer. In het water gesprongen? Tjonge-tjonge….het varken is in het water gesprongen. Ga weg! ‘T is niet waar! Floortje het varken van Boer van der Pluim nam bij de Bereboot een duik in het water. Succes gegarandeerd met deze activiteit.

Delen op

78

De kinderen hebben in de vakantie de leiding gekregen over hun eigen ‘honk’. Ze moesten daarom goed samenwerken om ervoor te zorgen dat alles goed ging. Hierdoor zijn er grote stappen gemaakt op sociaal emotioneel vlak

Delen op

79

Houtbewerking met kleuters. Hiermee werk je aan de grove en fijne motoriek en bied je de kinderen een nieuwe ervaring aan. Ook leren de kinderen spelenderwijs veilig om gaan met gereedschap.

Delen op

80

Kinderen hebben heel veel fantasie. Dit kun je nog verder stimuleren door ze met scheerschuim te laten spelen en experimenteren.

Delen op

81

Ook als het slecht weer is is het belangrijk om naar buiten te gaan. Heerlijk nieuwe ontdekkingen doen in de regen!

Delen op

82

De kinderen mogen bij ons in bomen klimmen. Hierdoor leren ze omgaan met risico’s.

Delen op

83

Kinderen vinden het fantastisch om bruggen over sloten te bouwen. Hierbij leren ze risico’s inschatten en wordt hun ruimtelijk inzicht verbeterd.

Delen op

84